Byodo – Alimente vegane și alimente vegane fără gluten

În urmă cu trei ani, am descoperit maioneza vegană de la Byodo într-un magazin din București.

Eu nu am fost niciodată impresionată de maioneză, mai ales că cea pe care o încercasem în trecut (când nu eram vegană) era super grețoasă de la acele ouă pe care le avea în compoziție și îmi era rău de fiecare dată de la ea.
Ei bine, găsind alternantiva vegană, am zis să o încerc, iar aceasta mi-a plăcut teribil de mult. Atât de mult, încât, în al doilea drum la București, am luat câteva borcane ca “să le am” :)))
După o perioadă, am căutat mai multe opțiuni care să se încadreze în noul meu stil de viață, dar am găsit doar muștar și diverse tipuri de ketchup.

Recent, am descoperit că pe piața noastră au început să apară din ce în ce mai multe alimente de la Byodo. Nu mă așteptam să găsesc până și variante de paste și diverse snacks-uri.

M-am decis să fac o mică prezentare a lor și să îți spun și ție cu ce le-am combinat, cât de gustoase sunt și care mi-au plăcut cel mai mult.

Despre brandul Byodo și produsele alese

1. Are o gamă largă de produse vegane, care, de altfel, sunt certificate VEGAN de Vegan Society;
2. Are foarte multe produse care nu conțin gluten – acest detaliu se află pe ambalajele produselor respective;
3. Este un brand ecologic, bio/organic, purtând logo-ul certificării UE pentru astfel de produse;
4. Ambalajele pastelor sunt acum mult mai prietenoase cu mediul, fiind realizate din hârtie (și un plastic subțire în interior), având în față o mică “fereastră” din plastic ;
5. Brandul Byodo oferă o gamă largă de produse: sosuri (maioneză, sos de usturoi, ketchup, muștar), diverse paste (din linte, grâu), diverse snacks-uri (din porumb, orez), pâine crocantă, sare etc.
6. Byodo este un brand cu standarde înalte ce oferă doar produse de calitate;
7. Celor de la Byodo le pasă și de mediu, de natură, nu doar de calitatea produselor. Acest lucru este reflectat și în clădirea lor, apelând la tehnologiile de ultimă generație și renunțând la folosirea combustibililor fosili;
8. În 2019 și 2020 au obținut diverse premii, precum medalia de aur de la DLG, pe mai multe produse – spre exemplu, în 2020, pentru sosul Grill & Tex Mex;
9. În 2020, mini crackers-urile cu orez și mazăre, au obținut premiul “Bestes Bio” de la revista “Schrot&Korn”;
10. În 01.1019, pastele volanti din linte roșie, au trecut testul/evaluarea de produs “foarte bun”, de la ÖKO-TEST “very good”.

Produsele care conțin gluten

Dintre toate produsele pe care le-am achiziționat, doar trei dintre ele conțin gluten.

Grisinele au fost printre primele alimente pe care l-am dezgustat. De mult timp nu am mai consumat, asta din cauză că de foarte multe ori am găsit variante cu zer praf în ele și rar fără. La fel și în cazul sticksurilor și a covrigeilor.
Cum deja știi, eu nu prea am încredere în brandurile românești, așa că am preferat să le evit cu totul.
A fost adevărată încântare să le descopăr pe acestea.
Sunt bune, nu sunt grețoase și le mănânci imediat.
Le-am consumat și în combinaţie cu iaurturile vegane…un adevărat deliciu!
Ingrediente: făină de grâu*, ulei de măsline* extra virgin, sare de mare, făină de grâu maltatrată*, drojdie*.

Varianta de tagliatelle verzi cu spanac, încă nu am încercat-o, dar mă voi gândi zilele următoare ce aș putea face cu ele și voi reveni cu o rețetă pe blog.
Am deja în minte câteva combinații gustoase, dar să văd dacă îmi ies așa cum doresc.
Oricum, le-am luat pentru că mi se par foarte interesante și vreau să încerc ceva diferit pentru că eu consum destul de des paste.
Ingrediente: Griș din grâu dur*, spanac* pulbere (2%).

Pastele spirale sunt gustoase și chiar nu am mai avut de mult timp această varianta. De obicei iau paste simple: penne și spaghete.
Îmi place că acestea sunt colorate și dau o tenta tare draguță tuturor preparatelor.
Legat de paste, am și aici o problemă din trecut. Prefer să le achiziționez pe cele certificate vegan sau pe cele care au măcar o mică asigurare de la producător că ar fi vegane.
Evit brandurile precum Barilla. Chiar dacă am luat în trecut doar paste ce NU conțineau ou, simţeam că mă sufocă de fiecare dată când le încercam. Prima dată am crezut că am vreo problemă cu grâul, apoi mi-am dat seama că acel “poate conţine urme de ou” era un “conține urme de ou” – cel puțin în acel lot.
Acum aleg doar variantele în care am cu adevărat încredere, precum Byodo. Prefer să fiu sigură decât să îmi pară rău.
Ingreidente: Griș de grâu dur*, pudră de roșii *, pudră de spanac*.

