Despre veganism – Interviu cu Mara Jade – partea a doua

Dacă încă nu ai citit prima parte a interviului, o găsești aici

Interviu – Partea a doua

22. Salvezi animale de pe stradă? Dacă da, le introduci la tine în familie sau le cauți o căsuță?
Da, am ceva istorioare de plasare în adopție cu happy end, dar și câteva mai triste. Ares, al doilea pisoi, a fost inițial material de adopție, nu se înțelegea bine cu Lucifer și ne era teamă că o să se bată constant, dar la vreo 2 luni de încercat constant să îi obișnuim, au devenit prieteni. Și spun asta mereu cui vrea un al doilea animăluț sau găsește o pisică pe stradă și mai are una acasă și îi e teamă că nu se înțeleg din prima. Trebuie puțină răbdare, pisicile sunt foarte teritoriale dar se adaptează ușor. La cățeluși nu mă pricep, din păcate. Ajut cu castrat, mi se pare primul lucru bun pe care îl poți face pentru un animăluț de pe stradă. Astfel, eviți mii de alți pui nedoriți, răpuși de boli sau călcați de mașini. Le-am văzut pe ambele. A fost traumatizant.
23. Recomanzi oamenilor să adopte în loc să cumpere animale?
Întotdeauna. Sunt omorâte anual mii de animale pe stradă, otrăvite, călcate de mașini sau omorâte în adăposturi publice. Crescătorii autorizați de animale, cum le place lor să fie numiți, fac bani pe spinarea unor femele chinuite, ceva gen industria lactatelor, dacă stai să te gândești. Niciodată nu aș cumpăra un animal doar pentru că e de rasă și mereu am militat împotrivă. Am cunoștințe care au pisici de rasă și câini de rasă și au foarte multe probleme de sănătate cu ei pentru că rasa e “pură” și materialul genetic e limitat. Și te iubesc altfel? Dacă sunt Scottish Fold sau negru de Crângași? Când te întorci de la muncă după 10 ore și te așteaptă la ușă, ce simți?

24. Ce crezi că îi face pe oameni să fugă de cuvântul “veganism”?
Disclaimer: asta e părerea mea și e ok să fim diferiți, e ok să ai altă părere. Părerea ta nu o anulează pe a mea și invers.
Ce mă făcea și pe mine când îmi imaginam că veganii sunt niște hippies, care nu se spală cu zilele și stau pe plajă și cântă la banjo. Trecând peste glumă, purismul îndepărtează mulți curioși. Eu cred în susținerea alegerilor și încurajarea alegerilor. Pentru mulți, dacă nu e vegan din prima 100% mai bine să nu fie nimic. Pentru mulți nu e suficient, știu, dar lumea nu o să devină vegană peste noapte, avem nevoie de trecerea treptată, altminteri, ce facem cu miliardele de animale? Cererea pentru produse animale o să scadă și a scăzut mult în ultimii 3 ani, iar cea pentru un stil de viață plin de empatie și mai sănătos și pentru noi a crescut. Suntem mai conștienți că alegerile noastre pot însemna viața pentru un animal.

25. Ce poți să le spui persoanelor care cred că veganismul este doar o fază și nu un stil de viață? Dar celor care consideră că este o “fiță”/un moft?
Este un moft pentru oamenii obsedați de sănătate care renunță la orice fel de grăsimi doar ca să slăbească. Stilul de viață vegan prin definiție înseamnă cât mai puțină suferință pricinuită animalelor, pe cât posibil. Zic pe cât posibil pentru că sunt vegană dar nu inconștientă. Și anume, dacă o să am o infecție și trebuie să iau antibiotic și acel antibiotic are lactoză în el sau glicerină (deși nu știu sursa, poate la fel de bine să fie vegetală) am de ales între: repercursiuni mai grave netratate sau să iau antibioticul? Prefer să fiu un vegan viu și sănătos să pot duce mai departe “propovăduirea cultului anti suferință”.

26. Ce poți să spui despre cuvintele “te crezi mai important pentru că ești vegan”?
De obicei spun asta tot cei care au probleme de încredere în ei sau devin defensivi doar la precizarea cuvântului veganism. Ba dimpotrivă, veganii nu se cred superiori. Am avut un schimb de cuvinte cu un American la un moment dat pe un grup și omul mi-a zis clar că el se crede mai bun decât vacile. Sunt foarte multe discuții la care particip unde văd cât de superiori se cred cei care mănâncă ființe, animalelor. Te șochează.

