Reciclarea uleiului alimentar uzat

Reciclare
Reciclarea uleiului alimentar uzat

Cu toții folosim ulei pentru gătit, multe persoane nefiind conștiente de impactul negativ pe care îl are uleiul asupra mediului. După folosirea lui, majoritatea gospodăriilor, restaurantelor, spitalelor și hotelurilor preferă să îl arunce la gunoi sau în canalizare în loc să îl recicleze, acesta ajungând în stația de tratare a apelor reziduale. Cantitatea de ulei alimentar uzat este foarte mare,iar prin reciclare lui se pot crea noi locuri de muncă, se poate asigura certitudinea alimentării, mediul va fi protejat și costul de curățare va scadea.


Probleme rezultate în urma aruncării necorespunzătoare a uleiului alimentar uzat
Apa și uleiul au proprietăți diferite.
Uleiul de gătit utilizat se solidifică în bucăți atunci când temperatura este scăzută. Când se întâmplă acest lucru,uleiul sfârșește prin înfundarea conductei de scurgere și a sistemului de canaliare, rezultând deversări pe străzi, precum și deteriorarea ireversibilă a conductelor de canalizare.Vom fi expuși mirosului neplăcut, agenților patogeni care cauzează boli și se vor plăti sume imense pentru reparare. Prin recilarea uleiului alimentar uzat,costurile sunt reduse semnificativ.


Se poate reutiliza uleiul pentru gătit?
Dacă vrei să reutilizezi uleiul, ai grijă ca acesta să fie fără impurități, să îl răcești, să îl pui într-un recipient cu închidere ermetică, să nu-l amesteci cu alte tipuri de ulei și să verifici să nu fie tulbure sau spumos înainte de a-l refolosi.
Este bine ca ulei să nu fie refolosit de mai mult de două ori.


Se poate recicla orice tip de ulei?
Da,absolut orice tip de ulei poate fi reciclat, inclusiv untul. Și nu trebuie să îți faci griji în privința sortării. Toate tipurile de ulei pot fi puse în același recipient, cu închidere ermetică, pentru reciclare.


În ce este reciclat uleiul alimentar uzat?
Procesul de reciclare al uleiului depinde foarte mult de locul în care este trimis.
Poate fi dus la o instalație de producere a biodieselului. Acolo este filtrat și transformat în combustibil care poate fi ars în majoritatea motoarelor diesel, ajutând la minimizarea poluării. De asemenea, în unele cazuri, uleiul poate fi trimis la un procesor unde este supus procesului de digestie anaerobă. Atât uleiul cât și orice alte ingrediente organice fără oxigen vor fi descompuse într-un gaz ce poate fi folosit ca energie alternativă.


Reciclarea uleiului poate crea noi locuri de muncă
Dacă s-ar implementata o reciclare la scară largă a uleiului de gătit uzat, acesta ar crea noi locuri de muncă în domenii, precum: tehnologia informației, inginerie, vânzări, marketing, contabilitate și multe altele.


Protejearea mediului
Ne bazăm, în prezent, pe combustibilii fosili pentru alimentarea vehiculelor și autovehiculelor. De-a lungul anilor, studiile au arătat faptul că acest combustibil este în scădere, ceea ce înseamnă că într-un deceniu sau chiar mai puțin, nu va mai fi o opțiune.
În fiecare an, în întreaga lume, s-au înregistrat temperaturi ridicate, principalul factor al acestora îl reprezintă emisiile de gaze cu efect de seră, inclusiv metanul și dioxidul de carbon.
Biodiselul este un combustibil curat și este mai puțin dăunător mediului. Utilizarea lui va avea ca rezultat scăderea cu 90%, sau mai mult, a emisiilor de gaze cu efect de seră provenite de la vehicule, autovehicule și industrii.


