Despre veganism – Interviu cu Ana Tănase – prima parte

Interviurile despre veganism cu persoanele vegane vor fi întotdeauna acceptate pe blogul meu, atât timp cât se păstrează o decență în scriere și fiecare povestește despre propria experiență.
Mă încântă foarte mult aceste articole, mai ales că aflu și eu lucruri noi și reușesc să cunosc oameni frumoși.
De această dată, invitata este Ana Tănase. O persoană pe care am cunoscut-o în mediul online, prin intermediul grupurilor vegane de pe facebook.
Am discutat de câteva ori și mi-a lăsat o impresie tare plăcută, așa că ne-am împrietenit și am decis să păstrăm legătura. De asemenea, îmi plac enorm de mult răspunsurile ei, se vede că a muncit la ele cu mare drag.
Ana are 28 de ani, este din București și lucrează ca profesor de limbă engleză la o școală internațională din Germania.

Ruxandra: Îți mulțumesc tare mult că ai acceptat să participi la acest interviu și mă bucur că ai vrut să împărtășești cu lumea experiența ta cu acest minunat stil de viață😍
Ana: Mulțumesc pentru oportunitatea oferită! Sper ca toți cititorii acestui blog să participe la acest interviu cât de curând ❤

1. De ce ai ales un stil de viață vegan?
Am ales stilul de viaţă vegan în urma vizualizării unor documentare care scot la suprafaţă atât cruzimea cu care sunt tratate animalele în marile industrii, cât şi felul în care produsele şi ingredientele animale ne afectează sănătatea şi mediul. Aceste informaţii mi-au schimbat perspectiva la 180 de grade, întrucât argumentele pro-veganism sunt logice, nedăunatoare şi nu am simţit că cineva ar încerca să „mă spele pe creier” sau să profite în vreun fel de pe urma acestei schimbări.

2. De cât timp ești vegană?
Sunt vegană de 3 ani şi 8 luni, iar carne nu am mai consumat de peste patru ani.
3. A fost greu/încă îți este greu?
Nu. Îndată ce am făcut o conexiune atât emoţională, cât şi mentală, nu am mai privit animalele ca pe o sursă de hrană.
4. Ți se pare greu să găsești alternative?
Alternativele sunt în abundenţă, iar multe dintre produse sunt mai gustoase decât produsele animale.

5. Cum te simți de când ai început acest stil de viață?
De când am început acest stil de viaţă mă simt excelent. Desigur, depinde mult de tipul de alimente pe care le consum. Vegan nu înseamnă neapărat şi sănătos. Dacă dieta este formată din multe alimente (vegane) procesate, atunci starea de sănătate poate avea de suferit. De aceea, eu încerc să îmi bazez alimentaţia pe stilul WFPB (Whole-Food Plant-Based) care constă în a consuma ceea ce ne oferă natura în formă vegetală comestibilă fără a fi procesate sau modificate genetic. Spre exemplu, uleiul (chiar şi cel presat la rece) este un aliment procesat, deoarece el este obţinut prin extragerea grăsimii pure dintr-o sursă vegetală. Ajuns în corp, uleiul încetineşte buna funcţionare a arterelor şi crește riscul apariţiei problemelor cardiace. De aceea, grăsimile ca şi macronutrient trebuie consumate în starea lor iniţială: măsline, avocado, seminţe de floarea-soarelui, nuci etc. Corpul va avea parte de toţi nutrienţii (fibre, proteine, carbohidraţi, vitamine) şi nu doar de grăsimi, iar astfel beneficiezi de tot ceea ce îţi oferă un aliment. Deşi eu nu am eliminat complet alimentele vegane procesate, încerc să le consum cât mai rar.
6. Care este cea mai ciudată întrebare pe care ai primit-o și ce răspuns ai dat?
Cea mai ciudată întrebare pe care am primit-o a fost „Alăptatul este vegan?”. Când primesc această întrebare îmi este clar că veganismul este văzut în mod diferit de fiecare persoană în parte. Răspunsul meu: „Desigur. Fiecare mamifer îşi hrăneşte puiul din specia sa. Noi suntem singurele mamifere care alegem să consumăm laptele altor mamifere, iar acesta nu se potriveşte cu cerinţele corpului uman. De asemenea, aceste animale nu îşi pot da consimţământul pentru ca noi să le luăm laptele.”

