Despre veganism – Interviu cu Alina Stancu – partea a doua

Aceasta este partea a doua a interviului cu Alina. Dacă dorești să citești și prima parte, o poți accesa mai ușor, dând click AICI.

31. Tranziția a fost făcută treptat sau direct?

Am fost mulți ani vegetariană, atunci nu exista, cel puțin în Romania, termenul vegan. Am descoperit la ani distanță și a fost greu că nu erau ca acum, atâtea produse vegane pe piață.

32. Spune-mi câteva branduri preferate de mâncare.
Nu am vreun brand anume preferat însă excepția ar fi că îmi place tofu de la Fitto Fitt, au multe sortimente de tofu, iar eu îl prefer pe cel sărat. Nu cred că au produse doar vegane, ca brand.

33. Spune-mi câteva branduri de cosmerice preferate.
La fel ca întrebarea anterioară, nu am un brand preferat dar pot să spun că am multe produse de la The Ordinary. La fel, nu știu dacă toate produsele lor sunt vegane, dar cu siguranță sunt destule.

34. Spune-mi câteva branduri pentru curățarea casei și rufelor și de ce le-ai ales.
Nu am brand preferat, găsesc în Bebetei și pe site-ul Prova în mod frecvent produse de genul.

36. Pe lângă faptul că ai adoptat un stil de viață vegan, ai vreo alergie la ceva? Cum te descurci să găsești alternativele?
Din fericire n-am alergii.

37. Ce sfat le poți da persoanelor care nu văd animăluțul dincolo de o bucată de carne sau de un ingredient?
Dacă nu văd asta așa de la sine, am auzit că filmul Earthlings a ajutat mult 🙂
Mai sunt și alte documentare. Pentru unii a mers “What the heath”.

38. Ce le poți spune persoanelor care cred că animalele sunt special printre noi pentru a le mânca și că nu poți trăi fără a le consuma?
Pff, acum mi se pare grea întrebarea asta, pentru că am ajuns la maturitate de ceva timp și știu că pe oameni nu-i poți schimba decât dacă ei vor. Iar dacă ei nu-și pun întrebări și nu au compasiunea aia care duce la veganism, care am observat că există în oameni dar unii nu dau atenție devreme, iar alții acordă atenție mult mai târziu, dar este foarte bine și așa. Alții pur și simplu nu o au, iar atunci nu ai ce să spui sau ce să faci ca să schimbi o percepție.

39. Cum faci față jignirilor oamenilor din jur?
Păi face față cineva “bine” atunci când este jignit? Nu este plăcut. Cum fac față depinde foarte mult de momentul respectiv. Nu e întotdeauna la fel. Uneori tac, alteori spun ceva… În orice caz, nu jignesc și eu decât rareori, deși îmi vine, normal.

40. Te reprezintă acest stil de viață? Consideri că o să îl ai pentru totdeauna?
Da, mă reprezintă.
Aș vrea să îl am pentru totdeauna dacă există posibilitatea.

41. Cum te simți acum când intri în magazine și vezi atât de multe animale sacrificate?
Este de la sine înțeles că nu e deloc plăcut pentru un vegan care este vegan din compasiune pentru animale, ci este greu… Evident că este dureros pentru noi… Dar,
eu având mai mult timp de când am un stil de viață vegan mi-am format un fel de autoapărare, iar asta mă ajută pentru că mi-am dat seama că nu sunt responsabilă pentru alegerile celorlalți și sunt conștientă că mai mult de atât, eu nu pot face. Și sunt împăcată cu asta acum. Eu îmi fac partea, cum s-ar spune, atât cât pot.

42. Cum te descurci cu poftele (dacă le ai)? Ce sfat le poți da oamenilor care cred că vor tânji după un anumit gust?
Eu mă descurc bine pentru că la carne nu poftesc niciodată, eu n-am gustat vreodată mici, shaorma, hamburger pentru că n-am simțit nevoia.
La lactate acum există o grămadă de alternative deci este ok.
La ouă să zicem că ar fi mai dificil însă am mai găsit diferite produse care seamănă cu omleta pe diferite site-uri, sau în UK unde este prietena mea vegană, Beatrice și îmi trimite tot felul de chestii. Dacă nu, există omleta din tofu care e foarte bună.

43. Ce sfat le poți da veganilor care critică persoanele non-vegane în loc să le facă să înteleagă și să insiste cu alternative?
Să nu uite de familiile lor care cu siguranță nu-s vegane!

44. Ce sfat le poți da persoanelor vegane care se așteaptă să faci schimbarea peste noapte?
Personal consider că nu se poate face nimic bun și durabil peste noapte. Necesită răbdare, documentare, observare. Nu consider că se poate schimba stilul de viață peste noapte. Se perfecționează în timp.