27. Suntem singura specie care la maturitate continuă să bea laptele altei specii. Ce crezi că spune asta despre inteligența noastră,având în vedere că mulți oameni merg pe premisa că suntem cei mai inteligenți de pe Terra?
Recent am văzut un video despre unul din cele mai vechi cadavre descoperite înghețate în zăpadă în Alpi. Otzi e numele lui, a trăit acum 3-4 mii de ani și în urma testelor făcute pe el, avea alergie la lactate, boala lyme, dinții praf, probleme cu articulațiile și oasele, avea max 45 de ani, ateroscleroză și ultima masă a constat din două tipuri de carne de rumegător. În perioada aceea oamenii abia descopereau cum să consume lactate și când auzi că facem asta de când ne știm, mă bufnește râsul. Consumul de lactate este foarte recent pe harta evoluției umane. Când aud că avem dinți să sfâșiem carne și stomac să procesăm lactate dar murim de ateroscleroză la 45 de ani, nu te mai face să fii atât de mândru cu stramoșul tău de grotă, nu?
28. Ce le spui oamenilor care consideră că o să mori din diferite motive ale stilului acesta de viață?
Spun că sunt moartă de 3 ani și că niciodată nu m-am simțit mai bine ❤

29. Sănătatea ta este bună? Ai avut schimbări în bine sau în rău după adoptarea acestui stil? Cum era starea ta de sănătate înainte?
Păi, scuze TMI dar am avut câteva schimbări în bine, începând cu părul și unghiile care îmi cresc uimitor de repede (mâncați nuci, sunt minunate), tenul și pielea mai curate, nu mă mai dor genunchii și încheieturile, probleme digestive rezolvate, prietenul meu a scăpat de alergia la pisici (corelație directă între consumul de lactate și alergii), și avea ceva probleme la un vas de sânge blocat. Ah și eram la limită cu nivelul de b12, cu tot consumul meu de carne și lapte. Super multă energie și per total o stare de spirit mai bună. Sistemul imunitar e pe val, nu pot relaționa cu zecile de colegi virusați sau raciți sau bolnavi. Și dacă iau ceva de pe undeva, durează mai puțin și e o formă ușoară.
30. Iei vreun supliment?
D3 în lunile de iarna și B12 constant deși consum și alimente fortifiate. Omega îmi iau din semințe de in și chia și mai iau câteodată pudră de alge măcinată (sau pastile de iod), îmi pun în smoothie-uri sau salate. Asta pentru sursa de iod, că nu consumam sare iodată și sushi vegan nu mă încântă.
31. Tranziția a fost făcută treptat sau direct?
Terminam “What the health” și cu lacrimi în ochi, ne-am uitat unul la altul și a fost un fel de înțelegere tacită, un pact că nu vom mai susține niciodată aceste industrii care ne omoară pe noi și planeta.

32. Spune-mi câteva branduri de mâncare preferate.
Verdino, relativ nou pe piața românească, foarte bune alternative la produse de carne. Îmi plac mult produsele din DM, Sanovita, Solaris, am destul de multe, Alpro, Valsoia, Inedit, Rawckers, Joya, Simply V etc.

33. Spune-mi câteva branduri de cosmerice preferate.
The Ordinary, Alverde, Balea, Elf, Bh Cosmetics, Revolution, Paula’s Choice, Nyx, Catrice, Essence.
34. Spune-mi câteva branduri pentru curățarea casei și rufelor și de ce le-ai ales.
Frosch, marca DM, Ekos, My Planet, Sansin (relative nou pe piață). Mega Image are câteva vegane și cruelty free, în spate în secțiunea de bio-eco. În primul rând încerc să folosesc cât de mult pot detergenții din sursă vegetală pentru că sunt mai blânzi cu mediul. În al doilea rând, să fie cruelty free, și dacă se poate, să fie vegane.

35. Spune-mi ce alternative folosești pentru îngrijirea corporală.
Sunt foarte atentă cu tenul meu și cu pielea mea și mi-a fost ușor să renunț la cele clasice din comerț pentru că deja foloseam fără să îmi dau seama neaparat multe produse de îngrijire și machiaj care erau cruelty free. Magazinul DM nu m-a dezamăgit niciodată, Alverde și Balea erau preferatele mele. Încerc totuși să folosesc produse fără alcool denat și fără parfum cât se poate deoarece am și pielea destul de sensibilă. Mai folosesc uleiuri de cocos, jojoba, migdale, scrub cu cafea.