7. Ce sfat poți să dai oamenilor care critică?
Sfatul meu pentru oamenii care critică este să se informeze înainte de a respinge ceva doar pentru că este diferit de ceea ce au ştiut cu convingere o viaţă întreagă. Eu cunosc ce înseamnă să fii şi non-vegan şi vegan. Îi sfătuiesc să încerce ambele variante după ce s-au educat cum să tranziţioneze către un stil de viaţă vegan şi să critice constructiv experienţa.
8. Cum crezi că îi poți ajuta și pe alții să adopte acest stil de viață?
Încerc să profit de ocaziile în care pot găti pentru alţii ceva gustos, să îi invit să încercăm mâncare vegană la restaurante, să promovez stilului de viaţă vegan pe pagina mea şi să recomand surse de informare calitative (documentare, studii, articole etc.)
9. Ce sfat le poți da oamenilor care vor să adopte acest stil de viață?
Le-aş spune să fie blânzi şi răbdători cu ei înşişi. Este un drum prin care înveţi multe despre tine, dar şi despre oamenii din jurul tău. Felul în care ei percep schimbarea stilului tău de viaţă devine un filtru prin care nu reuşesc să treacă toţi.

10. Cum crezi că îi poți convinge pe cei care nu iubesc animalele?
Cei care nu iubesc animalele probabil se iubesc cel mai mult pe ei înşişi sau pur şi simplu nu au avut oportunitatea de a-şi arăta latura empatică, care face parte din natura umană. Întâi poate aş încerca să îi invit la un sanctuar unde pot petrece timp cu animale salvate din industria cărnii şi a lactatelor, iar dacă asta nu merge, le-aş recomanda documentarele „What The Health”, „Cowspiracy”, “The Game Changers” şi „Forks Over Knives” care explică impactul consumului de produse şi ingrediente animale asupra corpului şi al planetei. În general, nu recomand oamenilor documentare de genul „Earthlings” care arată imagini şocante din abatoare. Pe mine acele imagini m-au convins imediat, însă nu funcţionează la fel cu toată lumea. Le ofer opţiunea, dar nu insist niciodată.
11. Când te uiți în trecut la ce decizii luai, cum te face să te simți?
Sincer, am regretat mult timpul în care am luat decizii dezinformate, însă am învăţat să îl privesc ca pe o evoluţie care este încă în dezvoltare.
12. Ce i-ai spune persoanei tale din trecut?
Dragă Ana din trecut,

Urmează-ţi instinctele, strecoară prin filtrul gândirii tot ce ţi se spune şi nu îi lăsa pe alţii să definească ce înseamnă „normal” pentru tine.
13. Ce i-ai spune persoanei tale din viitor?
Bravo că m-ai ascultat!
14. Cum reacționează oamenii când le spui că ai ales să fii vegană?
Prima reacţie mereu conţine cuvântul „Wow!” însă este folosit şi în sensul pozitiv, dar şi în cel negativ. Aceşti oameni au parte şi de reacţia mea la reacţia lor. Sunt oameni de la care mă aşteptam să înţeleagă motivaţia din spatele deciziei mele cu uşurinţă, având în vedere că ei călătoresc mult şi cunosc oameni de diverse culturi care duc o varietate de stiluri de viaţă, dar şi pentru faptul că au primit o educaţie academică solidă. Ei bine, nu este mereu aşa. De fiecare dată mă surprind reacţiile oamenilor indiferent cine sunt, dar încerc să mă bucur de cele plăcute.

