Despre veganism – Interviu cu Teodora Arbănaș – prima parte

Doresc să încep prin a spune că sunt pur și simplu surprinsă plăcut de faptul că mulți dintre cititorii mei sunt deschiși și interesați de acest stil de viață și sunt foarte fericită că interacționează cu mine.
Îmi place să văd că și la noi în țară există multe persoane deschise spre o schimbare în bine și persoane care înțeleg, sau încearcă să înțeleagă ce înseamnă să fii VEGAN. Unele persoane chiar doresc să devină și ele vegane sau măcar vegetariene în viitor, iar acest lucru este minunat.
Orice pas este foarte important și fiecare trebuie să facă lucrurile în propriul său ritm. Mă bucură faptul că articolele mele au impact pozitiv și ajută, inclusiv interviurile cu persoanele vegane.
Abia aștept să văd ce schimbări faceți și voi în viața voastră și, de ce nu, poate o să participați și voi la acest proiect, peste ani😊

În interviul de astăzi, am ales-o pe a doua persoană care m-a contactat în vederea participării la acest proiect. Teodora Arbănaș are 27 de ani, este din Adjud și îi place să gătească și să facă torturi. A ales să răspundă la 60 de întrebări din 62.

Teodora: Vreau să te felicit pentru inițiativă și sper ca non-veganii, și chiar veganii, să învețe ceva din interviurile tale. Îți urez mult succes!
Ruxandra: Îti mulțumesc tare mult pentru aprecieri și pentru faptul că te-ai alăturat acestiu proiect! Împreună luptăm pentru un viitor mai bun și mai frumos. Participarea ta contează!
1. De ce ai ales un stil de viață vegan?
La început l-am ales pentru mine, deoarece am avut niște probleme de sănătate și un nutriționist mi-a recomandat să încerc. De atunci, am început să mă documentez și o fac pentru viitorul planetei.

2. De cât timp esti vegană?
Au trecut 3 ani și 7 luni.
3. A fost greu/încă îți este greu?
A fost foarte ușor pentru că nu consumăm lactate și singura carne pe care o mâncam era pieptul de pui.
4. Ți se pare greu să găsești alternative?
Deloc: șnițele de soia, tofu și lapte vegetal sunt peste tot. Legumele și fructele au existat dintotdeauna. Netul este plin de rețete vegane.
5. Cum te simți de când ai început acest stil de viață?
Mai energică, plină de viață și fericită că ajut (chiar dacă în proporții mici) planeta.

6. Care este cea mai ciudată întrebare pe care ai primit-o și ce răspuns ai dat?
“Nu este scump să fii vegan?” Este o întrebare de care m-am izbit de multe ori. Sunt oameni care trăiesc cu preconcepția că dacă devii vegan dintr-o dată și costul mâncării va crește, de parcă 1 kg de carne este mai ieftin decât 1 kg de cartofi. Am încercat să le explic că poate fi un stil de viață mai scump dacă te rezumi să trăiești din produse procesate (burgeri, șnițele, pate etc.), dar dacă te duci în piață și îți cumperi ce îți trebuie, ieși mult mai ieftin.
7. Ce sfat le poți să dai oamenilor care critică?
Le-aș recomanda pentru început 2 filme: Vegan 2017 și Vegan 2018. Și poate de acolo vor înțelege și ei ceva și se vor gândi de 2 ori înainte să critice alegerile făcute de alții.
8. Cum crezi că îi poți ajuta și pe alții să adopte acest stil de viață?
Ajut și sfătuiesc pe cine este interesat să învețe despre veganism. Nu am încercat niciodată să impun ideile mele pentru că așa îi îndepartez pe oameni de la veganism.
9. Ce sfat le poți da oamenilor care vor să adopte acest stil de viață?
Să o ia ușor. Să încerce în prima zi o masă vegană, apoi o zi în care să mănânce numai vegan, să gătească rețetele preferate în stil vegan. Nu există vegan peste noapte, și dacă există, “kudos to you”.

10. Cum crezi că îi poți convinge pe cei care nu iubesc animalele?
Mi-e greu să cred că există astfel oameni, însă nu mă mai surprinde nimic. Nu poți fi vegan dacă nu iubești animalele, iubirea/empatia față de animale este principiul de bază al mișcării.
11. Când te uiți în trecut la ce decizii luai, cum te face să te simți?
Regret că nu “m-am deșteptat” mai devreme.
12. Ce i-ai spune persoanei tale din trecut?
“Tu te gândești ce bagi în gură?”, acesta ar fi primul lucru.
13. Ce i-ai spune persoanei tale din viitor?
Chiar nu știu. Cred că să fiu mai înțelegătoare cu oamenii care îmi critică stilul de viață.
14. Cum reacționează oamenii când le spui că ai ales să fi vegană?
Am norocul de a avea mulți prieteni care sunt vegetarieni sau “ part-time vegans” cum îmi place mie să-i numesc. Am avut și persoane care mi-au spus că o să mor dacă nu consum carne. Lor le arăt niște studii și clipuri despre beneficiile dietei plant-based și le cam închid gura.
15. Cum reacționează oamenii când le arăți alternativele vegane?
Unii spun că vor mai încerca, alții se amuză că nu e mâncare “reală”.
16.Care sunt alimentele tale favorite?
Laptele de cocos îl pun în orice, cafea, cereale, curry, sosuri albe, înghețată. Tofu ❤ nu e dimineață fără scrambled tofu. Aaaa și ciuperci!!! Iubesc ciupercile. Rar există mâncare fără ciuperci, o bună alternativă pentru carne.

