Despre veganism – Interviu cu Alina Stancu – prima parte

Prin această serie de interviuri reușesc să descopăr din ce în ce mai mulți oameni frumoși.

Invitata de astăzi este Alina Stancu, pe care am cunoscut-o prin intermediul unei persoane minunate, care mi-a mărturisit că Alina este vegană de peste 10 ani și iubește animalele foarte mult.

Am discutat cu Alina, mi-a plăcut faptul că este un om bun, sincer și direct și m-a încântat că a fost deschisă să participe la acest interviu să își spună povestea.
Am rugat-o să îmi dea câteva detalii despre ea, pentru a o putea cunoaște cu toții mai bine 😊

“Mă numesc Stancu Alina și am 39 de ani. În septembrie 2021 schimb prefixul, deci fac 40. Sunt mama unei fetițe superbe de 5 ani, sunt căsătorită cu un bărbat minunat, tată și soț deosebit de atent și iubitor. Suntem o familie fericită, iubim animalele și trăim împreună cu ele în casă și muncim tot pentru animale datorită companiei noastre de transport. Îmi ador familia și ne place să facem tot împreună.
Sunt pasionată make up (am și o diplomă de make up artist😀). Îmi place foarte mult să gătesc rețete vegane, sunt o fire prietenoasă dar cu prieteni puțini datorită firii mele cam singuratice, dar am prieteni de nădejde, care sunt acolo pentru mine și sunt acolo pentru ei la nevoie.

1. De ce ai ales un stil de viață vegan?
Din compasiune.

2. De cât timp ești vegană?
Foarte exact nu am de unde să știu, eram adolescentă când am luat hotărârea de a nu mai mânca carne și derivate din carne. Aveam 15 ani. Întotdeauna am avut o repulsie față de carne. Dar nu mă lua nimeni în seamă fiind copil. La 15 ani m-am putut impune mai bine 😂
Și am rămas așa, vegetariană, mulți ani. Nici nu știam că există un cuvânt pentru asta. Atunci nu existau rețele de socializare, smartphone și internet poate la companii mari sau la oameni bogați.
Cu timpul au apărut rețelele de socializare odată cu internetul, smartphoneul etc.
Am aflat și eu într-un târziu despre industria lactatelor și am luat măsuri în sensul că am început să le scot din alimentație.
Eu cred că prin anul 2008.

3. A fost greu/(încă) îți este greu?
Când am renunțat la carne, nu, deloc.
În etapa cu lactatele mi-a fost greu, foarte greu, frustrant pentru că nu era nimic care să înlocuiască lactatele… Nimic! Cu greu găseam un tofu, cu greu a început să apară câte un lapte amărât sau un iaurt foarte nasol… 😂 din cauza asta mi-a fost foarte greu pentru că îmi placeau foarte mult brânza, iaurturile cu fructe, sana, cartofii prăjiți cu brânză rasă și ouăle ochiuri… Nu aveam cu ce înlocui. Atunci chiar că nu era decât iarba pentru vegani 😂

4. Ți se pare greu să găsești alternative?
Acum nu, se găsește tot ce vrei și ce nu vrei

5. Cum te simți de când ai început acest stil de viata?
Nu știu exact cum să răspund pentru că este destul de mult timp de când trăiesc așa. Mi se pare că sunt un om normal, cu bune și cu rele, care face viroze, mai mă doare una alta câteodată… gripă nu mai fac pentru că mă vaccinez anual.
Sufletește pot spun că mă simt mulțumită că trăiesc așa.

6. Care este cea mai ciudată întrebare pe care ai primit-o și ce răspuns ai dat?
Am primit de atâtea ori aceleași întrebări de la o mulțime de oameni de-a lungul anilor încât nu mi se mai par ciudate 😂

7. Ce sfat poți să le dai oamenilor care critică?
Cu toții criticăm, dar dacă e să o facem, să o facem în așa fel încât să nu rănim sentimente… dar cel mai bine ar fi să nu spui nimic dacă n-ai ceva bun de zis. Măcar să încerci.

8. Cum crezi că îi poți ajuta și pe alții să adopte acest stil de viață?
Pot oferi sfaturi, rețete și răspunsuri la întrebări în masura în care știu.