Unde pot recicla uleiul alimentar uzat?
În Romania, cel mai mare centru de reciclare al uleiului alimentar uzat este deținut de benzinăriile MOL. Aici o să găsești o listă cu stațiile în care poate fi adus uleiul: https://molromania.ro/ro/persoane-fizice/colecteaza-uleiul-alimentar-uzat/

SIGUREC are și el câteva centre de colectare al uleiului. Acestea se găsesc în parcările hipermarketurilor Carrefour.
http://sigurec.ro/ro/campanii/colecteaza-ulei-alimentar-uzat-cu-sigurec-si-castiga-premii.htmlUpdate: Din păcate, cei de la Sigurec nu mai primesc ulei alimentar uzat 😔 UPDATE 2: Sigurec NU mai are centre de colectare.

Petrom&OMV – uleiul alimentar uzat poate fi adus în orice stație Petrom sau OMV. Recipientul în care poate fi pus acest ulei se află în lateralul sau în spatele cladirii, în funcție de configurația stației.


Cum poți să ajuți?
Încearcă să te implici cât poți de mult. Spune-le tuturor persoanelor pe care le cunoști să încerce să recicleze uleiul alimentar uzat. Dacă ai prieteni sau cunoștințe care lucrează în spitale, hoteluri sau restaurante, propune-le să recolteze uleiul alimentar uzat. Explică-le beneficiile aduse mediului(implicit bucătăriilor) și costurile reduse în urma acestei acțiuni.


Îți mulțumesc pentru timpul acordat,sper ca acest articol să te ajute și te astept în continuare pe blog 😊

117 thoughts on “Reciclarea uleiului alimentar uzat

  1. Stiam ceva despre colectarea si reciclarea uleiului, dar parca era o limita cam penibila la cantitate. Nu aveai voie mai mult de 2kg parca per predare.

    Like

  2. Nu știam că uleiul de gătit se poate recicla. Dar am auzit de persoane care folosesc ulei de gătit din comerț pentru mașină. Așa ceva!
    Mulțumesc pentru informatii!

    Liked by 1 person

    1. Din păcate puțină lume știe,dar sunt destul de multe centre pentru reciclare a uleiului. Am lăsat doua link-uri în articol. Acolo găsești punctele de reciclare populare. Sunt sigură ca ai o benzinărie MOL în apropiere sau măcar un Carrefour!

      Like

  3. Mă bucur că am descoperit articoul tău, nu știam despre reciclarea uleiului de gătit. Din păcate, la mine în oraș nici nu am auzit de vreun centru de reciclare. Sper, încet încet, lucrurile acestea să devină normale și să înțelegem ce important este să avem și noi grijă de mediu.

    Liked by 1 person

  4. Foarte util articolul! Eu locuiesc în Franța și m-am obișnuit să îl duc la centrele. Sper să fie și în România cât mai multe astfel de centre, inclusiv în orașele mici.

    Liked by 1 person

  5. Stiam de acest mod de arunca uleiul folosit, si iti spun sincer ca il folosesc. Am lucrat in reciclari o perioada lunga de timp si am inteles cat sunt de importante unele aspecte.

    Liked by 1 person

  6. Inca un articol realizat foarte bine…ai un mod aparte de a scrie si de a te face placuta…mi-ar placea ca multi oameni sa aiba articole de genul si nu articole cu reclame. Am locuit timp de 4 ani in Germania si iti zic ca parca e alta lume acolo…acolo e la ordinea zilei reciclarea si iti iei o amenda de te doare portofelul daca arunci ceva pe jos.
    Mult Succes,Ruxandra,meriti tot ce e mai bun 🙂

    Liked by 1 person

    1. Îți mulțumesc pentru aprecieri și pentru timpul acordat citirii blogului 🖤 oh! E foarte bine că se dau astfel de amenzi! 😊 sper ca tot mai multă lume să înceapă să recicleze uleiul alimentar uzat și nu numai.

