Despre veganism – Interviu cu Mara Jade – partea a treia

Am revenit cu ultima parte a interviului. Te invit să citești și prima și a doua parte 😊

Interviu – partea a treia

42. Cum te descurci cu poftele (dacă le ai)? Ce sfat le poți da oamenilor care cred că vor tânji după un anumit gust?
Pofte? Mănânc de parcă aș participa la TLC la un program “My 600 lb life”. Ei îmi spun că am metabolism bun, eu spun că nu mănânc principalele surse de grăsimi nesaturate. Mănânc destul de multe dulciuri, am zile în care simt nevoia doar de salate și legume proaspete și zile în care simt nevoia de cartofi cu maioneză, fetele mă vor înțelege, în anumite zile, știm noi. Îmi place mâncarea și sunt gurmandă, ador să încerc tot felul de rețete noi și gusturi și condiment noi. Papilele gustative se adaptează după circa 21 de zile, la fel și flora intestinală și după o vreme, carnea chiar miroase a ceea ce e. Un animal mort. Orice celulă după moarte intră în descompunere.
Spun de obicei că pot să înceapă ușor ușor să includă mai multe opțiuni vegane în alimentație și pe măsură ce măresc doza, vor vedea că dacă sunt sătui și mănâncă bine, nu vor mai simți nevoia de altceva și vor vedea că există viață și după veganism și se trăiește “bine di tăt.”

43. Ce sfaturi le poți da veganilor care critică persoanele non-vegane în loc să le facă să înteleagă și să insiste cu alternative?
Lucrez de aproape 11 ani în multinaționale și am văzut foarte multe psihologii umane și caractere diferite. Niciunul niciodată nu a devenit vegan doar pentru că i-am spus eu. Ba din contră, am colegi de care sunt mândră că au renunțat la lapte și beau vegetal, că țin post ocazional, că își iau iaurt vegetal și că încearcă tot felul de produse pe care le aduc eu la birou. Oamenii intră în defensivă instant în momentul în care le este amenințat status-quo-ul. Nu reușești să faci un om să se deschidă judecându-i farfuria, purismul ne dăunează. Asta e doar părerea mea și e ok să avem păreri diferite, repet. Eu fac lucrurile într-un fel. Poate mulți din ei chiar au reușit să transforme din non vegani în vegani peste noapte urlând la ei că sunt criminali și că: ”meat is murder”, jos pălăria. Eu încă nu am întâlnit omul care să primească cu brațele deschise propria-i farfurie judecată.

44. Ce sfat le poți da persoanelor vegane care se așteaptă să faci schimbarea peste noapte?
E valabil ce am zis mai sus. Cred că trebuie un mic drum pentru a ajunge la veganism. Până și noi care suntem mândri că am făcut trecerea instant în timp ce urmăream “What the Health”, acum, uitându-mă în urmă, observ că am aflat treptat niște informații care au pus niște piese de puzzle împreună și ne-au făcut să realizam că asta e singurul drum logic pentru noi. Și în momentul în care vedeam “WTH” și ne erau prezentate informații, a fost ca și cum tot ce simțeam deja și bănuiam, s-a adeverit.

45. S-a întâmplat să îți “scape” să mănânci ceva care nu era vegan? Ce te-a făcut să continui cu veganismul deși “ai dat-o în bară “o dată (sau de mai multe ori)?
Carne nu, niciodată, dar lactate da, de câteva ori.
“Every vegan ever: de ce are asta lapte în ea?”
Mi s-a întâmplat în a 3-a lună de veganism să mergem în Constanța și să nu prea avem ce mânca seara în restaurant și sătulă de legume la grătar și cartofi copți sau prăjiți am cerut orez sălbatic fiert simplu. A venit, am luat 3 linguri și mi s-a părut cam dubios și am aflat că era prăjit în unt. Asta era după ce 3 luni, flora mea intestinală nu văzuse lactate, well, mi-a fost foarte rău în seara aia, am avut niște dureri de stomac groaznice și sunt foarte atentă, de atunci, să citesc ingredientele. Am gustat dintr-o pâine adusă de un coleg și am zis: “asta are lapte în ea”. Se mirau toți, cum de mi-am dat seama. Miros și oul dintr-o prăjitură, mi se pare grețos. Veganismul nu este despre “poate conține urme de lapte” sau “wow am mâncat ceva cu lapte praf, renunț la veganism”. Nu este religie, nu îți taie nimeni capul (doar animalelor li se întâmplă asta btw). Veganismul este despre Animal Liberation. Trebuie consecvență, dar suntem oameni și se întâmplă să greșim, din neatenție, din oboseală. Învăț constant feluri prin care abuzăm de animale și ne folosim de ele. Știați că banii românești sunt acoperiți de seu de vacă? Să fie mai alunecoși.

