Cum a fost la VegFest 2019? Primul festival vegan din România

VegFest

În perioada 21-23 iunie 2019 a avut loc VegFest, primul festival vegan din România, în curtea și grădina Casei Universitarilor din București, cu ateliere, conferințe, muzică bună, mâncare și vegan market. Din fericire, am reușit și eu să ajung în a doua zi a festivalului, pentru câteva ore bune, împreună cu prietenul meu.

VegFest

La intrare în curtea Casei Universitarilor puteai plăti prețul unic al festivalului, de 10 lei, care consta într-un abonament pentru cele 3 zile ale acestuia, iar 50% din prețul biletului îl puteai dona către un ONG la alegere de pe aleea ONG-urilor din cadrul festivalului. Prețul acesta era doar pentru adulți – elevii, copiii, animăluțele și pensionarii având intrarea gratuită.

Pe aleea ONG-urilor și activiștilor îi puteai găsi pe cei de la Visul Luanei, Măriuța, Sanctuarul Nima, Miau, Center of Hope, Agent Green, Red Panda, Spirit Animal Sanctuary, Transylvania Animal Care (TAC), Asociația F.R.E.E „Freedom and Respect for Every Earthling”, Natura Umana film și Vegan în Romania. Tot de aici puteai achiziționa diferite lucruri pe care le aveau la vânzare, iar în urma achizițiilor făcute, sponsorizai direct fiecare ONG în parte.
Tot la intrare primeai și un cupon cu reducere de 50% pentru produsele vegane de la take it veggie din cadrul festivalului.

VegFest 2019

Când am auzit prima oară că se va ține primul festival vegan din România, nu prea îmi venea să cred, nu mă așteptam să avem parte de așa ceva prea curând, dar uite că lumea a fost unită și interesată.
Inițiativa a fost una foarte bună și destul de bine organizată, încât și prietenii noștri blănoși au putut să intre la acest festival fără probleme. Pe lângă asta, s-au asigurat să pună câteva boluri cu apă pentru iubitele noastre animăluțe.

Lucruri care mi-au plăcut din cadrul festivalului VegFest 2019

Narah Zenz Organic OrganiCup

1. Am reușit să cunosc mulți oameni frumoși în cadrul acestui festival, persoane cu care mă știam oarecum din cadrul facebook-ului și al grupurilor vegane, persoane deschise și foarte prietenoase.
Tot aici am reușit să o cunosc față în față și pe Andrea Póra de la Narah care a venit în cadrul festivalului cu minunatele produse de la Zenz Organic (găsești articolul despre câteva produse folosite de la ei, aici) și cupele menstruale de la OraganiCup. Andrea este o persoană tare prietenoasă, deschisă, sinceră și mi-a plăcut foarte mult dedicarea pe care a avut-o. Produsele lor sunt pur și simplu minunate și dacă nu le-ai încercat până acum, intră pe site și aruncă câteva priviri, pentru că merită.
Tot de la Andrea am primit un șampon și un balsam pentru păr în varianta travel size de la Zenz Organic. De data aceasta varianta Deep Wood care miroase super și sunt pur și simplu înnebunită după mirosul celor două produse. Pe lângă asta, le-am încercat atât eu, cât și prietenul meu și pot să spun cu cea mai mare sinceritate că merită să le achiziționezi. Cu siguranță nu vor fi ultimele produse pe care le încerc de la ei și de care să mă îndrăgostesc.

