Despre veganism – Interviu cu Oana Boadă – partea a doua

După cum spuneam și în articolul precedent, pe care îl găsești aici, doresc să atrag cât mai mulți oameni către acest stil de viață frumos și fără cruzime față de animale și mediu – să atrag, nu să impun, să nu se înțeleagă greșit. Acum, am revenit cu partea a doua a interviului cu Oana Boadă.

Spor la citit și nu uita că toți luptăm pentru aceeași cauză! Dacă nu ne susținem între noi și nu știm cum să abordăm anumite subiecte, răutatea, injuriile și atacul la persoană NU au cum să ajute în creșterea comunității vegane! Fii răbdător și blând cu cei din jurul tău dacă vrei cu adevărat să ajuți și îți pasă, mai ales când vrei ca și alți oameni să fie atrași de acest stil de viață 😊

32. Spune-mi câteva branduri de mâncare preferate.
Orice are sigla „vegan” pe ambalaj. Ador produsele vegane de la Take it veggie din Kaufland, Alpro, Joya, Valsoia.

33. Spune-mi câteva branduri de cosmetice preferate.
Pentru machiaj, îmi place Kat von D, Wet n’ Wild, E.l.f., Alverde.
34. Spune-mi câteva branduri pentru curațarea casei și rufelor și de ce le-ai ales.
Pentru rufe folosesc My Forest din Auchan, detergentul și balsamul au un miros foarte plăcut care rezistă și sunt produse prietenoase cu mediul. Pentru vase folosesc săpun simplu, lichid, de la Balea, e surprinzător de bun și pentru asta.

35. Spune-mi ce alternative folosești pentru îngrijirea corporală.
Produsele vegane de la Balea sunt super bune, le-am adorat încă de la prima încercare. Indiferent dacă e vorba de șampon, balsam, gel de duș, săpunuri, creme etc.
36. Pe lângă faptul că ai adoptat un stil de viață vegan, ai vreo alergie la ceva? Cum te descurci să găsești alternativele?
Nu am alergii, am dezvoltat doar o ușoară intoleranță la lactoză de când sunt vegană.
37. Ce sfat le poți da persoanelor care nu văd animalul dincolo de o bucată de carne sau de un ingredient?
Le spun să se imagineze pe ei în locul animalelor din abatoare.
38. Ce le poți spune persoanelor care cred că animalele sunt special printre noi pentru a le mânca și că nu poți trăi fără a le consuma?
Le trimit site-uri în care este foarte bine explicat faptul că putem lua din plante tot ce găsim și nu găsim în carne. De obicei, încerc să le explic că și animalele au aceleași sentimente precum noi, oamenii și că nu merită să fie tratate ca pe niște obiecte.
39. Cum faci față jignirilor oamenilor din jur?
Deși obișnuiam să pun la suflet toate răutățile când eram mică, am devenit pe parcurs indiferentă față de astfel de lucruri. Astfel că nu bag de seamă înjurăturile, deoarece asta arată mai multe despre ei decât despre mine.
40. Te reprezintă acest stil de viață? Consideri că o să îl ai pentru totdeauna?
Da, nu vreau și nu pot să mă întorc la a ucide animale, mai ales că, pe viitor, vor fi din ce in ce mai mulți vegani și mai multe opțiuni vegane, deci și mai multe animale salvate de la moarte.
41.Cum te simți acum când intri în magazine și vezi atât de multe animale sacrificate?
Sincer, nu pot să zic că mă dezgustă prezența cărnii în sine, ci faptul că oamenii continuă să facă cerere pentru așa ceva. Cel mai rău e când văd cadavrul întreg agățat de un cârlig, atunci îmi întorc privirea și încerc să trec cât mai repede la raionul căutat de mine cu produsele vegane.
41.Cum te descurci cu poftele (dacă le ai)? Ce sfat le poți da oamenilor care cred că vor tânji după un anumit gust?
Am multe momente în care am poftă de carne, dar mi le satisfac mâncând altceva, o alternativă vegetală. Mă bucur totuși că devin mai rare aceste momente. Recomand altora să încerce acele alternative și să nu se certe prea tare pe ei înșiși dacă, eventual, eșuează de câteva ori la început de drum, deoarece este o reacție, totuși, normală. Până la urmă, scopul contează, nu cât timp durează până să îl atingă.