46. Cu ce înlocuiește carnea din mâncare (dacă simți nevoia)?
Nu simt nevoia dar în ultima vreme ne-am răsfățat cu burgeri de la Verdino și Beyond. Găteam fără carne și înainte, oricum nu suportam textura de carne udă.
47. Cu ce înlocuiește oul (dacă simți nevoia)?
În prăjituri înlocuiesc cu făină de in, chia hidratată, piure de fructe, aquafaba (zeamă de la năut) etc. și în omlete cu tofu sau făină de năut.
48. Cu ce înlocuiești lactatele?
Cu alternativele vegetale, sunt destule pe piață, din fericire.
49. Cu ce înlocuiești mierea?
Nu eram fană miere. De îndulcit folosesc curmale, siropuri de arțar sau agave, zahăr de cocos, melasă.

50. Ai vreo rețetă preferată pe care dorești să o împărtășești cu lumea?
Am foarte multe dar de regulă dulciurile sunt preferatele mele sunt preparatele acre, în care pot să pun lămâie, gen un chilli cu fasole, năut, legume și sos de roșii, yummy. Sunt zeci de rețete rapide online.
Recomand Pick up limes pe Youtube, are niștre rețete ușoare, delicioase și hrănitoare.

51. Dacă foloseai articole vestimentare din piele/lână /mătase etc., ți-a fost greu să renunți la ele și să găsești alternative?
Îmi este greu să găsesc ceva care să îmi placă în materie de palton negru, majoritatea conțin un 5% lână, nu înțeleg de ce mai e adăugată. În rest, am doar 4 articole de piele cumpărate acum câțiva ani. Nu cumpăram piele de fel pentru că sincer erau scumpe articolele șii cumpăram imitații. Deci nu simt că îmi lispește nimic, ba din contră, nu mai iau ce nu e al meu.
Am aflat că cea mai fină piele este cea a vițeilor nenăscuți și când spun asta, e adevărat. Am aflat că, vacile, în cel de-al 5-lea an al lor sau 6, depinde de cât rezistă fiecare, mai sunt însărcinate forțat o ultimă oară și trimise la abator însărcinate. În timp ce le este tăiat gâtul și sunt agățate de cârlige să li se scurgă sângele, burta le este tăiată și vițelul se sufocă încet încet. Cică mai fac un ban în plus cu asta. Este scos și jupuit, sunt pe net zeci de video-uri cu camera ascunsă, cu grămezi și grămezi de viței, cadavre unul peste altul, recent uciși. Sunt multe detalii oripilante pe care consumatorii de brânză și lapte nu le știu sau le știu și le ascund acolo mental, prefăcându-se că nu există, cum făceam eu când iubeam brânza și credeam că vițeii duc o viață minunată pe pajiști. Și totuși, subconștientul îmi dădea mesaje din când în când că sunt ipocrită.
Cum poți să mai continui să iubești brânza după ce afli sau vezi asta?

52. Cât de important crezi că este stilul de viață vegan pentru tine, animale și planetă?
Crucial. Păcat că nu mulți oameni acceptă să vadă acest lucru care este constant susținut de studii.
53. Consideri că veganismul o să aibă un impact pozitiv în viitor?
Dacă acționăm acum, da! Sper să nu fie prea târziu pentru confortul de a trăi pe această planetă, schimbările sunt din ce în ce mai dure și mă aștept la 2020 să fie și mai catastrofal.
54. Ce le poți spune oamenilor care consideră că mâncarea vegană nu e bună și cred că e ceva scârbos, fără gust?
Îmi place să gătesc și de multe ori am adus la birou diverse feluri de mâncare gătite de mine și au avut success. Cred că pur și simplu unii români compară veganismul cu postul care este la origine o pedeapsă, te pedepsești și mănânci numai feluri de mâncare fără gust și fără personalitate. Și, în final, pentru mine, nu carnea era cea care dădea gust, ci condimentele și ierburile. Morcovul, ardeiul, sosul de roșii.
Mâncarea vegană nu înseamnă doar salată și sarmale cu orez.