Vegan Gourmet brănzici vegane caju fără soia fără aditivi fără conservanți

2. Mi-a plăcut foarte mult faptul că majoritatea ustensilelor/tacâmurilor cu care puteai să deguști minunatele preparate de la fiecare stand în parte, au fost din carton sau din lemn, ceea ce e un început extrem de bun mai ales în lupta continua cu plasticul.
La festival i-am reîntâlnit pe cei de la Vegan Gourmet. De curând am încercat câteva produse și voi posta un articol cu aceste brânzici minunate. Dacă nu ai ajuns la festival și nici nu ai reușit încă să le încerci bunătățile, nu mai sta și fă-le o vizită pe site (îți las un link aici), sunt convinsă că o să găsești ceva ce te va atrage 😊

Bio Aleea VegFest Essentiq Officina Naturae vegan cruelty-free

3. Au fost prezenți și cei de la Bio Aleea cu minunatele lor produse vegane și cruelty-free de la Essentiq și Officina Naturae. Am reușit să mai stau un pic de vorbă cu Ioana Galiceanu care este și ea o fire foarte deschisă, prietenoasă și care emană constant energie în jurul ei, pur si simplu îți face plăcere să discuți cu ea. Articolul îl găsești aici și site-ul aici.

Eden Ma Organics vegan cruelty-free

4. Am reușit să testez câteva parfumuri de la Eden (Ma Organics) și sunt pur și simplu minunate. Mirosul lor este dulce, dar discret și ușor de suportat. Inițial am zis că o să mă întorc duminică și aveam de gând să achiziționez două parfumuri care mi-au plăcut incredibil de mult. Din păcate nu am mai reușit să ajung, dar cu siguranță le voi achiziționa în viitor.

Fathyia vegan cruelty-free

5. De la Fathyia prima dată am testat o cremă pentru corp care mirosea incredibil de bine și intra foarte repede în piele. Din păcate, pentru mine, stocul cremei se epuizase și nu am mai avut cum să o achiziționez, dar am reușit să cumpăr o cremă de duș cu miros discret de lavandă. Este pur și simplu minunată, curață delicat pielea și o lasă catifelată, e bine să o lași măcar un minut pe piele și apoi să o clătești. Tot de la ei am primit un săpun cu unt de shea și mango, care miroase superb și care până în momentul de față îmi merge destul de bine (l-am folosit doar pe mâini deocamdată). Cu siguranță o să încerc și alte produse ale lor în viitor.

Verde Fresh VegFest 2019

6. De la Verde Fresh am achiziționat un unt de alune de pădure care merge folosit atât în salate, cât și în prăjituri sau alte mâncăruri. Eu l-am pus prima dată pur și simplu pe o felie de pâine și am adăugat câteva bucăți de fructe. Combinația este minunată, gustul intens, iar in viitor am de gând să încerc și alte produse.

BlueLily vegan cruelty-free

7. În cadrul festivalului m-au mai atras și cei de la Blue Lily. Produsele lor miros foarte frumos și puternic. În momentul de față am și eu două produse spre testare și le voi prezenta într-un articol viitor.

Arome noirs

8. De la Arômes Noirs am achiziționat un zahăr din trestie și nu m-am putut decide ce alte bunătăți să mai cumpăr de la ei, în schimb am degustat boabele lor de cacao. Aveau și câteva sortimente de ceaiuri (le recomand pe cele fără miere)

Ceainaria Aphrodisia

9. Ceainăria Aphrodisia are niște ceaiuri super aromate care merită încercate (evident, cele fără miere). La stand puteai să miroși fiecare sortiment în parte și să deguști ceaiul lor verde și ceaiul negru.

BioFarmland

10. Cei de la BioFarmland ne-au așteptat cu muștar, ceaiuri, cereale și făină integrală, toate produsele fiind din propria lor agricultură.

BioSector

11. Puteai achiziționa diferite produse sustenabile și fără plastic de la My Straw și BioSector.

VegFest 2019

12. De asemnea, aveai o grămadă opțiuni de mâncăruri vegane la diferite standuri și rulote din cadrul festivalului, precum: La un pai de la care puteai mânca cartofi prăjiți cu diferite condimente, Raw Bakery cu o grămadă de prăjiturele vegane incredibil de bune, Situs Vlach cu produse obținute din aronia, cei de la 100 remedii naturale au venit cu mai multe produse printre care uleiuri esențiale pentru aromaterapie. Inedit cu tofu și pateuri vegetale, Zăganu cu bere vegană artizanală și Mama Pan cu produse din maia.

