În natură. Cum să te deconectezi și să te regăsești prin mindfulness – Alexandra Frey și Autumn Totton – Recenzie

În natură. Cum să te deconectezi și să te regăsești prin mindfulness - Alexandra Frey și Autumn Totton - Recenzie

Am ales să dau startul unei noi serii de articole în care să prezint diferite cărți ce te pot face un om mai bun și mai conștient. Aceste cărți se vor axa pe una sau mai multe teme: veganism, animale, natură.
Sper să îți placă noua mea serie și să te ajute să iei decizii mult mai bune, etice și informate.

Mindfulness este despre cum să ne concentrăm atenția asupra lumii noastre interioare și a celei exterioare, într-o manieră non-critică și plină de bunăvoință. Implică să ne angajăm cu toate simțurile pentru a trăi doar în experiența momentului prezent, fără a ne pierde în gânduri și fără a lăsa preocupările obișnuite să ne distragă atenția. Mindfulness poate fi dezvoltat prin meditație, dar, de asemnea, poate fi practicat oriunde ne găsim și în orice moment.”
“Ne gândim pur și simplu să fim în natură și să intrăm în contact cu sentimentul de uimire și admirație pe care acesta îl evocă.”

În natură. Cum să te deconectezi și să te regăsești prin mindfulness - Alexandra Frey și Autumn Totton - Recenzie

Acest ghid îl recomand tuturor persoanelor, indiferent de vârstă. Nu e niciodată târziu să te conectezi cu natura și să îmbrățișezi tot ceea ce îți lasă ea mai bun. Această cărticică este ideală și pentru persoanele care suferă de anxietate și depresie, practicile mindfulness ajută extrem de mult în astfel de situații. Sunt lucruri simple și frumoase pe care le poți face, le poți “accesa” atunci când simți tu nevoia, fără să te simți presat/ă de cineva.

În natură. Cum să te deconectezi și să te regăsești prin mindfulness - Alexandra Frey și Autumn Totton - Recenzie

Acest mic ghid te învață să apreciezi animalele, cântecul păsărelelor, să înțelegi imporanța unui păianjen sau a unei simple musculițe, înainte de a te apucă să arunci cu tot ceea ce prinzi după el/ele pentru că îți este frică sau te deranjează sunetul lui/lor. Ar trebui pur și simplu să te oprești și să le admiri, să asculți și să te conectezi la tot ceea ce îți oferă până și cele mai mici ființe, să trăiești clipa cu adevărat.

În natură. Cum să te deconectezi și să te regăsești prin mindfulness - Alexandra Frey și Autumn Totton - Recenzie

Cartea te face să înțelegi că absolut tot ceea ce ne înconjoară are un anumit scop, iar noi ar trebui să învățăm să nu mai intervenim, să nu mai stricăm tot ceea ce este în jurul nostru, ci, eventual, să ajutăm acolo unde este cazul și considerăm că lăsăm o amprentă bună în urma noastră.
Oamenii nu relizează cât de important este absolut totul în jurul lor. Să dau un exempu, stric legat de țara noastră, dacă tot a trecut sezonul estival: te duci la mare și te bucuri de soare, căldură, de briza mării, de apă, te relaxezi și te simți bine. Dar ce fac majoritatea oamenilor acolo? Uită să respecte ceea ce le oferă natura și îi fac rău constant: aruncă gunoaiele pe jos, în mare și pleacă mai departe. Pentru ei nu contează, și-au făcut treaba, s-au relaxat și s-au simți bine, dar nu au avut bunul simț de a face cinci pași până la cel mai apropiat coș de gunoi și de a da și ei ceva în schimb naturii. Am scris mai multe pe acest subiect într-un articol trecut pe care îl poți accesa dând un click aici.

În natură. Cum să te deconectezi și să te regăsești prin mindfulness - Alexandra Frey și Autumn Totton - Recenzie

Același lucru este valabil și la munte și nu numai. Mergi să vizitezi, să respri aer curat sau să faci diferite drumeții în pădure. De ce trebuie să dai foc acolo? De ce trebuie să arunci gunoiale la întâmplare, sau dacă urci cu mașina, de ce o oprești să îți arunci gunoiul în pădure? Ce te face să crezi că este un lucru care nu are consecință, inclusiv asupra ta? Absolut oriunde mergi există câteva spații special amenajate pentru a face un foc sau pentru a arunca mizeria. Cartea te ajută să vezi răul pe care îl faci și îl lași naturii prin comporamentul și acțiunile tale și te învață cum să fii un om responsabil și prietenos cu mediul înconjurător.
În natură poți face o gramadă de lucuri frumoase și poți inclusiv să meditezi. Nu este deloc greu să te bucuri de priveliște, de natură, să te relaxezi, să fii fericit și, mai ales, să fii un om bun. Asta înveți încă din copilărie.