55. De unde îți faci cumpărăturile?
Cam din toate supermarketurile disponibile în București, din piață și multe cumpărături le fac online.
56. Ce sfat le poți da persoanelor care evită să își facă prieteni vegani, sau care renunță la prietenie când o persoană devine vegană?
Nu aș vrea să dau vreun sfat aici, fiecare prietenie e diferită și subiectivă. Respect alegerile fiecăruia. Că nu mi se par etice sau aș schimba ceva pe ici pe colo, este altceva dar eu personal nu cred în ultimatum, precum “dacă de mâine nu ești vegan, nu mai suntem prieteni”.
57. Ce sfaturi le poți da persoanelor care refuză să aibă prieteni non-vegani?
Cei mai vechi prieteni ai mei sunt non-vegani, îi ajut să vadă și să descopere și alte opțiuni. Nu aș renunța la o prietenie din acest motiv. La sfaturi, din nou, nu mă bag. Asta e ce fac eu, nu mă izolez de oameni dacă nu găsesc ca mine, ba chiar încerc să îi ajut și să fiu o influență pozitivă în viața lor.

58. Cum reacționezi când persoanele insistă să mănânci mâncarea lor care nu e vegană?
Depinde de situație. Nu primesc des astfel de oferte, majoritatea încă vin de la familie după aproape 3 ani de veganism. Probabil se îngrijorează, dar nu au de ce, nu sunt eu cea care este constant pe pastile sau internată în spital. Spitalele nu sunt pline de vegani cu deficient de proteină.

59. Cum te comporți când primești cadouri care nu sunt adecvate stilului tău de viață, deși i-ai spus persoanei despre tine, iar ea refuză să asculte?
Depinde foarte mult de tipul de cadou, de persoană, de situație.
60. Eviți grădinile zoologice, circurile, delfinariile și alte locuri care au ca scop exploatarea animalelor?
Negreșit. Nu susțin astfel de instituții.
61. Ce sfat le poți da oamenilor care merg în astfel de locuri?
Să facă un mic research înainte, să vadă în ce condiții sunt capturate acele animale și în ce condiții sunt ținute și să facă un exercițiu mental de schimb de locuri.

62. Spune câteva cuvinte cititorilor pentru a-i îndruma să aleagă vegan.
Fie ca încerci un lapte vegetal, că încerci un burger vegetal, că renunți la ouă, că nu mai folosești cosmetice testate pe animale, eu îl consider un început și susțin reducerea. Depinde foarte mult și de mediul în care am crescut și mediul în care am lucrat până acum. Lucrez într-un birou cu sute de oameni, fiecare diferit, fiecare cu ideile sale, cultura și tradiția în familie, cu preferințe șamd. Consider că totuși, mâncarea e un pas important în a începe să te întrebi despre veganism mai ales că suntem conduși de papilele gustative, nu?
“Nu aș putea să renunț la brânză, este atât de bună.” Ok, dar ai încercat alternativa asta sau asta sau asta? Hai să vedem ce putem să includem mai mult sau să gustam. Am colegi care au încercat la sfatul meu tofu afumat de la inedit, brawnza de la Rawckers, felii de cașcaval de la Simply V, sau brânza vegană tartinabilă. Parmesan vegan pe bază de cocos, iaurt Alpro de cocos, burger vegan Beyond sau Verdino…astea sunt doar niște exemple mici. Și toți au recumpărat și mi-au spus că nu s-ar fi gândit să încerce dacă nu le recomandam pentru că, produsele vegane, sau cel puțin multe din ele, încă sunt puse la zid deși mulți oameni nu le-au încercat vreodată. Just try, ok? It’s not gonna kill you, on the contrary, you will be saving a life.

Acesta a fost tot interviul cu Mara 😊

Notă: persoana intervievată și-a dat acceptul pentru postarea în mod public a interviului și pentru folosirea pozelor pe acest blog, pentru cele 3 părți ale interviului.

Mi-au plăcut mult răspunsurile ei, a vorbit cu drag și personal. Sper că ai reușit să descoperi multe lucruri noi despre ce înseamnă un stil de viață vegan și sper că ai aflat răspunsul la anumite întrebări pe care le aveai 😊

Veganismul reprezintă un stil de viață, nu o dietă, nu este același lucru cu postul, nu este un regim alimentar și nu reprezintă o alimentație 100% sănătoasă! – revin cu un articol detaliat pe acest subiect.

