Despre veganism – Interviu cu Anca Rotaru – partea a doua

Am revenit cu partea a doua a interviului cu Anca. Dacă nu ai citit prima parte, te invit să o faci, dând un click aici. 😁
Anca mi-a răspuns la 49 de întrebări din 62, întrebări create de mine și având ca inspirație atât comportamentul persoanelor vegane, cât și al celor non-vegane din ultimii ani. Tot pe această temă, încerc să răspund la cât mai multe nelămuriri și curiozități, invitând persoanele vegane să participe la acest interviu, ca să poți afla și părerea altora. Cu toții suntem diferiți și nu există un tipar, veganismul nu este o sectă/cult religios sau orice altceva ar pretinde anumite perosane. Veganismul este un stil de viață fără cruzime față de toate ființele.

24. Suntem singura specie care la maturitate continuă să bea laptele altei specii. Ce crezi că spune asta despre inteligența noastră, având în vedere că mulți oameni merg pe premisa că suntem cei mai inteligenți de pe Terra?
E absolut hilar! Ce era în capul ăluia care s-a uitat la ugerul vacii și a zis…”uite aici idee de milioane!” Și cum de nu și-a luat o copită în cap? 😂
25. Ce le spui oamenilor care consideră că o să mori din diferite motive ale stilului acesta de viață?
Îi rog să îmi acopere costurile pentru înmormântare, pentru că eu voi fi săracă la câți bani am investit în tofu și quinoa. *sarcasm*

26. Ce sfat le poți da persoanelor care nu văd animalul dincolo de o bucată de carne sau de un ingredient?
E alegerea lor cum vor să privească lucrurile, dar sunt sigură că nu se grăbește niciunul să își omoare vaca, puiul sau porcul cu mâinile lor pentru o friptură. Cred că încă au acei ochelari cu rame roz care îi fac să creadă că mâncarea lor provine din supermarket, nu dintr-un abator sau o fermă.
27. Ce le poți spune persoanelor care cred că animalele sunt special printre noi pentru a le mânca și că nu poți trăi fără a le consuma?
Cum am zis, oamenilor nu le place să primească sfaturi, dar dacă ar fi să le spun ceva, ar fi să realizeze că nu suntem suficient de speciali ca altă ființă să moară pentru ca noi să fim cu burta plină.

28. Cum faci față jignirilor oamenilor din jur?
Pe mine mă jigneau oamenii și înainte să fiu vegană dintr-un motiv sau altul. Cineva mi-a zis “păi tu erai ciudată oricum; nu îți trebuia și veganismul”. Ha! Cine are o conștiință împăcată nu are de ce să jignească pe altcineva. De cele mai multe ori le dau o replică bună, alteori îi ignor pur și simplu. Tăcerea și ignoranța îi enervează și mai tare.
29. Te reprezintă acest stil de viață? Consideri că o să îl ai pentru totdeauna?
Da! Oricum, sunt sigură că nu voi fi niciodată un vegan perfect, din câte am învățat de pe un grup anume de pe facebook unde unii vegani îi atacau pe alții că nu sunt suficient de vegani. Parcă noi eram ăia care voiam pace în lume …
30. Cum te simți acum când intri în magazine și vezi atât de multe animale sacrificate?
Nici înainte nu mă simțeam prea bine. Să fiu sinceră, eu nu mi-am cumpărat niciodată carnea pe care aveam să o gătesc. Mama îmi gătea sau eu cumpăram ceva gata făcut. Acum mă tot întreb de ce mai e nevoie să sacrificăm bietele animale și să le vindem trupurile, dar e clar că e nevoie ca oamenii să fie educați și să realizeze crudul adevar.

31. Cum te descurci cu poftele (dacă le ai)? Ce sfat le poți da oamenilor care cred că vor tânji după un anumit gust?
Nu prea îmi e poftă de nimic ce nu poate fi veganizat. Sfatul meu e să se documenteze sau să întrebe veganii cum se descurcă. Mai mult ca sigur se vor bucura că cineva arată interes în stilul lor de viață.
32. Ce sfat le poți da veganilor care critică persoanele non-vegane în loc să le facă să înteleagă și să insiste cu alternative?
Să aibă răbdare și să nu îi blameze. Simt că non-veganilor trebuie să le vorbim cu calm și răbdare, pentru că e nevoie de o nouă educație. Cu o floare nu se face primăvară și nu avem cum să îi facem pe toți să danseze după cum cântăm noi.