45. S-a întâmplat să îți “scape” să mănânci ceva care nu este vegan? Ce te-a făcut să continui cu veganismul deși “ai dat-o în bară” o dată (sau de mai multe ori)?
Sigur că am greșit. Nu întotdeauna am citit bine eticheta sau nu am citit și am presupus eu că ar fi ok. Ce m-a făcut să continui? Faptul că nu este post și nu a însemnat că m-am spurcat așa cum e în post. Și chiar și acolo nu te bate nimeni 😂
Veganismul nu este despre a te spurca/întina/murdări cu ceva ce nu e vegan…Ai greșit, treci peste, că doar acum nu o să se termine tot pentru că ai mancat un croissant sau o ciocolată… 🙄 Asta e o prostie.

46. Cu ce înlocuiești carnea din mâncare (dacă simți nevoia)?
Eu nu simt nevoia însă recomand seitanul, poate fi făcut în casă dacă nu se găsește în magazin. Sau soia.

47. Cu ce înlocuiești oul?
Oul îl înlocuiesc cu tofu sau cu produse înlocuitoare de pe diverse site-uri.

48. Cu ce înlocuiești lactatele?
Sunt foarte multe lactate vegetale pe piață, la fel și iaurturi, brânză tofu sau brânză de caju.

49. Cu ce înlocuiești mierea?
Cu sirop de arțar, sirop de agave și sirop de curmale.

50. Ai vreo rețetă preferată pe care dorești să o împărtășești cu lumea?
Îmi place tofu fript la tigaie sau grătar.

51. Dacă foloseai articole vestimentare din piele/lână /mătase etc., ți-a fost greu să renunți la ele și să găsești alternative?
Nu este greu să găsești alternative. Este plină piața. Au început și brandurile cunoscute să folosească înlocuitori.

52. Cât de important crezi că este stilul de viață vegan pentru tine, animale și Planetă?
Pentru mine, ca și minte și suflet, este cel mai important. Apoi pentru animale și Planeta nu pot ști care este procentul în care fac eu diferența.

53. Consideri că veganismul o să aibă un impact pozitiv în viitor?
Cred că o să se extindă și o să aibă un impact pozitiv. Dar o lume vegană în totalitate nu cred că o să existe vreodată…

54. Ce le poți spune oamenilor care consideră că mâncarea vegană nu e bună și cred că e ceva scârbos, fără gust?
Le aduc aminte cât de bună e o fasole scăzută de post cu murături, o ciorbă de lobodă acră sau cartofii prăjiți cu salată de roșii 🙂

55. De unde îți faci cumpărăturile?
Supermarketuri, piață și diverse site-uri.
Magazine fizice: Auchan, Carrefour cel mai des. Mai rar Kaufkand sau Lidl, DM (unde au și cosmetice marca lor vegană). Magazine online: Prova, Ki-Life (acesta e și magazin fizic însă e departe de casa mea), Go veggie.

56. Ce sfat le poți de persoanelor care evită să își facă prieteni vegani, sau care renunță la prietenie când o persoană devine vegană?
Dragoste cu de-a sila, nu se poate. Într-o relație de prietenie dacă unul nu se simte confortabil, nu e bine. E valabil în orice fel de relație. Deci fiecare face cum simte față de persoana respectivă.

57. Ce sfaturi le poți da persoanelor care refuză să aibă prieteni non-vegani?
La fel ca întrebarea precedentă. Prietenia vine de la sine dacă e să fie. Dacă nu, nu.

58. Cum reacționezi când persoanele insistă să mănânci mâncarea lor care nu e vegană?
Spun de câte ori e nevoie că nu consum mâncarea sau alimentele repective.

59. Cum te comporți când primești cadouri care nu sunt adecvate stilului tău de viață, deși i-ai spus persoanei despre tine, iar ea refuză să asculte?
Le primesc și le dau altcuiva.

60. Eviți grădinile zoologice, circurile, delfinariile și alte locuri care au ca scop exploatarea animalelor?
DA!!

61. Ce sfat le poți da oamenilor care merg în astfel de locuri?
Că în ziua de azi găsești mult mai multe distracții la care poți merge. Muzee, teatru, film, excursii, drumeții etc.

62. Spune câteva cuvinte cititorilor pentru a-i îndruma să aleagă vegan.
Nu știu ce aș putea spune… Mâncarea vegană este gustoasă, curată și sănătoasă. Nu trebuie decât să încerci și poate îți place 🙂
Animalele, Planeta și nu în ultimul rând, corpul tău, îți vor mulțumi!