15. Cum reacționează oamenii când le arăți alternativele vegane?
În mare parte sunt reacţii uşor sceptice înainte să guste, dar apoi când cer şi a doua porţie, nu mai am nevoie de alt feedback. Există alternative vegane care nu-mi plac nici mie şi nu le recomand doar de dragul de a recomanda ceva vegan cuiva. Acest tip de sinceritate bullshit-free îi îndeamnă pe cei din jurul meu să aibă încredere în ce le recomand şi să încerce mâncăruri noi.
16. Care sunt alimentele tale favorite?
Alimentele mele favorite sunt cartofii, Beyond Burger-ul, caşcavalul SimplyV, năutul, brânza şi laptele de caju, avocado… Ok, trebuie să mă opresc aici pentru că altfel o să enumăr tot ce există!
17. Îți este greu să gătești vegan?
Pentru mine este o plăcere să gătesc vegan. Mai ales să încerc să creez reţete noi. Partea challenging este că mă ia valul când gătesc şi nu măsor cantităţile ca să pot recrea reţetele.
18. Când mergi în oraș să mănânci, îți este greu să găsești ceva vegan în meniu?
De multe ori este greu, da. Dacă merg să mănânc în oraş, încerc să planific din timp şi să aleg un loc unde ştiu că am opţiuni vegane, folosind aplicaţia HappyCow, care m-a salvat de fiecare dată.

19. Ai călătorit în alte țări? Cum ți se pare piața de acolo și cum ți se par oamenii? Sunt deschiși la această schimbare?
Locuiesc în altă ţară şi călătoresc des. Sunt plăcut surprinsă că în ţările vestice ale Europei, veganismul este într-o creştere exponenţială, iar oamenii reduc din ce în ce mai mult consumul de carne şi, treptat, de lactate şi ouă. Yey!
20. Recomanzi oamenilor să adopte în loc să cumpere animale?
Da, da şi da! Adopt, don’t shop!

În curând o să postez și partea a doua a interviului, pe care o să îl poți accesa dând un click aici.

Îți mulțumesc pentru timpul acordat și te aștept în continuare pe blog cu noi articole! Pupici 🖤

49 thoughts on “Despre veganism – Interviu cu Ana Tănase – prima parte

  1. Depinde de fiecare în parte 😊 sunt persoane care fac schimbarea peste noapte și persoane care o fac treptat.
   Suntem învățați de mici să fim egoiști și să vedem unele animăluțe ca pe o sursă de hrană.
   Dar o dată ce creștem și devenim adulți, nu mai avem scuze.

   Like

 1. Nu prea inteleg eu cuvintele,vegan,vegetarian dar stiu ca eu nu consum carne,lapte,oua,branza,consum doar legume si fructe si asta nu ca nu mi-ar place dar sanatatea este mai scumpa si asa eu pot fi sanatoasa,doar mancand sanatos!

  Like

  1. Felicitări pentru faptul că ai un stil de viață mai sănătos.
   O persoană vegană renunță la a mânca, folosi și purta orice parte, oricât de mică, ce poate avea ca sursă o ființă vie/care a fost odată vie.

   Like

 2. Cred că cea mai buna decizie pentru mine a fost sa renunt la carne. De cand suntem mici suntem invatati ca carnea este buna pentru noi, pentru sanatatea noastra, insa nimeni nu ne zice ca animalele nu traiesc doar pentru a fi sacrificate.
  Am doua luni de cand am ales sa fiu vegetariana si nu cred ca voi mai manca vreodata carne.
  Bietele animale, prin cate chinuri trec.

  Liked by 1 person

 3. Felicitări pentru interviu!
  Felicitări pentru acest stil de viață.
  L-am adoptat și eu 3 ani, până mi s-a născut copilul și a fost nevoit să facă transfuzie de sânge la naștere. Atunci m-a forțat medicul să reintroduc în dietă proteina animală… și cum am alăptat aproape 3 ani… s-a dus voința mea :)).

  Like

  1. Mulțumim frumos!
   Îmi pare rău că ai avut un medic care s-a bazat pe ideea de proteină animală și nu ai avut parte de a2a – a10a optinie.
   Proteina este proteină, se găsește în diverse pudre, soia, mazăre etc.
   Medicii nu au pregătire pe nutriție (sau au foarte puțină). Sfatul meu este să vorbești cu un nutriționist deschis la minte.
   Gandește-te câți medici recomandă reducere și eliminarea consumului de carne, dar asta când deja devine o problemă de sănătate.
   Dacă poți să previi, de ce să nu?