VegFest 2019

Lucruri care nu mi-au plăcut din cadrul festivalului VegFest 2019 și câteva sugestii pentru viitor
Deși s-a sesizat încă înainte de festival faptul că unele produse ale anumitor branduri conțin miere, ceară de albine sau propolis și inclusiv câteva cofetării și ceainării au produse cu miere, cu toate acestea au fost prezente și acele produse în cadrul festivalului. Mi s-a părut o mare neglijență, atât din partea persoanelor care au adus produsele de acest gen, cât și din partea persoanelor care au organizat acest festival și care puteau să atragă atenția, să insiste și să nu le dea voie să vândă acele produse. Pur și simplu le puneau undeva de-o parte dacă tot au venit cu ele și să zicem că nu și-au dat seama. Un lucru atât de simplu, dar foarte important.

VrgFest Be Well Store

1. Spre exemplu, m-am dus la standul Be Well Store (poza făcută conține câteva produse vegane și cruelty-free de la standul acestora) să încerc un balsam de buze. Întreb personalul dacă este vegan, iar răspunsul a fost “Este brand italienesc, 100% vegan, conține miere și propolis”, moment în care m-am uitat lung spre produs și am zis într-un mod politicos și zâmbind “Italienii ăștia, că tot fug de ei când pot, acest produs nu este vegan, mierea și propolisul nu sunt vegane” (că tot ziceam în articolele precedente de firmele italienești și românești că nu prea înțeleg acest aspect). Apoi tipul și-a dat seama de eroare și mi-a spus că au adus și produse vegane în cadrul festivalului. Știu că oboseala și agitația te pot face să fii un pic neatent sau emoțiile te fac să zici lucrurile fără să le gândești prea bine înainte, dar era deja a doua zi a festivalului iar produsele acelea încă erau la vânzare, deși cu o zi înainte câteva persoane pe care le cunosc, au făcut sesizări privind aceste produse (lucru pe care l-am aflat abia după terminarea festivalului).

2. Nu au dat toți bonuri fiscale, sau cel puțin nu au dat de fiecare dată, deși erau obligați să o facă. Este și vina mea că nu am cerut bonul după achitarea produselor, dar pur și simplu era primul lucru pe care îl cumpăram din cadrul festivalului și mă simțeam atât de bine încât nu mi-a păsat pe moment și abia după ce am făcut mai multe cumpărături am sesizat neglijența persoanei de acolo (acest lucru mi s-a întâmplat doar la un stand, din fericire).

3. Nu mi se pare normal să pui cuvântul “vegan” să îți reprezinte cofetăria dacă nu ai 100% produse vegane. Spre exemplu, Caruselul Vegan este o cofetărie artizanală care are o grămadă de minunății pe acolo (mi-a plăcut faptul că aveau ingredientele afișate pentru fiecare produs în parte), dar din păcate au avut (și au) și produse cu miere. Sper ca în timp să înlocuiască mierea cu alternativele vegane ale acesteia. Am evitat să cumpăr ceva de la ei. Desigur, dacă în viitor o să le dau o șansă, o să pun mai multe întrebări legate de produse, cât și despre oțetul folosit și despre aroma/extractul de vanilie pe care le folosesc în produsele lor. Mai bine să fiu un om informat și cu scepticism sănătos, decât să îmi pară rău, mai ales în această lume în care se aruncă cuvintele “vegan”, “natural” și “bio” peste tot, chiar dacă acel produs nu îndeplinește cerințele necesare pentru a fi ceea ce se spune.