33. Ce sfat le poți da persoanelor vegane care se așteaptă să faci schimbarea peste noapte?
Uneori se poate, depinde de voința celorlalte persoane. Dar cum am zis, să aibă răbdare și să aprecieze fiecare mic pas pe care îl fac spre veganism.
34. S-a întâmplat să îți “scape”să mănânci ceva care nu este vegan? Ce te-a facut să continui cu veganismul deși “ai dat-o în bară” o dată (sau de mai multe ori)?
Da! Pentru că am spus…nu sunt un vegan perfect. Se mai întâmplă să iau ceva pe fugă și să văd ulterior că avea praf de ou sau lapte în el. Un lucru cu care nu sunt de acord este risipa. Dacă tot am luat produsul respectiv, nu îl voi arunca pentru că are acel 0.1% lapte sau ou.

35. Cu ce înlocuiește carnea din mâncare (dacă simți nevoia)?
Cu tofu sau cu soia texturată, dar rar simt nevoia. Iar dacă am poftă de mezeluri, mă orientez către cele vegane de la Iezeress sau Aivia. Le recomand cu drag!
36. Cu ce înlocuiești oul (dacă simți nevoia)?
Depinde în ce aș fi folosit ou. Dacă e în prăjituri sau e ceva care să lege compoziția, folosesc semințe de chia sau făină de in înmuiată în apă. Bananele pisate mai sunt o variantă bună pentru prăjituri. Dacă am nevoie de “ou” pentru șnițelele de soia, apelez la faina de năut și dacă îmi e dor de mirosul de ou, ceea ce rar se întâmplă, folosesc sare neagră. Mă sperie cât de bine îl imită!
37. Cu ce înlocuiești lactatele?
Cu lapte sau iaurt de soia, alune, migdale, cocos, ovăz etc. La fel și smântâna. Cașcavalul îl înlocuiesc cu echivalentul său de la Viofast.
38. Cu ce înlocuiești mierea?
De regulă cu siropul de agave sau zahărul brun.
39. Dacă foloseai articole vestimentare din piele/lână /mătase etc., ți-a fost greu să renunți la ele și să găsești alternative?
Conexiunea cu animalele și îmbrăcămintea/ încălțămintea a venit înaintea celei cu consumul de produse animale, deși nu pot explica de ce. Nu cumpăram decât imitație de piele sau blană pentru că nu mi se părea normal să port pielea sau blana unui alt animal. Era ridicol. După aceea a venit și logica cu carnea, laptele si ouăle.
40. Cât de important crezi că este stilul de viață vegan pentru tine,animale și planetă?
Foarte! Spre exemplu, resursele cu care se hrănesc vacile pot fi folosite pentru a hrăni mii de oameni. E atât de simplu, dar mentalitățile sunt greu de schimbat.

41. Consideri că veganismul o să aibă un impact pozitiv în viitor?
Cu siguranță! Văd schimbările acestea și comparativ cu acum 5 ani, cu acum 10 ani. Ne îndreptăm în direcția potrivită, dar pașii sunt mici și timizi.
42. Ce le poți spune oamenilor care consideră că mâncarea vegană nu e bună și cred că e ceva scârbos, fără gust?
I-aș invita la masă 😂 Prin puterea exemplului. Le-aș oferi din mâncarea mea să vadă ce bună e. Dacă mă întrebai asta acum 2-3 ani, poate că răspunsul meu nu ar fi fost frumos și nu cred că atitudinea aceea mă făcea să aduc un impact pozitiv. Puterea exemplului e mai de efect.
43. De unde îți faci cumpărăturile?
De pe oriunde apuc, dar de regulă din hypermarketuri și magazine de specialitate: Cora, Mega Image, Kaufland, Lidl, Farmacia Bebe Tei.
44. Ce sfat le poți da persoanelor care evită să își facă prieteni vegani,sau care renunță la prietenie când o persoană devine vegană?
Wow! Nu am mai auzit de problema asta până acum, dar nu e frumos și normal să rupi o prietenie cu cineva pentru preferințele lor alimentare. Cum veganii și vegetarienii încă nu au renunțat la prietenia lor cu non-veganii, nici reciproca nu ar trebui să se aplice.
45. Ce sfaturi le poți da persoanelor care refuză să aibă prieteni non-vegani?
Un prieten înseamnă mai mult decât ceea ce mănâncă. Suntem atât de rari, încât ar trebui să vă mândriți că aveți șansa de a cunoaște un vegan sau doi. Promitem să nu vorbim despre veganism 24/7. Dar promitem să vă învățăm despre compasiune fără să vă judecăm. Țineți minte: nu ne-am născut vegani și am fost și noi plini de prejudecăți odată. Let’s be friends!
46. Cum reacționezi când persoanele insistă să mănânci mâncarea lor care nu e vegană?
Refuz politicos. Atât!