9. Ce sfat le poti da oamenilor care vor să adopte acest stil de viață?
În primul rând i-aș sfatui înainte de tot, să meargă să își facă un set uzual de analize ca să nu fie surprize (am văzut cazuri de persoane care de fapt voiau să slăbească și au mâncat puțin spre deloc și au sfârșit leșinate. Normal că au zis că e de la veganism…) și să ia supliment de Vitamina B12 și Vitamina D3.

10. Cum crezi că îi poți convinge pe cei care nu iubesc animalele?
Personal nu cred că pot eu convinge pe cineva. Iubitor de animale sau nu. În afară de a oferit sfaturi și rețete, nu cred că poți convige, obliga pe cineva să își schimbe stilul de viață. Posibil ca cei care o fac, deși nu iubesc animalele, o fac pentru sănătate, curiozitate, slăbit etc.
Sau oscilează între stilul vegan și cel omnivor. Personal, cred că oricât de puțin ar face, tot e bine. Cred că fiecare lapte vegetal, tofu, burger vegan cumpărat în detrimentul celor omnivore, contează.

11. Când te uiți în trecut la ce decizii luai, cum te face să te simți?
Mă simt bine. Am făcut o alegere importantă când eram aproape un copil renunțând la carne și apoi a venit și veganismul, destul de devreme zic eu având în vedere că nu erau de nici unele.

12. Ce i-ai spune persoanei tale din trecut?
Ei… Mai multe, dar n-au legătură cu veganismul 😂
Glumesc, legat de veganism i-aș spune să nu mai fie atât de furioasă pe cei ce nu înțeleg, să nu mai ia în seamă răutățile și glumele proaste, să nu se mai chinuie cu imagini greu de privit pentru că, ea face destul, nu trebuie să sufere și mai mult.

13. Ce i-ai spune persoanei tale din viitor?
Din păcate, nu știu.

14. Cum reacționează oamenii când le spui că ai ales să fii vegană?
De-a lungul timpului am avut parte în majoritatea cazurilor de reacții negative, obraznice, răutăcioase. Câteva de mirare. Puține de admirație sau ceva asemănător. Nu prea am avut reacții plăcute sau normale, din păcate.

15. Cum reactioneaza oamenii atunci când le arăți alternativele vegane?
Păi cred că reacția a depins foarte mult de cine era persoana respectivă. Prietenii au avut reacții de încântare, mirare, curiozitate. Cunoscuții au avut chiar și de repulsie, că nu mănâncă ei “așa ceva * 😂deși poate era doar un biscuit.

16. Care sunt alimentele tale favorite?
Tofu.

17. Îți e greu să gătești vegan?
Deloc. Am o pasiune pentru gătitul vegan 🙂

18. Când mergi în oraș să mănânci, îți e greu să găsești ceva vegan în meniu?
Acum nu e greu. În general alegem localul după ce consultam meniul de pe site-ul restaurantului. Sau alegem unul vegan pentru că acum există 🙂.
Dacă se întâmplă să nu cunosc localul, se găsesc sigur în meniu cartofi, paste, zacuscă, salată de vinete, salată…

19. Ai călătorit în alte țări? Cum ți se pare piața de acolo și cum ți se par oamenii? Sunt deschiși la această schimbare?
Am fost în vacanțe, dar nu pot să-mi fac o părere despre oameni doar din vacanțe. În unele locuri am găsit multe restaurante cu specific Indian, Mexican unde am mâncat regește, dar am fost și în alte locuri mai puțin vegan-friendly unde am mâncat ce aveam noi în bagaj.

20. Conviețuiești cu un animăluț?
Da, avem 3 pisici și un cățel de talie mare. Toți salvați de pe străzi.

21. Ajuți adăposturile și sanctuarele prin muncă voluntară sau donații?
În general donații.

22. Salvezi animale de pe stradă? Dacă da, le introduci la tine în familie sau le cauți o căsuță?
Câte animale am avut și am…și sunt destule care au fost adoptate de pe stradă!
Împreună cu soțul meu am reușit să găsim adoptatori la câțiva căței.