În natură. Cum să te deconectezi și să te regăsești prin mindfulness - Alexandra Frey și Autumn Totton - Recenzie

Dacă am alege să ne oprim pur și simplu și să ne deconectăm de la absolut tot ceea ce facem zi de zi: internet, laptop, televizor, telefon…măcar pentru 5 minute, am învăța să apreciem tot ceea ce avem în jururl nostru, să ne conectăm la natură, să învățăm să medităm, să ne bucurăm de tot ceea ce ne oferă natura și să apreciem acest lucru, lumea aceasta ar fi un loc mult mai bun.
Cartea te îndeamnă să încerci să lași internetul pentru o zi, să încerci să lași telefonul din mână pentru o clipă.
Te îndeamnă să te conectezi cu natura, să privești cerul, să ajuți natura așa cum crezi că poți tu mai bine, prin reciclare, prin a-ți lua măcar 5 minute din viață pentru a face curat pe acolo pe unde calci, când vezi un animal în pădure, oprește-te și admiră-l, nu uita că ești pe teritoriul lui, nu-l alunga, nu te apropia de el și nu îl speria. Pur și simplu, fii un om mai bun și profită de clipa de a vedea animăluțul în mediul lui natural.
Ajută un câine sau o pisică fără adăpost, măcar prin al/a o hrăni, sau, dacă poți, oferă-i un cămin.
“- Găsește o furnică și privește-o o vreme.
– Dă de mâncare unei vrăbii în parc.
– Dă-i de urma unui păianjen din locuința ta și eliberează-l afară.
….
– Mergi în vizită la o rezervație naturală sau la un adăpost de animale;
…..
– Mângâie un cățel de pe stradă.
…..
– Îngrijește un fluture până la maturitate.”

În natură. Cum să te deconectezi și să te regăsești prin mindfulness - Alexandra Frey și Autumn Totton - Recenzie

Nu mai rupe toate florile care îți ies în cale, nu mai rupe crengile copacilor, nu mai tăia copacii. Spre exemplu, optează către un pom artificial în perioada sărbătorilor.
Optează pentru planetele care îți plac și pune-le în ghiveci. Ai grijă de ele și amplasează-le în casă în așa fel încât să te încânte de fiecare dată când treci pe lângă ele.
Oprește-te pentru o clipă și îmbrățisează ceea ce lasă natura, respect-o și apreciaz-o. Dacă ea moare, nici tu nu vei mai exista.

Cartea te învață cum poți planta o sămânță secretă

Strânge câteva conuri de pin sau alte conifere care nu s-au deschis cu totul la începutul toamnei. După ce s-au deschis, ia semințele lor și pune-le peste noapte în apă și alege-le pe cele care se duc la fund. Ține-le la frigider timp de 30-50 de zile împreună cu câteva șervețele umede, apoi planează-le într-un ghiveci și lasă-le într-un loc însorit. Poți planta puieții după ce ating aproximativ 15 cm.

“Întoarce-te în pădurea din care ai luat conurile de pin și alege un loc special în care să plantezi unul dintre puieții tăi.
Marchează locul cu un cerc de pietre sau înfige un băț în pământ în apropiere. Revino aici din când în când, ca să vezi cum se descurcă pinul tău.
P.S. Dacă în pădurile din zona ta nu se găsesc pini, cercetează și încearcă acest proces folosind alt tip de copac sau plantă de pădure.”

