Protecție solară și Alternative Vegane

Mulți oameni nu sunt conștienți de efectele nocive pe care le poate avea soarele asupra corpului și a pielii dacă nu au grijă să se protejeze așa cum trebuie.

Ai idee de câte ori mi s-a spus:

  • “Merg doar jumătate de oră până în oraș, nu este nevoie să mă dau cu cremă cu protecție solară.”
  • “Nu este vară ca să îmi fac probleme.”
  • “Stau până în ora 12:00 la plajă, așa că nu este nevoie să mă dau cu cremă, că nu mă arde soarele.”
  • ”Urc pe munte, de ce ar fi nevoie să mă dau cu cremă cu protecție solară? Nu e ca și cum m-aș duce la plajă”.
    Pe lângă toate cele menționate, am mai auzit și “M-am dat cu ulei de măsline.” sau “M-am dat cu unt de cocos, este de ajuns!” .
    Ei bine, NU, nu este absolut deloc îndeajuns. Tu doar te-ai dat cu ceva care să îți hidrateze pielea, în niciun caz care să te apere de radiațiile solare. Și culmea că, de fiecare dată, oamenii respectivi deși au venit prăjiți de soare, au continuat să facă același lucru, spunând “Nu se întâmplă nimic dacă mă arde soarele o dată”.

Expunerea la soare are ca rezultat îmbătrânirea prematură a pielii, arsuri dureroase și, eventual, cancer de piele. Majoritatea sunt cancere mai puțin grave ale pielii, cea mai mare problemă o constituie melanomul, cancerul care ia naștere din celulele care produc pigmentul din piele numit melanină. Doctorul Richard Besser spune în cartea sa “Spune-mi adevărul, doctore” următorul lucru: ”Conform datelor de la Societatea Americană de Cancer, în 2012 au fost aproximativ 76.000 de noi cazuri de melanom și peste 9.000 de decese provocate de melanom. Deși carcinoamele cu celule bazale și cu celule scuamoase sunt rareori mortale dacă sunt tratate din vreme, îndepărtarea lor poate provoca desfigurări, mai ales pentru cancerele celulelor bazale, care apar cel mai des pe față.”

Există trei tipuri de radiații ultraviolete, dar doar două sunt importante, deoarece doar ele pătrund prin stratul de ozon din atmosferă: “Ultravioletele B (UVB) provoacă majoritatea arsurilor și se crede că sunt cauza majorității cancerelor de piele prin deteriorarea directă a AND-ului. Radiațiile ultraviolete A (UVA) care pot și ele să afecteze AND-ul din celule, sunt legate de cancerele de piele și provoacă afecțiuni pe termen lung ale pielii, asociate cu un îmbătrânirea, cum ar fi: ridurile și petele pigmentare.” – Dr. Richard Besser “Spune-mi adevărul, doctore”

Fiecare cremă cu protecție solară are un indice numit factor de protecție solară – SPF. Acest indice arată cât de mult timp poți să stai la soare fără ca radiațiile UVB să îți provoace arsuri.
Ca să poți să îți dai seama în cât timp o să te ardă soarele, ai putea să iei ca exemplu cea mai caldă perioadă a zilei și să calculezi în cât timp te arde soarele.
Eu având pielea foarte deschisă la culoare, soarele mă arde după 15-20 minute de când mă expun. Dacă folosesc o cremă cu factor cu protecție solară 30, îmi permite să stau la soare de 30 de ori mai mult. Asta înseamnă că în loc mă ardă soarele în 15 minute, o să mă ardă după 7 ore și 30 de minute.

Ca să fii sigur că o să fii destul de protejat de radiațiile solare, trebuie să cauți o cremă pe care scrie multispectru, spectru larg sau protecție UVA/UVB.