43. Ce sfat le poți da veganilor care critică persoanele non-vegane în loc să le facă să înteleagă și să insiste cu alternative?
Le-aș zice să o ia ușor, că nici ei nu s-au născut vegani și să se gândească la ce ar fi mai bine pentru animale: să atragă oamenii către veganism sau să îi gonească?
44. Ce sfat le poți da persoanelor vegane care se așteaptă să faci schimbarea peste noapte?
Să renunțe la sentimentul de superioritate, deoarece scopul nostru e același: să eliberăm animalele din cuști.
45. S-a întâmplat să îți “scape” să mănânci ceva care nu este vegan? Ce te-a făcut să continui cu veganismul deși “ai dat-o în bară” o dată (sau de mai multe ori)?
Da, am pățit de mai multe ori, în special în jurul sărbătorilor, deoarece nu m-am organizat bine și nu mi-am gătit ceva special pentru mine. Sunt o fire realistă, dar și optimistă, știu că omul când greșește, învață.
46. Cu ce înlocuiești carnea din mâncare (dacă simți nevoia)?
Șnițelele din soia sunt preferatele mele. De asemenea, burgerii vegetali și shaorma fără carne, mă ajută.
47. Cu ce înlocuiești oul (dacă simți nevoia)?
Nu eram mare fană, nu prea caut să le înlocuiesc, dar voi încerca în curând să fac o tofletă („omletă” din tofu).
48. Cu ce înlocuiesti lactatele?
Lapte vegetal de soia/orez de la Alpro/Joya/Take it veggie.
49. Cu ce înlocuiești mierea?
Siropul de agave are același gust cu mierea pentru mine, și fiindcă nu îmi place mierea în general, nu găsești nici siropuri la mine în frigider.
50. Ai vreo rețetă preferată pe care dorești să o împărtășești cu lumea?
Tocănița de năut e divină, o iau mereu de pe acest site: https://divainbucatarie.ro/2012/12/10/tocanita-de-naut/, deși o știu deja pe de rost. 😂

51. Dacă foloseai articole vestimentare din piele/lână/mătase etc., ți-a fost greu să renunți la ele și să găsești alternative?
Nu căutam nici înainte piele, însă nici nu eram atentă în mod specific să fie falsă sau autentică. Acum sunt atentă, dar cam peste tot sunt opțiuni de haine/pantofi din piele sintetică.

52. Cât de important crezi că este stilul de viață vegan pentru tine, animale și planetă?
Este foarte important să protejăm planeta și animalele, e singura noastră casă până la urmă.
53. Consideri că veganismul o să aibă un impact pozitiv în viitor?
Da, ce poate ieși rău din compasiune pentru animale și natură?!
54. Ce le poți spune oamenilor care consideră că mâncarea vegană nu e bună și cred că e ceva scârbos, fără gust?
Le-aș spune să nu critice până nu încearcă, iar asta constă în mai mult decât a încerca un singur tip de produs gătit într-un singur fel.
55. De unde îți faci cumpărăturile?
Îmi fac cumpărăturile din Carrefour, Auchan, DM și Kaufland.
56. Ce sfat le poți da persoanelor care evită să își facă prieteni vegani, sau care renunță la prietenie când o persoană devine vegană?
Din fericire, nu am pățit eu așa ceva, dar am văzut situații de genul acesta. Nu văd de ce ar renunța cineva la o prietenie doar pentru asta, veganismul nu e un inconvenient, dacă persoana vegană vorbește mult despre asta înseamnă că este pasionată și că vrea să își ajute prietenii să facă alegerea corectă.
57. Ce sfaturi le poți da persoanelor care refuză să aibă prieteni non-vegani?
Wow, le-aș reaminti că cel mai bun mod de a convinge pe cineva este prin puterea exemplului. Nu vor deveni oamenii vegani pentru a fi prieteni cu veganii, ba chiar vor zice că nu vor să devină vegani dacă asta constă în renunțarea la viața socială.
58. Cum reacționezi când persoanele insistă să mănânci mâncarea lor care nu e vegană?
Nu am pățit niciodată, mereu am fost primită cu mâncare vegană deja pregătită, în cazul vizitelor, de exemplu. Iar dacă nu știau de asta din timp, îi asigur că nu e nicio problemă și că accept orice aliment vegan, cât de mic.