4. Nu mi s-a părut normal să se șteargă de pe pagina VegFest comentariile care sesizau neregulile din cadrul festivalului și reclamațiile clienților. Cine a urmărit pagina la fel de mult cum am făcut-o eu, știe foarte bine la ceea ce mă refer. Mi s-a părut o mare bătaie de joc să se lase doar ceea ce s-a spus de bine despre festival, dar să se ignore complet tot ceea ce a fost spus de rău, mai ales că erau puține chestii nemulțumitoare, care puteau fi rezolvate ușor și într-un mod politicos.
Consider că dacă ești cu adevărat vegan, îți pasă de tot, nu doar de ceea ce ți se pare ușor de înlocuit/găsit. Dacă această comunitate, din care fac și eu parte, dorește să fie transparentă și sinceră, trebuie să aibă grijă cum se organizează.

5. La un stand mi s-a spus “conține doar 5% x”. Tocmai noi veganii știm cât de mult înseamnă 5% și că un produs nu este vegan dacă nu este 100%. Să faci afirmații precum “doar 5%” mi se pare pur și simplu că iei în derâdere clienții și că vânzările sunt mult mai importante decât mulțumirea clienților, mai ales când persoana are un stil arogant în care îți spune acest lucru. Și NU, nu doar mie mi s-a vorbit așa în caz că ai impresia că sunt singura care a întâmpinat această problemă.

6. La festival am dat și peste câteva persoane arogante și cu nasul pe sus, cu atitudine de “uite cât de bun sunt eu!”. Persoane vegane care se duceau la standuri, puneau întrebări și începeau să râdă, după care plecau. Până acum nu credeam persoanele non-vegane care spuneau asta despre comunitatea vegană, dar din păcate există și astfel de oameni. Din fericire am cunoscut puțini oameni de acest fel și îi evit cu toată ființa mea.

Narah Zenz Organic Fathyia Verde Fresh

Concluzie

Inițiativa festivalului a fost una foarte bună și sper să se facă cât mai multe festivaluri de acest tip în mai multe orașe din România. Sper ca dată viitoare organizatorii să fie mult mai atenți și mai stricți în ceea ce privește ceea ce se lasă la vânzare în cadrul festivalului.
Deși au existat produse necorespunzătoare în cadrul unui festival ce promovează stilul de viață vegan, măcar acele produse nu erau testate pe animale, deși, o să mă repet, nu aveau ce să caute acolo.

Narah Zenz Organic Deep Wood

A fost foarte multă lume bună care a trecut pragul VegFest-ului și sper ca în viitor să fie și mai multă lume deschisă spre acest stil de viață, sau măcar să vină și să încerce din toate minunățiile disponibile. Sunt convinsă că o să li se schimbe părerea și celor mai sceptici oameni.

Verde Fresh VegFest 2019

În mare parte, atmosfera a fost una plăcută, prietenoasă, deschisă și nu a existat niciun om rău intenționat care să vină și să încerce să strice bună dispoziție a oamenilor prin animale moarte sau alte tehnici (cum se întâmplă în alte țări în cadrul festivalurilor vegane și vegetariene).
Sunt fericită că am reușit să ajung și eu măcar o zi la VegFest și îl aștept cu nerăbdare pe următorul.

Fathyia VegFest 2019

Sper că ți-a plăcut mica mea prezentare și povestioară, sunt convinsă că vor fi câteva persoane vegane ofensate de faptul că am scris și lucrurile mai puțin plăcute care au avut loc. Când am început acest blog, mi-am promis să scriu sincer despre absolut tot. Îmi pasă de cititorii mei, îi apreciez și le mulțumesc că își fac timp să îmi citească articolele, iar pentru mine acest lucru este mult mai important.