Pentru față prefer să folosesc o cremă cu SPF 50. Deși multe studii au arătat că folosirea unei creme cu SPF ridicat poate să creeze o falsă senzație de siguranță,eu prefer să o aplic pe aceasta în cantitate generoasă și o reaplic în cazul în care transpir sau mă spăl/șterg pe față. Ca să fii cu adevărat protejat, trebuie să folosești suficientă cremă și să o aplici uniform pe față și gât. Această cremă conține ulei de măsline, extracte de ceai verde, vitamina E și pantenol. Protejează pielea de radiațiile ultraviolete cauzatoare de arsuri și ȋmbătrânire prematură, este emolientă, regeneratoare și hidratantă. Am folosit-o de multe ori în ultima perioadă și nu am avut probleme cu arsurile solare. Pe lângă asta,mirosul ei este foarte plăcut, intră repede în piele și nu este lipicioasă.

Pentru plajă, poți opta pentru o cremă cu SPF 30 sau SPF 50. Eu am preferat să aleg produse care nu conțin oxibenzonă (o să vorbesc mai pe larg despre oxibenzonă, într-un articol viitor).
Trebuie să știi că niciun produs NU blochează toate radiațiile solare. Niciun produs nu poate avea un SPF mai mare de 50 și nu există date care să arate că SPF 75 e mai bun decât SPF 50. Pentru a folosi clasificarea “spectru larg”, un produs trebuie să aibă un SPF de minim 15 în SUA/SPF de minim 6 în Europa și să asigure protecția împotriva radiațiilor UVA și UVB. Niciun produs nu este impermeabil la apă sau la transpirație. Reaplică produsul ori de câte ori este nevoie, spre exemplu, dacă intri în apă, dacă transpiri, dacă te ștergi cu prosopul și la fiecare două ore.
Tips: Un produs cu SPF mai mic de 15 trebuie să aibă o etichetă de avertizare care să îl prevină pe cumpărător că nu îl protejează împotriva cancerului sau a îmbătrânirii premature. – Conform legislației SUA. În Europa, produsele care au SPF sub 6, nu au voie să fie comercializate ca produse care oferă protecție solară.
Cantitatea recomandată este de aproximativ 30 de grame (echivalentul unui shot) pentru întreg corpul și trebuie aplicată cu 15-30 de minute înainte de expunerea la soare.

Evident, pielea are nevoie mereu de hidratare, iar o emulsie calmantă după plajă este foarte eficientă. Această emulsie de la Cosmetic Plant conține mentol, uleiul de mentă are efect antiinflamator și antiiritant, calmează și relaxează plăcut pielea, oferind o senzație de răcorire. Are o bază lejeră, iar extractele din flori de gălbenele, coada şoricelului şi sulfină, alături de vitamina F şi vitamina E, rehidratează, tonifică și revitalizează pielea în urma expunerii la soare. Se aplică uniform pe toată suprafața pielii după duș, în strat subțire și intră repede în piele.

Tips:
1. Evită să stai la plajă între orele 10 și 16, deoarece în acest interval radiațiile UV au cea mai mare intensitate.
2. Aplică crema cu protecție solară cu generozitate, cu 15-30 de minute înainte de expunerea la soare, pentru a-i perminte să intre în piele. Nu uita să reaplici soluția ori de câte ori este nevoie și la fiecare două ore.

  1. Protejează-ți pielea de razele soarelui chiar și în zilele răcoroase, deoarece razele soarelui produc la fel de multe daune ca și în zilele însorite.
  2. Folosește și protecție vestimentară: tricou, umbrelă, ochelari de soare, pălării etc.

  3. Pielea este mai sensibilă la lumina solară dacă folosești produse de îngrijire ce conțin retinol sau anumite antibiotice.

  4. Nu uita să îți verifici regulat alunițele,mai ales dacă ai în istoricul familiei tale cazuri de cancer de piele. Mergi regulat la dermatolog, deoarece ești mult mai expus riscului.
  5. Nicio loțiune solară nu oferă protecție 100%, nici măcar cea cu SPF 50. Nicio loțiune cu factor de protecție solară nu este rezistentă la apă. Nu folosi produsul după data de expirare!