36. Pe lângă faptul că ai adoptat un stil de viață vegan, ai vreo alegie la ceva? Cum te descurci să găsești alternativele?
Atenție, wall of text, promit că merită până la sfârșit. După câțiva ani de Bucuresti am devenit alergică la ambrozie, rinită alergică și aveam anual în august-septembrie câteva zile, chiar săptămâni groaznice. Prietenul meu este sau mai bine zis era alergic la pisici. Își dorea mult să avem un pisoi și dorința ni s-a îndeplinit când în timpul unei plimbări am găsit un pui mic abandonat, L-am luat acasă cu gând să îl dăm spre adopție dar ne-am atașat. Doar că Alex era foarte afectat de alergie, zgârieturile i se umflau și îl mâncau rău de tot, șuiera când respira și strănuta non-stop. Prima seară când l-am avut pe Lucifer, am ajuns de la birou și Alex avea un ochi umflat și nici nu observase. A trecut imediat pe pastile și spray nazal dar plămânii tot erau afectați. Suntem vegani de 3 ani și rar de tot mai are câte un episod care se traduce prin strănutat de câteva ori sau o mâncărime ușoară în zona ochilor, ia o pastilă și cam asta e tot. A ajuns de la aproape astm, la aproape nimic. Cunosc foarte multe persoane cu alergii și aceleași persoane sunt mai atașate de lactate decât de sănătatea lor, și dau anual sute de lei pe tratamente, tratând simptomele în loc să vindece cauzele. Adevărul e că suntem atât de obișnuiți cu anumite boli încât nu ne punem problema să nu existe bolile astea, ci am învățat să trăim resemnați.

37. Ce sfat le poți da persoanelor care nu văd animăluțul dincolo de o bucată de carne sau de un ingredient?
Depinde de persoană, mulți caută doar atenție. E foarte greu să schimbi convingerile de o viață ale unei persoane, dar poți să plantezi o sămânță și într-un caz fericit, persoana aia își va da seama pe parcurs.
38. Ce le poți spune persoanelor care cred că animalele sunt special printre noi pentru a le mânca și că nu poți trăi fără a le consuma?
De ce nu mâncăm tigri sau crocodili? Tradition is peer pressure from dead people. Doar pentru că facem ceva de mii de ani, nu justifică să iei viața unui animal care vrea să trăiască. Mai ales când ai sute de alternative care nu implică cruzime. Îmi doresc în 2020 să deschidă mai mulți oameni ochii și să încerce alternative vegetale. Mâncarea vegană este gustoasă și foarte hrănitoare.
39. Cum faci față jignirilor oamenilor din jur?
Îi educ cu zâmbetul pe buze. Sunt mai războinică și pasională de fel, de obicei nu încep certuri, dar le termin. Am avut un coleg nou care a făcut la un moment dat o glumă despre veganism și l-am întrebat dacă chiar vrea să mergem pe drumul ăsta că o să fie neplăcut pentru amândoi. A râs și chiar a fost deschis la ce am discutat apoi despre veganism.

40. Te reprezintă acest stil de viață? Consideri că o să îl ai pentru totdeauna?
Cat o să respir, nu am să mai contribui voit la exploatarea și uciderea animalelor pentru hrană sau obiecte. Nu avem nevoie? De ce aș face asta când avem alternative care să se alinieze cu valorile proprii?
41. Cum te simți acum când intri în magazine și vezi atât de multe animale sacrificate?
Îmi e foarte greu. Azi am văzut într-un supermarket creier ambalat în vid și mi-a venit să vomit, apoi am avut toate imaginile din abatoare în cap. E greu, câteodată trec prin raioane pe pilot automat, câteodată mai văd peștii ăia în apa mizeră din acvariu, e destul de greu odată ce faci conexiunea și realizezi că puiul nu e file, vaca nu e vită, secrețiile închegate de vacă nu sunt lactate.

Mara a răspuns cu drag, detaliat și la subiect, așa că te aștept și mâine cu partea a treia a interviului ❤

🖤 Alege conștient produsele pe care le folosești și le consumi, alege vegan și cruelty-free 🖤

Îți mulțumesc pentru timpul acordat și te aștept în continuare pe blog, cu noi articole! Pupici 🖤

39 thoughts on “Despre veganism – Interviu cu Mara Jade – partea a doua

 1. E foarte bogat articolul tau. In primul rand si eu sugerez adoptia unui animal, decat cumpararea. In al doilea rand imi plac preparatele vegane pe care le ai recomandat, par delicioase toate. Nu ai cum sa nu poti avea un stil de viață vegan sanatos cu atatea opțiuni în bucatarie.