      Like

  7. Super idee cu reciclarea uleiului, ma gandesc de mult la asta Dar inca n-am gasit o solutie in zona mea.nu stiam ca benzinăriile primesc, o să încerc asta.

    Like

  8. Wow! Foarte bun articolul si foarte informativ. Stiam ca uleiul se poate folosi drept combustibil, dar chiar nu stiam ca exista statii peco ce il recicleaza! Foarte interesant

    Liked by 1 person

  9. As vrea ca aceasta informatie sa ajunga la cat mai multe persoane. In cartierul rezidential in care locuiesc este o mare problema cu aruncatul uleiului in wc.

    Liked by 1 person

  10. Eu folosesc ulei alimentar destul de rar, dar mi-am propus ca de acum inainte chiar si cele mai mici cantitati de ulei uzat sa le colectez si sa merg sa le predau la MOL, ca sa protejez astfel mediul.

    Liked by 1 person

  11. Foarte bună ideea reciclării, în general, a uleiului alimentar uzat, în special.
    Auzisem ceva dar nu știam unde anume se poate face.
    Mulțumesc pentru informații!

    Liked by 1 person

  12. Este prima oară când citesc că uleiul de gătit poate fi reciclat, trebuie să recunosc, nici nu m-am documentat în privința asta. Mă bucur că am aflat, o să-l reciclez și eu.

    Liked by 1 person

  13. Si noi strangem tot uleiul folosit in borcane si il ducem la tara. E bine sa reciclezi, mai ales ca nu ai unde sa il arunci pt ca se infunda chiuveta si nici nu e recomandat.

    Like

  14. Cat de multe sfaturi utile. m-am indragostit de blogul tau. o a pun inimioare la tot ce scrii pentru ca ai un stil aparte. scrii sa inteleaga toata lumea. gata,ai share de la mine la articole de acum in colo,incepand cu acest articol.
    XoXo

    Liked by 1 person

  15. Buna ziua , eu de exemplu folosesc uleiul procesat termic in candela , așa nu mai sunt nevoită sa arunc uleiul in chiuveta și nici sa tot cumpăr pentru candela care arde oricum mult ulei..

    Like

  16. am mers odata cu o masina ce mergea cu ulei alimentar uzat, distractiv a fost, mirosea a cartofi prajiti, iti era foame mereu 🙂
    da, chiar se merita un mic efort pentru colectare!

    Liked by 1 person

  17. Si uite cum am invatat iar lucruri noi, nu stiam ca uleiul se poate recicla si in asemenea moduri. Am sa spun si eu mai departe

    Liked by 1 person

  18. Ce-mi place tema abordată de tine, sunt întru totul de acord cu reciclarea, de orice fel, și cu protajarea naturii, atât cât stă în puterea noastră (și, din fericire, stă foarte mult).

    Liked by 1 person

  19. Din pacate nu il strang si nici nu stiu unde l-as putea duce. Stiu ca este gresit sa-l aruncam la chiuveta

    Like

  20. Am mai citit despre reciclarea uleiului dar nu știam unde se poate colecta. Sau poate nu am reținut.
    Mulțumesc pentru informații, eu chiar vreau să -l reciclez deși folosesc destul de puțin.

    Liked by 1 person

  21. Stiu ca este extrem de daunator pentru mediu si ca ar trebui sa-l depozitam si sa-l dam anumitor centre. Din pacate, nu m-am interesat sub nici o forma de acest detaliu si nu fac nimic in acest sens

    Like

  22. Un proiect frumos, dar din pacate la noi in Romania este tare complicat cu planurile acestea pentru noi cei care inca mai vrem sa salvam mediul!

    Like

  23. E genial ca s-au luat masuri în aceasta privința și sper sa afle cât mai multa lume desore colectarea uleiului folosit.