23. Le recomanzi oamenilor să cumpere în loc să adopte animale?
În primul rând recomand a cântări bine dacă sunt pregătiți pentru tot ce înseamnă un animal în casă. Dacă știu ce presupune asta și că nu e o jucărie, că face caca, pipi, păr, are nevoie de medic veterinar și să aibă grijă dacă se îmbolnăvește, să îi dea hrană adecvată, etc. Subliniez că nimeni nu trebuie să aibă animale sau copii dacă nu se simte capabil pentru tot ce înseamnă asta, cu bune dar mai ales cu rele. Sunt destule animale și copii abuzați și abandonați. Nu e cazul să îngroșăm rândurile… Și abia apoi în legătură cu adopția sau cumpărarea, normal că încurajez adopția, dar asta nu înseamnă că cei care au animale cumpărate nu iubesc animalele.

24. Ce crezi că îi face pe oameni să fugă de cuvântul “veganism”?
Nu cred că este un răspuns universal valabil. Unii nu cunosc exact ce înseamnă și confundă cu “dieta raw” sau cu o dietă sănătoasă, gen fără zahăr și cartofi prăjiți. Alții au avut exemple de vegani îngâmfați și răutăcioși.
Altora nu le pasă pur și simplu, le place așa cum sunt și nu consideră că fac ceva rău. Suntem diferiți, pentru fiecare e altceva. Alții nu știu dacă își permit financiar (nu toți oamenii au 20-40 lei pentru un hamburger când la MC e câțiva lei…ca și exemplu).

25. Ce poți să le spui persoanelor care cred că veganismul e doar o fază și nu un stil de viață? Dar celor care consideră că este o “fiță”/un moft?
Păi ce pot să spun… Pentru unii chiar e o fază. Chiar sunt foști vegani “celebri” care au renunțat, unii au renunțat și au revenit, etc.
Pentru alții e o dietă de slăbit sau da, o fiță. Le răspund că uneori așa este. Dar veganismul este mai mult de atât pentru oamenii care vor să facă și mai mult pentru animale, pentru Planetă și, nu în ultimul rând, pentru ei.

26. Ce poți să spui despre cuvintele “te crezi mai important pentru că ești vegan!”?
Nu mă consider importantă pentru că trăiesc în stilul vegan. Mă consider importantă ca și individ, femeie, mamă, soție.

27. Suntem singura specie care la maturitate continuă să bea laptele altei specii. Ce crezi că spune asta despre inteligența noastră, având în vedere că mulți oameni merg pe premisa că suntem cei mai inteligenți de pe Terra?
Nu cred că este vorba despre inteligență aici. Este vorba despre obiceiuri, tradiții bine implementate, media, industria care pompează bani în reclame. Dacă s-ar arăta adevărul în media, atunci ar fi altceva.

28. Ce le spui oamenilor care consideră că o să mori din diferite motive ale stilului acesta de viață?
Că aș fi murit de mult… 😂

29. Sănătatea ta este bună? Ai avut schimbări în bine sau în rău după adoptarea acestui stil? Cum era starea ta de sănătate înainte?
Sănătatea mea este ok, am unele afecțiuni dar n-au legătură cu stilul meu de viață.
Având în vedere că “înainte” pentru mine este perioada adolescenței (după vârsta de 15 ani).
Nu-mi aduc aminte de vreo problemă gravă de sănătate.

30. Iei vreun supliment?
Iau Vitamina B12 și Vitamina D3.
Ca vegan este obligatoriu, dar nu numai pentru vegani. Mulți oameni au deficit de fier, D3 sau B12 indiferent de stilul de viață.

Mi-a plăcut mult modul în care a răspuns la întrebări, în special, în această primă parte, la cele legate de adopția și salvarea animalelor, urmate de întrebarea despre persoanele care consideră acest stil de viață “un moft”. Sunt întru totul de acord!

Partea a doua o să apară în curând 😊

🖤 Alege conștient produsele pe care le folosești și le consumi, alege vegan și cruelty-free 🖤

Îți mulțumesc pentru timpul acordat și te aștept în continuare pe blog! Pupici 🖤

19 thoughts on “Despre veganism – Interviu cu Alina Stancu – prima parte

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.