  Liked by 1 person

  1. Te felicit pentru faptul că susții adopția animăluțelor ❤
   Mă încântă să văd că există oameni deschiși la schimbări. Și, da, poți mânca vegan și sănătos dacă nu consumi doar zahăr și cartofi prăjiți 😊

   Like

  2. Multumim mult! Chiar nu vad arta culinara in alt fel. Legumele sunt atat de versatile si am descoperit atat de multe arome si plante noi, spre exemplu nu mancasem linte, in 30 de ani si hummus am mancat pentru prima data acum 5 ani. oops 🙂
   Iar animalutele, mi-au schimbat viata, sunt sufletul meu. #adoptdontshop intotdeauna!

   Liked by 1 person

 2. Am citit cu drag interviul, foarte interesant, am aflat lucruri noi despre stilul de viață vegan și pisica neagră pur și simplu m-a cucerit (bănuiesc că e Lucifer). Și eu ador piscile, de fapt, sunt mare, mare iubitoare de orice fel de animăluț!

  Liked by 1 person

 3. Foarte bun și realist interviul. Am să revin pt continuare. Felicitări! Și eu am urmarit aseara documentarul Forks over knives pe Netflix și mi-a deschis mai mult ochii referitor la ce mancam și la sănătatea noastră.

  Liked by 1 person

 4. Nu o sa înțeleg niciodată rolul opoziției pentru veganism, văd că va confruntați frecvent cu el.
  Eu nu pot decât să mă bucur că rămân cu ceva din acest interviu și din articolele tale, în general, făcând mici schimbări și schimbându mi unele decizii și alegeri. ❤️

  Liked by 1 person

  1. Nici eu nu o să înțeleg niciodată de ce unele persoane fac asta. Cred că e un fel de autoapărare, să își scuze anumite plăceri.

   Chiar mă bucur că faci parte dintre persoanele deschise la schimbarea în bine și că ești mulțumită de noile decizii pe care le iei.
   Te aștept mereu aici. Îmi poți pune întrebări dacă ai nelămuriri 🤗

   Like

 5. Mi-a plăcut mult întrebarea 39 (Cum faci față jignirilor oamenilor din jur?). Răspunsul a fost pe măsură „Îi educ cu zâmbetul pe buze”. Super fain răspunsul și cred că o să-l țin minte pentru totdeauna.

  Liked by 1 person

 6. Am citit si primul articol dar si pe asta. am aflat mai multe lucruri despre “veganism”, am aflat ca are multe beneficii. Am vazut ca este un stil de viata benefic pentru organism.

  Liked by 1 person

 7. Oare antibioticele despre care vorbeste Mara la un moment dat au produse naturale in ele? Ca eu nu as prea crede asta. O fi lactoza si glicerina, dar se pot obtine mult mai ieftin pe care sintetica.

  Like

  1. Se referă la antibioticele pe care le cumperi din farmacii. Acele antibiotice sunt cele care își fac cu adevărat efectul și, din păcate, sunt testate pe animale și pot conține gelatină (capsulele) și lactoză.
   Lactoza se găsește în foarte multe medicamente ceea ce este de-a dreptul “amuzant” având în vedere că peste 65% din populația lumii are intoleranță la lactoză.

   Din păcate, specia noastră are o adorație imensă pentru a exploata la greu animalele…

   Like

 8. Nu suntem cu nimic mai presus ca animalele, și ele merita o șansa la viața, la o viața mai buna.
  Am aproape un an de când nu mai mănânc carne și niciodată nu m-am simțit mai bine. Sotul meu încă mănâncă, nu am încercat sa ii impun nimic, el trebuie sa decidă pentru el.

  Liked by 1 person

  1. De acord cu tine! Chiar nu suntem și trebuie să învățăm să acceptăm toate ființele din jurul nostru.

   Eu te felicit ❤ pentru decizia luată și contează că faci asta pentru tine și tu nu mai participi la aceste chinuri inutile.

   Like

 9. Mă bucur că există o multime de alternative pentru cei care adoptă acest stil de viață și le respect alegerea.
  Recunosc că mie mi-ar fi greu să renunt la carne și lactate si ouă, fac uneori pauze, dar imi e dor de ele si revin.
  Interesantă afirmația că suntem singura specie care bea laptele altei specii la maturitate, m-a pus pe ganduri.