Produsele fără gluten

Știu că foarte multe persoane evită glutenul diverse motive sau probleme.
Deși eu nu am de ce să îl evit, cumva, reușesc să găsesc destul de multe opțiuni vegane care nu conțin gluten și, de ce să nu le aleg când am ocazia?

Pâinea crocantă din orez și porumb și variantele de mini crackers cu orez și mazăre (ingrediente: orez expandat* 60%, mazăre verde* 30%, ulei de porumb* 9%, sare 1%) sunt snacks-uri pe care e foarte bine să le ai în casă.
În afară de faptul că le poţi “ronțăi” oricând dorești, poți prepara opțiuni hrănitoare și gustoase de mic dejun vegan.
Pâinea crocantă (ingrediente: făină de orez* 50%, făină de porumb* 49%, sare de mare) a fost deja inclusă într-un articol: mic dejun vegan și fără gluten – simplu și rapid.

Deși consum linte de ceva vreme, mai ales de când am descoperit niște chipsuri condimentate și unele care le imită pe cele cu branză, a fost pentru prima dată în care am încercat varianta acesta de paste: volanti din linte (ingrediente: 100% făină din linte roșie).
Voi posta, în viitor, cel puțin o rețetă cu ele. Momentan îți pot spune că sunt foarte gustoase și diferite, iar forma lor este super cute.

Când vine vorba despre sosuri, sunt în constantă căutare, mai ales dacă sunt și foarte condimentate.

Sosul Grill&Tex Mex (conține: pastă de tomate*, zahăr brut din trestie*, ardei roșu și verde* (9%), oţet*, ceapă*, sare gemă, chili*, amidon de porumb*, suc de lămâie concentrat*, curry*, condimente*, pătrunjel*) îmi place enorm de mult! Este picant și aromat, perfect pentru porțiile de cartofi prăjiți și wrap-urile cu soia și legume.

Tot în cele două preparate menționate, maioneza vegană este perfectă! Este atât de bună încât îmi vine să o mănânc pe pâine.
Eu am combinat-o și cu piureul de cartofi, dar am adăugat-o și pe semipreparatele vegane și pe burgeri vegani. E minunată și în sandwich-uri.
Ingrediente: Ulei de floarea-soarelui*, apă, oțet*, zahăr brut din trestie, sare de mare, amidon de porumb*, muștar de Dijon* (apă, oțet*, semințe de muștar maro*, sare de mare), proteină de floarea-soarelui*, agent de îngroșare: gumă de guar*.

Din ce țin minte, nu îmi plăcea muștarul, mai ales dacă avea și hrean în el (doar o variantă cu hrean era cât de cât ok, țin minte că pe aceea o aveam mai mereu în casă), așa că l-am evitat destul de mult timp.
Cumva, acesta chiar îmi place și nu este deloc grețos.
L-am folosit inclusiv pe cârnați vegani și pe cartofi prăjiți. Combinația a fost gustoasă și ușoară.
L-am testat și în wrap-uri cu legume și tofu…o minunăție!
O să îl recumpăr și o să îi mai dau câteva șanse în preparate.
Muștarul mediu, fin, conține: apă, semințe de muștar galben*, oţet*, sare gemă, boabe maro de muștar*, condimente*.

Toate ingredientele menționate mai sus, care au acea steluța (*), provin din agricultură 100% organică.

Sunt tare încântată de toate alimentele încercate de la Byodo. Maioneza rămâne preferata mea, urmată de sosul Grill&Tex Mex, grisine și pastele colorate.

Evident, toate îmi plac, doar că acelea sunt fruntașe.

Toate produsele încercate sunt vegane. Le găsești în magazinul online Biobio, pe care îl poți accesa dând click pe cuvintele albastre (și subliniate) din acest articol.

Tu ce alimente ai încercat de la Byodo până acum? Ce ai vrea să testezi din ceea ce am prezentat eu?

🖤 Alege conștient produsele pe care le folosești și le consumi, alege vegan și cruelty-free 🖤

Îți mulțumesc pentru timpul acordat și te aștept în continuare pe blog, cu noi articole! Pupici 🖤

43 thoughts on “Byodo – Alimente vegane și alimente vegane fără gluten

  1. nu am auzit de acest brand pana acum. incerc si eu sa consum alimente cat mai curate si mai safe, cu glutenul nu am probleme, dar cu lactoza nu ma prea inteleg, de aici si variantele de lapte vegetal

    Liked by 1 person

  2. Cate produse faine ai acolo! As incerca si eu pastele, imi place sa cunt asa de colorate ❤️ In rest, ma tin departe de maioneza, ketchup si mustar, pe care il urasc din suflet 😂

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.