Tips 2: Nu uita să aplici loțiunea și în zonele în care lumea evită/uită, cum ar fi: urechi, nas, buze, spatele gâtului, mâini, de-a lungul părului, zonele de pe scalp unde ai părul mai rar și pe vârfurile picioarelor.

Cele patru produse de la Cosmetic Plant sunt vegane și netestate pe animale. Toate produsele lor sunt cruelty-free (mai multe detalii aici) și au foarte multe produse vegane (mai multe detalii aici). Pe noile ambalaje o să apară cele două simboluri (acolo unde este cazul) ca să îți fie ușor să le găsești. Produsele se mai găsesc și în magazinele: Auchan, DM, Carrefour, Cora, Profi, magazine naturiste și farmaciile independente.

Pentru a putea verifica zilnic indicele UV din România, poți intra pe site-ul ANM.

🖤 Alege conștient produsele pe care le folosești, alege vegan și cruelty-free 🖤

Îți mulțumesc frumos pentru timpul acordat și te aștept în continuare pe blog 🖤 Pupici

98 thoughts on “Protecție solară și Alternative Vegane

  1. Ce fain! O grămadă de informații numai bune de aflat de către cât mai multe persoane, mai ales că vine vara. Mai vine vara, nu? Aici e toamnă de 3 săptămâni. 😂

    Liked by 1 person

      1. Am plantat niște căpșuni în urmă cu o lună. Unii aveau fructul. De o lună în același stadiu sunt fructele. 😂 Totuși au nevoie de soare. 🙈 Dar na, toamna asta…😂

        Liked by 1 person

  2. Ce bine că ai menționat că uleiul de măsline și uleiul de cocos nu oferă protecție solară. Și nici apa termală.
    Eu folosesc factor de protecție 30. Am pielea mai măslinie și nu mă ard atât de repede.

    Liked by 2 people

  3. Acum ca am citit articolul tau mi-am dat seama ca mi-au expirat cremele cu spf. Eu le folosesc zilnic din iunie până în octombrie, nu doar la plaja. Trebuie să îmi iau altele, o sa incerc ce ai recomandat tu.

    Liked by 1 person

  4. Ai făcut un research de zile mari în ceea ce privește protecția solara! Cred ca e important sa folosim asemenea produse. Eu recunosc, o mai scald, dar când merg la plaja nu mai stau fără o crema cu spf!

    Liked by 1 person

  5. Informatii utile, pentru noi cremele cu factor de protectie ridicat UVA/UVB sunt indispensabile. ma bucur sa vad ca exista si lotiuni speciale pentru fata la Cosmetic Plant.

    Liked by 1 person

  6. Eu cam uit să mă dau. Știu efectele și de fiecare dată îmi spun că iau masuri, dar… Încă nu am luat.

    Liked by 1 person

  7. Nu știam că Cosmetic Plant au scos pe piață și produse care nu sunt testate pe animale și sunt vegane. Trebuie neapărat să le cumpăr și eu, mulțumesc pentru recomandare.

    Liked by 1 person

    1. Din câte scrie la ei pe site și din conversațiile pe care le-am avut cu ei,tot brandul este cruelty-free. Dar din păcate nu sunt toate produsele sunt vegane. Găsești pe site exsct ce produse sunt vegane 😊

      Like

  8. Foarte multe informatii utile si interesate! Asa e, protectia solara ar trebui luata foarte in serios. Si eu folosesc spf 30, dar am o.piele care se bronzeaza frumos fara sa se arda.

    Liked by 1 person

  9. Am gasit si alte produse interesante : Ser Lift Instant cu Acid Hialuronic, Apa micelara Vitamin C Plus…. Ce preturi bune! Multumesc!

    Like

  10. Pana acum nu am avut niciodata probleme cu arsurile, desi stau la soare, ma plimb prin soare, etc. Totusi, mai folosesc cate o crema cu spf mica atunci cand soarele e prea puternic.
    Un articol foarte bine documentat! Felicitari!