  Liked by 1 person

  1. Asta este din cauza obișnuinței 😁 nici eu nu credeam că o să renunț vreodată la Raffaello și la salata cu ton, iar acum doar dacă simt mirosul mi se face rău, pentru că simt mirosul așa cum este el. La ouă am făcut alergie.

   Mă bucur că te-am pus pe gânduri 😊

   Like

 10. La unele chestii ii dau dreptate, insa si cateva parca u-si au locul. E stilul ei de viata pentru care a optat, e perfect, fiecare traieste cum doreste, clar, dar nu mi-a placut faza asta ca a vazut creier in vid si i-a venit brusc sa vomite. Nu cred ca trebuie sa cada dintr-o extrema in alta pana la urma. Esti vegan, bun, ramai in sfera ta, nu deranjeaza pe nimeni, insa unele chestii sunt putin exagerate din punctul meu de vedere.

  Like

  1. De ce trebuie să iei răspunsul ca și cum ar fi special pentru tine? Nu a venit în fața ta să îți spună asta în timp ce erai la cumpărături.
   Sunt părerile ei și are tot dreptul să le împărtășească cu lumea.

   Nu este nimic extrem. Și mie îmi este rău de la mirosul de ouă, efectiv este oribil!
   La fel și cu mirosul de carne și lactate. Dacă nu le-ai consuma, ai înțelege, pentru că ai simți și tu.

   Într-o lume normală și bună, nu ai vedea la vânzare creier în vid și nici cadavre atârnate.

   Like

  2. Exagerat este ca trebuie sa vedem bucăți de animale in magazine. Exagerat este ce patesc animalele in abatoare. Exagerat este sa inseminezi artificial o vaca in cel de-al 5lea an în viața si ultimul de fapt si cand se apropie de naștere sa o trimiți la abator. Si sa fie împușcată in cap și atârnată cu capul in jos si in timp ce încă nu a murit, fătul sa se zbata in burta ei. Sa fie despicata si el sa fie aruncat ca o bucata de cârpă veche. Asta după ce au extras sange din el si substanțe din stomacul lui pentru industria farmaceutica. Exagerat este sa arunci sute de porci pe moarte in gropi comune si sa ii îngropi de vii. Exagerat este sa omori din prima zi de viata pui mici de gaina bagandu-i in malaxoare uriașe si facand ” șuncă de pui” pe care apoi sa o ambalezi colorat si sa o dai la copii. Lista poate continua, cruzimea umana nu are limite. In momentul in care vezi si esti martor suferinței groaznice prin care trec anual circa 56 miliarde animale, bucata aia de creier nu numai ca îți provoacă repulsie, îți provoacă tristețe, ură, dezgust, de toate pentru toți. Daca era un creier de câine sau pisica? Daca era un creier de om? Daca spui ca am cazut in extreme înseamnă ca nu cunoști empatia si imi pare rau ca nu ti-au aratat-o oamenii din jurul tau.

   Liked by 1 person

 11. Super interviu! Cred ca avem si o idee gresita despre veganism dar cred si ca nu se potriveste oricui acest stil de viata .

  Like

  1. Da, mulți au o idee greșită despre veganism pentru că nu se gândesc prea mult și când își dau seama că au luat anumite decizii deloc etice (poate chiar o viață întreagă) încep să se apere.

   De ce nu s-ar potrivi oricui? Din contră, nicio boală și nicio pandemie nu a reieșit din consumul de fructe, legume și nuci 😊

   Liked by 1 person

 12. Recunosc ca sunt si eu atenta la anumite detalii atunci cand cumpar produse cosmetice. In ceea ce priveste alimentatia, aleg trei zile pe saptamana sa mananc vegan si tin posturile cu regularitate. La produsele lactate mi-a fost cel mai greu sa renunt. Le folosesc doar o singura data pe saptamana. Alpro a fost optiunea mea cand nu am timp sa pregatesc laptele vegetal de migdale.

  Liked by 1 person

  1. Mă bucur că ai reușit să reduci consumul, este foarte imporant.
   La fel și pe partea de produse cosmetice.

   Găsești opțiuni minunate de “lactate” vegane: Simply V, VioFast, VioLife, Green Vie și Vegan Gourmet.

   Drumul meu a început prin a alege cruelty-free, apoi am făcut restul conexiunilor 😊 deci orice schimbare contează.

   Like

 13. Ma bucur sa descopar noi produse si idei busor diferite de ale mele. Eu chiar apreciez genul de persoane care au alt stil de viata si nu am nimic impotriva

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.