17. Îți este greu să gătești vegan?
Îmi e destul de ușor. O supă de legume și o tocăniță îmi făcea și mama acasă. Sunt multe rețete românești de post, acum sunt și enșpe feluri de burgeri vegani. E simplu să gătești vegan.
18. Când mergi în oraș să mănânci,îți este greu să găsești ceva vegan în meniu?
Produse de post cam fiecare restaurant are. Din nefericire nu sunt multe restaurante cu specific vegan, în orașul meu, de exemplu, nu e niciunul.
19. Ai călătorit în alte țări? Cum ți se pare piața de acolo și cum ți se par oamenii? Sunt deschiși la această schimbare?
Am locuit în Anglia timp de 4 ani. E diferență de la cer la pământ acolo. Sunt foarte multe restaurante vegane, patiserii etc. Supermarketurile sunt pline de alternative. Lumea nu e surprinsă când spui că ești vegan, chiar te laudă pentru ambiție.
În Spania, Austria și Turcia, e destul de ușor să mănânci vegan. Se mai găsește vreunul să își dea ochii peste cap la cerințele tale, dar se poate.

20. Conviețuiești cu un animăluț?
Din păcate, nu! Mi-ar plăcea, însă, locuind într-un apartament, este greu pentru animăluțe. Tot într-o cușcă ar sta. Eventual, aș lua un pisic.
21. Ajuți adăposturile și sanctuarele prin muncă voluntară sau donații?
Făceam asta în Anglia. În România, în zona unde locuiesc, nu există așa ceva.
22. Salvezi animale de pe stradă? Dacă da, le introduci la tine în familie sau le cauți o căsuță?
Nu, pentru că nu am unde să îi adăpostesc. Când eram copil, veneam acasă în fiecare zi cu câte un cățel, dar locuiam la curte la vremea aia.
23. Recomanzi oamenilor să adopte în loc să cumpere animale?
Da, da, da!
1. E mai ieftin.
2. Ajuți un suflet pierdut și încercat.
3. Nu există bucurie mai mare când vezi un anumăluț cum revine la viață prin iubirea ce i-o porți.
24. Ce crezi că îi face pe oameni să fugă de cuvantul “veganism”?
În momentul de față sunt mulți fake vegans, ăștia care o fac pentru că e în trend, se poartă pe instagram. Poate de asta.

25. Ce poți să le spui persoanelor care cred că veganismul e doar o fază și nu un stil de viață? Dar celor care consideră că este o “fiță”/un moft?
Să vrei să trăiești într-un mediu sănătos, nu e temporar, e pe viață.
26. Ce poți să spui despre cuvintele “te crezi mai important ca ești vegan”?
Am auzit asta de câteva ori. Veganii nu sunt mai importanți sau mai superiori, doar le pasă mai mult!
27. Suntem singura specie care la maturitate continuă să bea laptele altei specii. Ce crezi că spune asta despre inteligența noastră, având în vedere că mulți oameni merg pe premisa că suntem cei mai inteligenți de pe Terra?
Am crescut cu ideea că dacă bei lapte de vacă o să crești mare. Crești, în lungime și lățime. Se bagă mulți hormoni în lactate și lumea refuză să înțeleagă. Nu zic că laptele vegetal e pur și mega sănătos, dar e poate o alternativă mai sănătoasă. Ne lipsește educația în alimentație.
28. Ce le spui oamenilor care consideră că o să mori din diferite motive ale stilului acesta de viață?
Să-mi aducă flori la mormânt. Glumesc! 😂
De murit n-a murit nimeni de la legume, ci de la nu știu ce toxine și hormoni din carne și lapte care au dus la apariția bolilor.
29. Sănătatea ta este bună? Ai avut schimbări în bine sau în rău după adoptarea acestui stil? Cum era starea ta de sănătate înainte?
Problemele de sănătate au dispărut, energie așa multă nu am mai avut de când eram copil. Digestia e super, aveam mari probleme înainte. E o stare de bine în general.

30. Iei vreun supliment?
Suplimentez cu B12.

Aceasta este prima parte a interviului, în curând, revin și cu partea a doua pe care o să o găsești, dând un click aici, după ce o public.

Până atunci 🖤 Alege conștient produsele pe care le folosești, alege vegan și cruelty-free 🖤

Îți mulțumesc pentru timpul acordat și te aștept în continuare pe blog 🖤 Pupici

18 thoughts on “Despre veganism – Interviu cu Teodora Arbănaș – prima parte

  1. E mai usor sa fii vegetarian si/sau vegan in alte tari, chiar am fost surprinsa in Italia cand variante as fi avut. Incet, incet se dezvolta acest concept si la noi.

    Liked by 1 person

  2. E un stil de viața sănătos și recunosc ca îi admir pe cei care au reușit sa facă schimbarea. Eu încerc sa consum cat mai putina carne, e doar un pas mic.

    Liked by 1 person

  3. Din fericire in ziua de astazi sunt mai multe alternative si e mai usor sa mananci vegan. Eu nu m-am gandit niciodata sa adopt stilul asta de viata insa nu critic pe nimeni care o face. Fiecare are dreptul sa aleaga.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.