    Liked by 1 person

  11. Eu foarte rar folosesc, deși am tenul deschis și știu toate riscurile la care mă expun. Doar pe copii îi dau. M-a tras de urechi articolul tău, îți mulțumesc! 😊

    Liked by 1 person

  12. Recomandarile tale sunt foarte bune. Sincer, până să apară Natalia, eram cam neglijentă. Ca in exemplu tău, sunt la munte, nu am treabă, ceva de genul. Apoi, am început să mă documentez și să aflu mult mai multe. Articolul tău este bine venit mai ales acum. Nu am folosit produse din această gamă până acum, dar par bune.

    Liked by 1 person

  13. Eu sunt în plin proces de epliare facială definitivă și e absolut obligatoriu să folosesc cremă cu SPF ridicat pentru protecție solară, inclusiv sub machiaj, lucru pe care nu-l făceam până acum. De când cu panica petelor, îmi protejez tenul și gâtul mai bine, dar altfel, da, eram în zona cu iluzii: nu e soare, nu stau mult, uite ce înorat e, am piele închisă la culoare, etc.

    Liked by 1 person

  14. Uff… datorita (sau din cauza?) faptului ca am tenul inchis la culoare si ma bronzez frumos, fara sa mi se arda pielea, cam uit de protectia solara. Sunt obsedata sa ii dau pe cei mici, dar la mine ma opresc. Trebuie sa fiu mai atenta cu aspectul asta.

    Liked by 1 person

  15. Foarte util articolul tău ! soarele ne poate, rapid, deveni dușman dacă abuzăm. Când eram mică stăteam mult la plajă, acum m-am mai potolit

    Liked by 1 person

  16. Binevenite informațiile din articolul tău, mulțumim!
    Cremele pentru protecție solară au o importanță deosebită. Din păcate, mulți dintre noi nu acordă atenția și importanța cuvenită și repercursiunile asupra pielii sunt ireversibile.
    Eu folosesc crema de protecție cu factor 30, îmi iau de obicei și pentru ten.
    Acestea de la Cosmetic Plant sunt foarte bune.

    Liked by 1 person

  17. Chiar nu stiam ce sa folosesc pentru protectia solara din acest an. Mersi pentru recomandare. Par niste produse tare faine. 😍😍

    Liked by 1 person

  18. M-am simtit la inceputul articolului tau, in partea aia negativa, care nu foloseste produse pentru protectie solara. Tocmai de aceea, articolul tau este super informativ si util pentru mine. Multumesc pentru lamuriri!

    Liked by 1 person

  19. FOARTE BUNE ACESTE PRODUSE DE LA COSMETIC PLANT SI PRETURILE SUNT ACCESIBILE…FOLOSESC ATAT PENTRU MINE CAT SI PENTRU FETITE..IMI PLACE ARTICOLUL FIINDCA AM AFLAT LUCRURI NOI PE CARE NU LE STIAM…

    Liked by 1 person

  20. Și eu am mereu probleme cu arsurile vara, mai ales pentru că am pielea foarte deschisă la culoare. O să țin cont de sfaturile de aici.

    Liked by 1 person

  21. Ohhh, câți ani nu am folosit factor de protecție solară! Din neștiință mai mult, dar și din inconștiență. La 20 de ani, nimic nu îți atinge tenul ca hârtia.😀 Apoi, după ce apar pete, riduri, dau cu spf în stânga și în dreapta.😀😀
    Îmi plac mult produsele de la Cosmetic plant, se comportă incredibil de bine!

    Liked by 1 person

  22. O prezentare foarte complexă, a detaliat multe informații importante pe care le știam dar le-am,, uitat “, sunt foarte încântă de prezentarea produselor vegane și netestate pe animale, voi încerca să le folosesc fiindcă am tenul extrem de deschis și utilizez creme cu factor de protecție SPF în orice anotimp când ies în aer liber. Mulțumiri pentru sfaturile avizate.

    Liked by 1 person

  23. Am folosit si folosesc si acum produse de la Cosmetic Plant, dar pe acestea nu le-am incercat inca. Ma incanta ingredientele lor si prezentarea ta.

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.