🖤 Alege conștient produsele pe care le folosești, alege vegan și cruelty-free 🖤 ne revedem în curând, pe blog, cu noi articole 🖤 Pupici

47 thoughts on “Cum a fost la VegFest 2019? Primul festival vegan din România

 1. Un eveniment foarte interesant, ai făcut niște achiziții frumoase. Cam peste tot sunt minusuri și lucruri mai puțin ftumoase, dar așa e în viață. Mi-ai fi plăcut să fiu mai aproape, să pun mânuța pe niște cosmetice.😃😃
  Te îmbrățișez!❤

  Liked by 1 person

  1. Chiar a fost foarte interesant și sper să se facă în mai multe orașe din țară 😊. Marea problemă e că tocmai la un astfel de eveniment nu trebuia să existe aceste minusuri (mă refer în mod special la miere) mai ales că se promovează stilul de viață vegan.
   Te pup cu mare drag 😘🤗

   Like

 2. Foarte tare!!! M-am mirat să aflu că-n România s-a organizat Vegan Fest… nu-s eu în temă cu chestiunile astea vegane, vegetariene, etc… (ador carnea btw), e e super faină inițiativa. Și am aflat ceva acum de la tine: habar n-aveam că mierea și produsele ce conțin miere nu sunt vegane. Rușinică mie!!!! 🙂 dar acum știu 🙂

  Like

  1. Și pe mine m-a mirat și încântat în același timp 😊 Nu carnea e cea care îți place neapărat, ci condimentele de pe ea. În orice caz, se lucrează la produse vegane care să semene cât mai mult cu carnea, atât la gust, cât și la textură. Deja sunt multe alternative pe piață, viața altei ființe e mult mai importantă decât satisfacere unei pofte ce durează câteva secunde. Poate reușești să ajungi la ediția viitoare, sunt sigură că o să găsești ceva care să îți placă 😊 😁

   Liked by 1 person

 3. Ai avut parte de o experiență cu de toate. Mă bucur că s-au gândit la un astfel de festival. Uşor, uşor vom cunoaşte mai multe. Îmi place că eşti atentă şi 100% dedicată scopului tău. Informațiile oferite contează mult. Şi ai dreptate: o fi mierea naturală, dar nu e vegană. Poate nu s-a înțeles peste tot că Bio nu este totuna cu Vegan.

  Liked by 1 person

 4. Foarte interesant! Nu am știut de acest festival dar este foarte bine că a existat un început.
  Felicitări pentru participare și pentru recomandările/informațiile tale.

  Liked by 1 person

 5. Nu sunt vegană și nu cred că aș putea fi, din motive medicale, însă mă bucur mult pentru din că ai avut o experiență plăcută.
  De asemenea, apreciez mult sinceritatea, faptul că ai prezentat ambele fețe ale monedei în articol.

  Like

  1. Nu e atât de greu să fii vegan, o să abordez acest subiect. Multă lume crede că e o limitare, dar nu e deloc așa, descoperi multe lucruri minunate. Nu îți cunosc motivele medicale (știu doar de sarcină), dar o astfel de dietă este ideală în viață, indiferent de situație, trebuie doar să știi ce să mănânci, ca și cu restul.
   Întotdeauna o să fiu sinceră 😊

   Like

  1. Cred că nu prea ai intrat în contract cu ceea ce înseamnă vegan și de aceea spui asta. Nu văd cum cineva nu ar fi “fan” al acestor produse care nu implică suferință și moartea unor ființe nevinovate

   Like

 6. Wow!! Mi-ar placea sa ajung si eu la un vegan fest!! Sigur as gasi multe preparate potrivite gusturilor mele. 😍😍 Ma bucur ca ai ajuns.

  Liked by 1 person

 7. Observ ca stilul asta de viața a luat avânt și la noi. Mi-ar fi plăcut sa fiu prezenta la acest eveniment

  Liked by 1 person

 8. Wow! Ce eveniment interesant! Este prima.oara când aud de vegfest, mi se pare fantastic faptul că există și ca e susținut de asa de multi oameni.

  Liked by 1 person

 9. Foarte tare. Am văzut la știri câteva imagini, din păcate nu am reușit să ajung. In pozele tale, am văzut multe produse interesante.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.