Mi-a plăcut tare mult cum a abordat întrebările și afirmația făcută despre o lume complet vegană, mi-a dat de gândit. Oricât de multe lucruri s-ar schimba în timp, este posibil ca unele persoane să mănânce în continuare animale chiar și în condițiile în care acest lucru ar fi interzis prin lege la nivel global.
Doresc totuși să fiu optimistă și să cred că într-o bună zi această practică barbară și folositul animalelor, o să dispară complet.

Deși Alina a menționat că nu știe exact (52), sunt convinsă că impactul său negativ asupra Planetei și asupra animalelor, este extrem de mic. E imposibil să fie altfel 😊

Notă: Întrebarea despre “scăpatul” ingredientelor de origine animală, am pus-o special în această serie de articole, deoarece destul de mulți oameni care au renunțat la o alimentație vegană (sau poate chiar cu totul la acest stil de viață), își găsesc scuze prin “am mâncat un ou (din greșală sau nu), gata, nu mai fac nimic”. Nici vorbă! Dacă crezi cu tărie în principiile tale, nu vei renunța niciodată, iar în timp vei învăța să fii mai atent și să alegi doar produse lipsite de cruzime.

Sfat: Dacă nu ai fost atent, nu șterge cu buretele tot ce ai făcut până în acel moment! Atât timp cât nu faci acest lucru în mod conștient și voit, fii puternic și luptă în continuare pentru cauza în care crezi dacă îți pasă cu adevărat.

Am rugat-o pe Alina să îmi dea câteva informații despre firma lor de transport, Angel Pet Transport 😊 și puteți afla mai multe în cele ce urmează.

Despre Angel Pet Transport

“Este o companie de familie care are ca și temelie iubirea față de animale.
A fost fondată de soțul meu acum 7 ani din nevoia de a transporta cățeii salvați aici în Romania și care erau adoptați în alte țări. Suntem transport international de animale de companie.
Cu timpul am început să lucram și pentru oamenii care se mută în alte țări și nu vor să își lase animalele abandonate în Romania sau invers, din alte țări, în Romania.
Am transportat și alte specii de animale de companie în afară de căței și pisici, cum ar fi hamsteri, porcusori de guineea, iepurași sau broaște țestoase. Oamenii care au fost forțați de împrejurări să își părăsească caminul, nu și-au abandonat animăluțele, cum se întâmplă adeseori, au făcut tot posibilul să găsească o soluție. Iar soluția am fost noi.”

Sper că ai citit cu drag acest interviu 😊

Notă: persoana intervievată și-a dat acceptul pentru folosirea pozelor pe acest blog, în ambele părți ale interviului.

Pentru orice altă întrebare legată de acest stil de viață, mă poți contacta și îți răspund cu mare drag!
Dacă ești o persoană vegană care dorește să participe la această serie de interviuri, mă poți contacta printr-un mesaj direct pe pagina mea de facebook: Ruxandra – Happy Little Things sau scrie-mi la adresa: ruxandra.happylittlethings@gmail.com

Aștept să ne auzim!

🖤 Alege conștient produsele pe care le folosești și le consumi, alege vegan și cruelty-free 🖤

Îți mulțumesc pentru timpul acordat și te aștept în continuare pe blog! Pupici 🖤

15 thoughts on “Despre veganism – Interviu cu Alina Stancu – partea a doua

  1. Bravo ei! Momentan, familia noastra nu e vegana, dar poate vom deveni… Decat sa acceptam carnea artificiala propusa pentru viitor de bogatasii care ne conduc societatea, prefer sa raman pe legume!

    Liked by 1 person

    1. Mă bucur că te gândești să faci acest pas și sper să reușești. Sunt aici pentru orice informație ai nevoie. Indiferent de motiv, rezultatul final este același: nu mai contribui la omorârea inutilă a unor ființe ce vor să trăiască 😊

      Like

    1. Majoritatea veganilor nu încearcă să forțeze pe nimeni, ci doar expun adevăruri ce nu pot fi acceptate de persoanele care s-au obișnuit într-un fel și nu vor să recunoască și să accepte că animăluțele sunt aici cu noi, nu pentru noi.

      Like

  2. Citesc cu drag si admiratie materialele postate de tine. Cred ca fiecare alegere facuta constient poate duce la o lume mai buna, mai curata. Si pentru inceput cred ca omul trebuie sa isi curete sufletul si mintea ca sa isi poata curata corpul!

    Liked by 1 person

    1. Îți mulțumesc frumos pentru cuvinte! Mă încântă tare!
      Consider că un “suflet” curat este atunci când există compasiune, iubire și acceptare, față de toate ființele, nu doar față de o anumită specie.

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.