   Eu zic că dacă ai fost cu adevărat vegană timp de 3 ani, ți-ai dat seama că nu merită nicio ființă să moară când natura îți oferă tot ceea ce ai nevoie.
   Poate nici nu ai suplimentat cu B12, vitamina pe care trebuie să o ia toată lumea, indiferent de stilul de viață, alimentar…etc.

   Like

 4. Din fericire acum chiar exista multe alternative la mancare si se poate adopta mult mai usor acest stil alimentar.

  Like

  1. Din fericire, se găsesc din ce în ce mai multe alternative și la noi în țară. Ce-i drept, mai mult în București și în Cluj.
   Cu toate astea, dacă ai în oraș un Mega Image, Auchan, Cora, Carrefour, Kaufland etc., sau în apropiere, e super simplu.
   💚

   Like

 5. Mie imi place carnea si nu cred ca o sa devin vreodata vegetariana sau vegana dar respect alegerile fiecaruia. Insa e destul de greu sa gasesti alternative gustoase si sanatoase la restaurantele din oras.

  Like

  1. Țara noastră încă are nevoie de dezvoltare pe partea de restaurante, dar să fim serioși, cine mănâncă zilnic la restaurant? Iar pe comandă se fac meniuri pentru toți, chit că este vorba de vegetarieni, vegani sau persoane cu diverse alergii.
   Suntem învățați încă de mici că unele animale merită să trăiască, iar altele să fie sacrificate pentru burta noastră.
   Nimic din toate astea nu reprezintă un stil de viață sănătos și etic.
   Câteva persoane au impresia că mâncarea vegană este fără gust, dar oare câtă mâncare vegană au încercat acele persoane?!
   De ce e țara plină de artere blocate, dar nu renunță nimeni la șuncă?

   Orice mâncare procesată nu este sănătoasă.

   Liked by 1 person

 6. Un articol foarte interesant, pe care l-am citit cu placere. Desi nu renunt total la carne, totusi am inceput cu o zi pe saptamana meniu vegan si citesc cat pot de mult info pe aceasta tema. Astept si partea a doua a articolului si poate ne impartaseste si niste retete. Multumesc!

  Like

  1. Mă bucur că totuși ești deschisă spre această schimbare și că ai citit articolul!
   În timp poate o să renunți de tot la a mânca animăluțe sacrificate și o să vezi altfel lucrurile 🌱
   Mă poți întreba orice dacă ai nelămuriri.

   Like

 7. Nu stiu daca as putea sa ma despart complet de carne. Poate daca mi-ar gati altcineva, altfel mi se pare foarte greu si chiar costisitor

  Like

  1. Costisitor este atunci când mănânci doar semipreparate, deși există și acolo o gama la prețuri foarte bune, chiar ieftine: take it veggie de la Kaufland, pizza vegană din LIDL…
   Pe lângă asta, nu e deloc greu să înlocuiește animăluțul cu ingrediente: ciuperci, seitan, soia etc.
   Înveți repede și măcar ești împăcată cu tine că nu a murit nicio ființă.

   Like

 8. De fiecare dată când citesc câte un interviu din aceasta serie, îmi vine să devin vegana. Întrebările și răspunsurile sunt construite în asa fel, încât să trezească ceva un fiecare. Un mic secret, deși parcă am mai spus o: pe perioada postului, perioada în care renunt la orice produs de proveniență animala, ma simt minunat. Cine știe ce va fi în viitor?
  Felicitări pentru interviu!

  Liked by 1 person

  1. Mă bucur atât de mult că îți da de gândit și dorești să faci acest pas!
   Mergi pe drumul și în ritmul tău, iar dacă ai întrebări, știi că poți oricând să mă contactezi.
   O să vezi că această schimbare are loc doar de bine.

   Mulțumesc! ❤

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.