47. Cum te comporți când primești cadouri care nu sunt adecvate stilului tău de viață,deși i-ai spus persoanei despre tine,iar ea refuză să asculte?
Înseamnă că nu a fost atât de atent la ce i-am spus despre mine, dar nu am să refuz cadoul (cât timp nu e carne; asta ar fi un cadou așa aiurea). În fond și la urma urmei, e doar un cadou, dar dacă interacționez constant cu această persoană, voi purta o discuție despre valorile mele morale fără să minimalizez amabilitatea sa. Poate chiar nu a realizat.
48. Eviți grădinile zoologice, circurile, delfinariile și alte locuri care au ca scop exploatarea animalelor?
De regulă, da. Ultima oară am fost la Zoo acum un an și jumătate numai pentru că voiam să văd un panda viu – era o curiozitate de-a mea de ani de zile. De atunci nu am mai fost și evit pe cât posibil să contribui la exploatarea animalelor.

49. Spune câteva cuvinte cititorilor pentru a-i îndruma să aleagă vegan.
Găsiți-vă motivația pentru care faceți ceea ce faceți. Motto-ul meu în viață este “Do no harm, but take no shit” și aș vrea să nu fac rău nimănui, în special animalelor și să nu accept răul să mi se facă mie. A fi vegan pentru animale e cel mai nobil lucru din lume. Dacă reușiți să fiți vegan și pentru sănătate în același timp, ați găsit reteta succesului. Iar dacă frigiderul vostru arată ca o grădină, nu ca un abator, cred că sunteți pe drumul cel bun spre o conștiință curată și un stil de viață optim!

Acesta este tot interviul cu Anca. Sper ca ți-a plăcut și că ai aflat lucuri noi.
Dacă dorești să te alături acestui proiect, contactează-mă, printr-un mesaj, pe pagina de facebook a blogului, Ruxandra – Happy Little Things, sau scrie-mi un e-mail la adresa ruxandra.happylittlethings@gmail.com

Dacă dorești să citești și articolele cu prima invitată, Oana Boadă, le găsești dând click aici și aici 😁

🖤 Alege conștient, alege vegan și cruelty-free 🖤

Îți mulțumesc pentru timpul acordat și te aștept în continuare pe blog cu noi articole 🖤 Pupici

24 thoughts on “Despre veganism – Interviu cu Anca Rotaru – partea a doua

  1. Fiind post, perioada asta pot spune că sunt cumva vegana.:)) Și mă simt bine! Tot ceea ce ați punctat în interviu este adevărat și pentru mine are impact.
    Mult succes cu seria de interviuri minunate!😍

    Liked by 2 people

    1. “Problema” intervine când cineva te întreabă, răspunzi, persoana începe și se dă cu părerea, îi explici, apoi critică. Sau încep cu texte “lasă că știu eu mai bine”. Nu am nicio problemă cu persoanele care pun întrebări, sunt mereu deschisă la a discuta despre. Dar puține persoane au decența de a se rezuma la discuție fără să atace 😁

      Liked by 2 people

    2. Wow, am aflat multe lucruri interesante, desinu sunt si nici nu am de gand sa fiu vegana, am descoperit ca mi place mult tofu, lapte oricum nu consum, branza la fel, dar la carne eu personal nu cred ca as putea sa renunt.

      Like

      1. Mulțumesc pentru aprecieri!
        Am observat că marea problemă a oamenilor este “cu ce înlocuiesc X lucru?”.
        Când vine vorba de carne, poate fi ușor înlocuită cu ciuperci, soia și seitan.
        Îți pot recomand produsele vegane de la Take It Veggie din Kaufland, burgerii vegetali din Mega Image și soia texturată care se găsește peste tot.

        Like

  2. Postul ma readuce si pe mine in sfera celor vegetarieni. Este o peroada usor de tinut avand in gradina multe legume bio pe care le cultiv cu mare drag!

    Like

        1. O dietă echilibrată este și dieta vegană. Găsești absolut tot ceea ce ai nevoie în mâncarea vegană. Cu ocazia aceasta mi-ai dat o idee de articole ce includ informații și valori nutriționale 😁 și o să observi că poți să găsești totul în fructe, legume, semințe etc.

          Like

  3. Fiecare dintre noi poate alege ce mananca sau poarta, Insa cred ca ar trebui sa ascultam si opinia celuilalt fara a critica optiunea aleasa.
    Cat despre veganism..cred ca acum avem mai multe variante din care putem alege si manca si chiar cred ca si produsele vegane pot fi delicioase.

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.