În natură. Cum să te deconectezi și să te regăsești prin mindfulness - Alexandra Frey și Autumn Totton - Recenzie

Titlul cărții: În natură. Cum să te deconectezi și să te regăsești prin mindfulness
Anul apariției: 2018
Autor: Alexandra Frey, Autumn Totton
Ediție: Necartonată
Editura: PUBLICA
Format: 210 x 150 mm
Număr de pagini: 192
Titlu original: Into Nature
Traducător: Bogdan Voiculescu

Despre The Mindfulness Project

“Autoarele acestei cărți, Alexandra Frey și Autumn Totton, sunt fondatoarele The Mindfulness Project, o platformă destinată studiului și promovării meditației mindfulness. Echipa de experți a acestui proiect organizează într-un centru din Londra cursuri pentru avansați cu o durată de opt săptămâni, dar și clase pentru începători, workshopuri și seminarii cu tematici dintre cele mai diverse. La nivel internațional, meditația mindfulness este promovată prin intermediul unor programe online. Alexandra, Autumn și toți membrii echipei sunt motivați de modul în care meditația mindfulness le-a îmbunătățit propriile vieți, dar și de potențialul evident al acestui tip de meditație de a-i ajuta și pe alții. Mai multe detalii puteți găsi pe https://www.londonmindful.com “.

Concluzie
Prin acest ghid înveți cum să meditezi în natură și să fii constient de tot ceea ce te înconjoară, să apreciezi, să iubești animalele și natura, să fii un om mai bun. Nu ar trebui să lipsească din biblioteca ta.

Acest ghid practic și jurnal creativ îl poți achiziționa de aici.

🖤 Alege conștient, reciclează și contectează-te cu natura 🖤

Îți mulțumesc pentru timpul acordat și te aștept în continuare pe blog! Pupici 🖤

50 thoughts on “În natură. Cum să te deconectezi și să te regăsești prin mindfulness – Alexandra Frey și Autumn Totton – Recenzie

  1. Ideea cu plantarea Pinului este ceva absolut genial. Padurea este chiar in spatele casei mele, mereu ma plimb dar nu m-am gândit niciodată la o astfel de ideie.
    Foarte foarte interesant ❤️ Nu am citit niciodată astfel de cărți dar cu siguranța m-ai convins sa o fac!
    M-ai făcut foarte curioasa 😄
    Într-adevăr natura este miraculoasa.
    Multumim frumos, sa ai o zi splendida!

    Like

  2. Ultimii 30-50 de ani, cu explozia lor tehnologică, au îndepărtat oarecum omul de la natura lui firească, aceea de ființă care face, de mii de ani, parte dintr-un ecosistem. Poate tocmai de aceea au apărut și multe dezechilibre emoționale, cazuri de anxietate, depresie etc. Acum se propun terapii de genul celor prezentate în articol, fără a se sublinia ideea că natura trebuie să-și urmeze cursul ei firesc, că oamenii au nevoie de acest mediu curat tocmai pentru a supraviețui. Ne-am forțat să muncim și să locuim în spații închise cu termopane, respirând doar aer condiționat și avem pretenții de normalitate. Nu reușim, suntem ca animalele de la zoo care nu trăiesc în mediul lor natural. Frumos articolul, felicitări pentru alternativele oferite!

    Liked by 1 person

    1. Mulțumesc tare frumos!
      Aș dori să specific faptul că sunt cea care a recomandat cartea ca fiind ideală persoanelor cu anxietate și depresie, cartea nu a sugerat acest lucru nicăieri 😊 ea doar te învață să te conectezi la natură cu adevărat și să apreciezi fiecare ființă.

      Liked by 1 person

  3. Foarte frumos și deosebit ghidul tau, e prima dată când citesc ceva de felul asta. Am descoperit relativ recent beneficiile plimbările prin pădure- natura este un adevărat vindecator.

    Liked by 1 person

    1. Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să fii condiționată de device-uri, ci să alegi asta pentru că vrei și vezi beneficiile.
      Putem să trăim și fără telefon pentru o zi. Dar fiecare face cum crede mai bine 😁

      Like

  4. Probabil că aș citi cartea, depinde de starea în care mă aflu. Altfel, sunt în conexiune cu natura, îmi place mult și profit de orice moment pentru a savura fiecare bucurie pentru ochi, minte, trup și suflet.

    Liked by 1 person

  5. Despre Mindfulness am tot auzind vorbindu-se, insa habar nu aveam ce inseamna pana acum. In ultima vreme am realizat ca social media imi ocupa o mare parte din timp si as vrea sa reduc din orele pe care le petrec, sa ma deconectez.

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.