Pentru orice altă întrebare legată de acest stil de viață, mă porți contacta și îți răspund cu mare drag!

Nu uita că dacă ești o persoană vegană care dorește să participe la această serie de interviuri, mă poți contacta printr-un mesaj direct pe pagina mea de facebook: Ruxandra – Happy Little Things, sau scrie-mi la adresa: ruxandra.happylittlethings@gmail.com

🖤 Alege conștient produsele pe care le folosești și le consumi, alege vegan și cruelty-free 🖤

Îți mulțumesc pentru timpul acordat și te aștept în continuare pe blog cu noi articole! Pupici 🖤

27 thoughts on “Despre veganism – Interviu cu Mara Jade – partea a treia

 1. Frumos interviu, eu sunt mai carnivora de fel, daca astazi nu mananc carne…..maine musai trebuie. Asta e fac parte din alta categorie…poate nu e chiar ok asa….dar nu pot altfel.

  Like

  1. Țin să te anunț că specia noastră nu este carnivoră.
   Ai aceste gânduri deoarece nu ai încercat altceva și te-ai obișnuit cu ceea ce ai fost învățată.
   Îți garantez că nimeni nu a murit de la a nu mânca alta ființă dacă a avut opțiuni vegetale în față.

   Dacă oamenii ar învăța să nu mai fie egoiști și să realizeze că toate ființele merită să trăiască, lumea ar fi un loc mai bun.

   Like

  2. Asa eram eu acum 4-5 ani si de fapt de cand sunt mica. Nicio masa fara branza. Carne meh, dar branza, nu exista. Pana am vazut ce industrie sustin si cum plang viteii dupa mamele lor si sunt tarati prin noroi si batuti si ma uitam sincer la pisoii mei si ma gandeam, cum pot sa iubesc o specie, si pe alta sa o mananc. Si toata perspectiva mi s-a schimbat brusc. Mai ales ca am crescut la tara printre animalele din curtea bunicilor si ii stiu cat erau de blanzi, si cum te lingeau pe fata si pe degete si dispareau si mamaia imi spunea ca asa e normal. Si de porci aveam o teama groaznica, tot insuflata de familie, sa nu care cumva sa cad in cocina lor ca ma vor manca. Ei saracii doar voiau compasiune de la mine, nu sa ii calaresc pe jaratec, cum era mizeria de traditie din zona mea. Inca am cosmaruri. Poate candva o sa vezi din perspectiva victimei toata situatia.

   Liked by 1 person

 2. Nici eu nu îî judec nici pe vegani, nici pe non vegani, ma bucur ca stilul de a determina pe cineva sa treaca la veganism vine printr-un mod diferit. Chiar are dreptate nimanui nu-i place sa fie judecat pentru ,,farfuria,, lui, insa daca stii cum sa-i arati de ce ar fi bine sa renunte la carne, lactate cred ca ar fi mai usor pentru persoana respectiva.
  Nu m-as vedea sa adopt acest stil de viata insa imi plac unele preparate vegane 🙂

  Like

  1. Cred că ai observat deja că exact acesta este scopul blogului meu, de a arăta că se poate trăi altfel, se poate trăi fără a fi nevoiți să apelăm la a ucide alte ființe.
   Practic, nu este nicio judecată, dar dacă cineva deschide discuția, nu te aștepta ca persoană să nu fie sinceră. Știu că adevăratul deranjează, dar fiecare trebuie să își asume deciziile, nu să se bazeze pe păreri.
   Ceea ce am scris eu până acum și la fel și Mara, este bazat pe experiențe proprii, nu pe opinii și pe “ceea ce am crede că ar fi”.

   Tu tocmai ai recunoscut că nu te vezi, dar nu ai de unde să știi exact până nu încerci cu adevărat 😊 evident, în ritumul tău, pot fi ani la mijloc.

   Like

 3. Daca iti doresti cu adevarat gasesti o multime de variante extrem de gustoase si vegane. Eu nu sunt vegana, insa trebuie sa recunosc ca sunt multe retete de acest fel ce-mi plac la nebunie.