59. Cum te comporți când primești cadouri care nu sunt adecvate stilului tău de viață, deși i-ai spus persoanei despre tine, iar ea refuză să asculte?
Am o prietenă a cărei mamă e reprezentant Avon, așa că mereu au câte ceva în plus să ne ofere mie și mamei în cadouri, deși i-am spus că nu folosesc. Apreciez gestul, dar nici nu prea sunt vocală în chestia asta, nu vreau să par extremă. Produsele i le dau mamei, deoarece nici risipa nu îmi place.
60. Eviți grădinile zoologice, circurile, delfinariile și alte locuri care au ca scop exploatarea animalelor?
Da, animalele trebuie lăsate în pace, în habitatul lor natural.
61. Ce sfat le poți da oamenilor care merg în astfel de locuri?
Să viziteze sanctuare în schimb, să doneze acolo și să se ducă ei în natură pentru a vedea animalele, deoarece există astfel de excursii care sunt mai palpitante și mai educative.
62. Spune câteva cuvinte cititorilor pentru a-i îndruma să aleagă vegan 🖤
Veganismul nu este un inconvenient, nu este atât de greu precum pare și nici nu veți avea deficiențe. Ca orice dietă, trebuie atent planificată, nu e mai greu să luăm laptele vegetal în locul celui de vacă. Cea mai frumoasă calitate a unui om este empatia și compasiunea, iar asta ne poate salva planeta, natura, animalele și chiar și pe noi, deoarece evităm multe boli cu ajutorul unui stil de viață sănătos. Devino vegan!

Acesta a fost interviul cu Oana. Sper că ți-a plăcut! Eu le mulțumesc tuturor celor care deja mi-au scris și s-au alăturat acestei idei 🖤 sunteți cu toții minunați și abia aștept să pun și răspunsurile voastre 🤗

Notă: persoana intervievată și-a dat acceptul pentru folosirea pozelor personale pe acest blog, pentru cele două părți ale interviului!

Până atunci, dacă dorești să faci și tu parte din seria interviurilor “Despre veganism- Interviuri cu vegani“, găsești aici tot ceea ce trebuie să faci: contactează-mă, printr-un mesaj, pe pagina de facebook a blogului, Ruxandra – Happy Little Things, sau scrie-mi un e-mail la adresa ruxandra.happylittlethings@gmail.com

🖤 Alege conștient, alege vegan și cruelty-free 🖤

Îți mulțumesc pentru timpul acordat și te aștept în continuare pe blog cu noi articole 🖤 Pupici

47 thoughts on “Despre veganism – Interviu cu Oana Boadă – partea a doua

    1. Sunt mulți oameni care au spus acest lucru în ultimii ani și acum sunt vegani sau vegetarieni.
      Așa este în legătură cu oamenii care se cred superiori! Tocmai de aceea eu prefer să o spun într-un mod frumos și să las omul să aleagă singur, nu să îi bag pe cât veganismul 🙂

      Like

  1. Multumim pentru a doua parte a interviului! Este inspirational si da multe idei concrete despre acest stil de viață. Felicitări!