    Liked by 1 person

    1. Și Auchan are această “răsplată”, ceea ce măcar îi face pe unii să colecteze.
      Sunt de părere că nu avem nevoie de răsplată ca să ne intereseze de viitorul nostru și de sănătatea noastră.
      La urma urmei e vina noastră, noi poluăm… măcar atât să facem să ajutăm planeta aceasta care se chinuie să ne țină în viață.

      Like

  24. Foarte util articolul tau. Si Auchan, Carrefour si chair si Bringo colecteaza ulei. Eu am primit la schimb o sticla de ulei si chiar o sticla de detergent Fairy

    Like

    1. Din păcate, Fairy poluează și mai este și testat pe animale.
      Eu sunt de părere că putem duce uleiul la reciclat, fără a obține ceva în schimb. La urma urmei ne otrăvim singuri dacă îl aruncăm în natură.

      Like

  25. Felicitări pentru articol. Eu am văzut zilele trecute întâmplător o campanie de acest fel la Carrefour : pentru fiecare 2 l de ulei reciclat primesti 1l de ulei bun.

    Like

    1. Repet! Mă bucur că există, doar că mi se pare absurd ca o persoană să meargă să primească ceva în schimbul a ceva ce a folosit doar pentru că altcineva “îndeamnă” să-și arunce gunoiul selectiv 😁
      Se poate face acest lucru și fără să avem așteptări de recompense.

      Liked by 1 person

      1. Clar, asa este! Dar acum gandeste-te ca sunt foarte multe persoane care au tendinta de a folosi acel ulei din economie (poate chiar au o situatie materiala precara) pana cand isi intoxica tot organismul. Nu e vorba ca l-ar arunca la gunoi sau ca ar polua natura… pur si simplu ar muri cu uleiul acela toxic fara ca macar sa stie ca e toxic… Eu personal sunt pro campanii de acest gen. Si cu reciclarea selectiva sa stii ca deseori strang cantitati mai mari pe care sa le duc in centre specializate unde banii sunt donati unor cazuri sociale. Nici nu conteaza motivul pentru care se recicleaza… important este ca oamenii sa o faca. Mai departe sunt detalii 😀

        Like

        1. Majoritatea persoanelor care așteaptă o răsplată pentru că își colectează selectiv gunoiul, sunt persoane care nu ar avea nevoie de acel ulei sub nicio formă.
          Evident că nu mă refer la persoanele care au o situație financiară problematică, pentru ele contează și nu o să contest asta. Iar ele oricum vor folosi uleiul de mai multe ori, pentru că în puține locuri auzi că “uleiul nu trebuie folosit de mai mult de două ori”.

          Problema e alta. Cunosc persoane care ar duce orice la centre speciale și pentru câțiva bănuți (10-50de bani), doar ca să primească ceva în schimb care nu contează cât e de mic, dar care nici nu s-ar deplasa să o facă doar pentru că așa este normal.

          Și eu susțin astfel de campanii precum au cei de la Auchan, care acordă apă și ulei, dar trebuie lucrat la partea de detergent. Acel detergent e poluant și toxic, de ce nu acordă alt brand din magazin care nu e poluant, e vegan și cruelty-free?

          Eu zic că se poate, iar alții fac campanii doar ca să sune bine 😉

          Like

  26. Am tot citit si eu studii despre aceasta problema in ultimul timp. Eu sunt de parere ca ar trebui sa fie mai multe firme care il colecteaza si sa fie mai usor sa-l poti da. Deja cand stii ca esti limitat in acest sens parca nici modul de protejare a naturii nu prea te incanta

    Like

    1. Sunt destul de multe centre, harta celor de la MOL este pusă în articol.
      Nu e atât de greu totul, doar trebuie strecurat uleiul de impurități și te poți duce să îl lași când ai o cantitate mai mare.

      Ar trebui să ne preocupe acest aspect, pentru că făcând asta nu protejăm doar natura, ci și pe noi. Atât timp cât mediul încojurător este sănătos, mari șanse să fim și noi.

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.