  Liked by 1 person

  1. Ma bucur mult ca alegi sa incluzi o varietate mai mare de retete in alimentatie. Este Youtube-ul plin, nu am cat timp mi-as dori sa incerc mai multe :))

   Liked by 1 person

 4. Si eu am ales sa fiu vegana si gandesc ca Mara in multe privinte. Eu cred, ca fiecare poate sa aleaga cel mai bine pentru viata sa. Nu putem cere cuiva sa treaca la veganism daca nu simte asta.

  Liked by 1 person

  1. Felicitări! 🥰
   După cum spuneam în multe articole, blogul este informativ, nu obligă pe nimeni să facă ceva, ci doar să deschidă ochii celor care NU sunt conservatori 😊

   Fiecare ființă are dreptul la viață! Dar fiecare face schimbarea în propriul ritm.

   Like

  2. Sincer, eu nu pot sa imi conving tatal sa manance mai sanatos desi are o lista lunga de probleme de sanatate si ma ia peste picior. E alegerea lui, mi-ar placea sa il vad sanatos dar nu am cum sa il oblig. A zis ca daca i-ar gati cineva ar manca. Din pacate si comoditatea este un motiv pentru multi. 😦

   Liked by 1 person

 5. Astept cu interes articolul detaliat despre faptul ca veganismul nu reprezintă o alimentație 100% sănătoasă. Consider ca extremele nu sunt sanatoase, deci voi rezona cu acea idee.

  Like

  1. Este de-a dreptul amuzant cum unele persoane extrag cuvinte și le dau alte sensuri 😂

   Făceam referire la faptul că poți să consumi doar zahăr și cartofi prăjiți, automat nu e nimic sănătos acolo.

   Nicio boală nu este dată de mâncarea vegană (tu aici te-ai referit doar la mâncare) – dacă ai fi citit articolul, ai fi văzut că nu doar despre mâncare este vorba.

   Consumul de animale a dus la toate pandemiile și bolile posibile. Bolile de inimă sunt strâns legate de asta, la fel și obezitatea.

   Sper ca în timp să reușești să vezi animalele ca pe niște ființe care merită să trăiască, nu să satisfacă specia noastră care poate trăi fără a le consuma.

   Like

  2. Este foarte mult de discutat aici. Veganismul ca ideologie este despre animale si despre binele lor. Poti sa mananci “plant based” si sa sustii inca inchisori pentru animale cum ar fi Zoo sau circurile. Poti de asemenea sa fii vegan si un activist desavarsit si implicat dar sa mananci numai fast food. Eu gasesc un echilibru in alimentatie. Nu mananc numai procesate dar sunt zile in care simt nevoia de ceva prajit si aleg un burger vegan dar am si zile in care mananc numai salate pentru ca de asta am pofta.

   Liked by 1 person

 6. Wow asta da interviu, sa stii ca m ai facut curioasa cu reteta de chilli cu fasole si alte cele. O sa caut si acel cont de youtube pentru ca in ultima perioada imi place sa incerc diverse retete.

  Liked by 1 person

  1. ❤ Ce dragut, ma bucur ca ti-a placut. Da, Sadia are un canal de Youtube genial. Multe retete simple si de efect, fara sa simti ca ai nevoie de 50 de lucruri inainte sa incerci reteta propriu-zisa.

   Liked by 1 person

 7. Vrand-nevrand m-am raportat la ceea ce zice Mara si am mai multe opțiuni vegane în alimentație, dar chiar daca as simti ca mananc bine si ca-s satula n-as putea trece peste pofte. Adica ma trezesc si la ora 24 ca am pofta de ciocolata, inghetata, tiramisu sau asa mai departe, dar numai dulciuri.

  Liked by 1 person

  1. Daa, acum cateva saptamani am incercat variantele vegane de la Ben&Jerries, ajunse in Romania, cu greu m-am abtinut sa nu termin toata galetusa de inghetata :)). Chiar sunt atatea optiuni vegane incat sincer, nu am simtit vreodata ca pierd ceva 😀

   Liked by 1 person

 8. Am citit toate părțile și chiar am aflat lucruri noi, de exemplu cu ce pot sa înlocuiesc oul! Habar nu aveam! Felicitări pentru aceasta colaborare!🌞

  Like

 9. Interviul este foarte util.Am invatat o multime de lucruri noi. Chiar am sa urmaresc si eu acel documentar. Felicitari pentru cum sunt prezentate informatiile. Am incercat si eu de-a lungul timpului cateva alimente vegane si inca mai mananc asa ceva in post. Iubesc la nebunie tofu si humusul, de exemplu.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.