    Liked by 1 person

  2. Foarte interesant și de real folos interviul.
    Deși nu sunt vegană, m-m regăsit în multe rânduri ale articolului.
    Felicitări!

    Liked by 1 person

  3. Un interviu tare frumos,o abordare absolut matura si inteleapta! Desi nu adopt acest stil, decat in posturi, nu vad de ce nu as fi de acord cu el la altii sau, mai rau i-as privi de parca au doua capete. Mult succes!

    Liked by 1 person

  4. Si eu consum produse take it veggie de la kaufland și de foarte multe ori le aleg în detrimentul mâncărurilor cu ingrediente animale. Acum, ce sa zic, încerc ca impactul meu sa fie cât mai mic. Cred ca e un inceput

    Liked by 1 person

  5. Cateva zile pe an devin si eu vegana/vegetariana si chiar ma simt bine. Oamenii ar trebui sa incerce si un alt stil de viata.

    Liked by 1 person

    1. Este doar o perioadă plant-based 😁 vegan devii pentru animale, pentru totdeauna.
      Oricum, mă bucur că ești deschisă și apreciez că faci acest lucru din când în când 😘 poate o să fie din ce în ce mai des.

      Like

  6. Nu prea mănânc eu carne dar nu m-am gandit sa devin vegana, dar respect decizia altora de a fi.

    Like

  7. Interesant! Nu sunt adepta acestui stil si nici nu cred in el. In acelasi timp, NU sunt de acord cu circul sau cu locurile in care animelele sunt chinuite, dar la fel de tare ma dernajeaza si cand vad ca unii oameni, ce se consider a vegani, sunt destul de agresivi si cred ca ei stiu cel mai bine. Bineinteles ca nu fac referire la voi, dar cred ca stim ca exista si astfel de persoane. 😉

    Like

    1. Îmi pare rău că spui că nu crezi în el. Nu știu ce exact nu ar fi plăcut la veganism. Am realizat că persoanele care spun acest lucru, nu prea se interesează și nu dau atenție.
      Sper ca în viitor să poți vedea animalul ca pe o ființă, nu doar ca pe o bucată de carne.
      Cât despre agresivitatea unora, din nefericire, acei oameni fac această comunitate de râs. Deși consideră că nu sunt rău intenționați, nu fac decât să înlăture persoanele de la acest stil de viață.
      Tocmai de aceea am spus că este cazul să iau atitudine și să o fac eu, într-un mod frumos și decent 😊

      Like

    1. Nu trebuie să ai o anumită convingere pentru a mânca ceva vegan. Nu e nimic ieșit din comun 😊 peste ani o să-mi dai dreptate.
      Cine nu ar vrea un stil de viață plin de compasiune, iubire și respect pentru toate ființele?!

      Like

  8. Interesante ideile! Nu sunt vegana, insa apelez si la produse de acest tip deoarece simt ca imi priesc mai bine uneori. 😘😘

    Like

  9. Desi nu imbratisez acest stil de viata, unele idei le urmez si eu si sunt foarte folositoare!

    Like

    1. După ce o să ai mai multe informații despre acest stil de viață, o să vezi că este foarte ușor de îmbrățișat.
      Toate ființele merită să trăiască 😊 planeta nu e doar pentru specia noastră.
      Mă bucur că urmezi și tu anumite idei.

      Liked by 1 person

  10. Și eu merg pe aceleași principii in ceea ce privește stilul vegan. Cât despre acest articol pot sa spun că mi-a fost de ajutor. Mulțumesc. O seara frumoasa !

    Liked by 1 person

  11. Am citit o intrebare tare dureroasa si parca m-a trezit la realitate. “39. Cum faci față jignirilor oamenilor din jur?”

    Oamenii judeca atat de tare, incat ajungem sa ne frustram din cauza celor spuse de oamenii din jurul nostru…. 😦

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.