Un an de blog – Despre veganism, importanța alegerii fără cruzime, reciclare

Yey!
Am făcut un an de blog!
Un an de blog vegan, lipsit de cruzime și plin de bucurie. Acest blog este unul dintre cele mai frumoase hobbyuri pe care le am și cu siguranță o să îl păstrez toată viața! Ar fi trebuit să îl încep acum mulți ani, dar niciodată nu e prea târziu.

Pe data de 23 februarie 2019, am luat decizia finală de a-mi deschide acest blog, blog pe care îl aveam în plan de foare mult timp, să fiu sinceră.
Inițial am spus că voi aborda mai multe subiecte, atât legate de călătorii, cărți, îmbrăcăminte, diverse activități, ieșiri la teatru și film, reciclare etc., dar focusul a fost veganismul și o viață lipsită de cruzime.
Pe data de 24 februarie 2019 am postat primul meu articol și am ales să vorbesc despre câteva produse pe care mi le luasem cadou de ziua mea de naște, în luna ianuarie, și de care eram foarte mulțumită.

Apoi am abordat diverse subiecte
1. Importanța alegerii produselor cruelty-free;
2. De ce NU este bine să susții circul cu animale;
3. De ce este bine să reciclezi. Inclusiv uleiul alimentar uzat.
După aceste articole, am observat ceva ce mi-a dat mult de gândit și care m-a întristat în același timp. Voi lua pe rând diverse subiecte pe care le-am abordat.

Am vorbit despre reciclare

Îți lasă un gust amar să vezi câtă lume nu prea se interesează de ceea ce este în jur și câtă lume trăiește atât de pasiv… puține persoane știu câte ceva despre reciclare.
M-a dezamăgit să văd câți oameni vor nepărat să primească ceva în schimbul selectării propriului gunoi.
Oameni care merg zilnic cu mașina proprie, dar care nu își pot lua 5 secunde din viață pentru a lăsa în benzinării uleiul alimentar folosit.
Am tot încercat să înțeleg și mi-am dat seama că ceva este sigur greșit în viața oamenilor care vor o răsplată chiar și de 10 bani, doar ca să primească ceva. Răsplată care nu ar conta sau care nu ar face în vreun fel diferența, dar acel ulei ar polua enorm de pe urma nepăsării lor.

Spune NU circului cu animale și grădinilor zoologice! Alege întotdeauna sanctuarele!

Caută documentare și diverse filmulețe despre animale dacă chiar vrei să știi ceva despre ele!
Am abordat subiectul despre circ și m-a îngrozit și îngrijorat să văd câtă lume credea că animalele sunt ținute acolo pentru că așa vor ele și că execută ceea ce li se cere din plăcere, pentru că îi iubesc pe oamenii care le hrănesc…
NU, absolut și categoric NU.
Animăluțele acelea sunt torturate constant și bătute, îmfometate și chiar lăsate să moară dacă nu dau performanța cerută. Ele fac ceea ce fac pentru că le este frică. Toată viața lor este o teroare.
Grădinile zoologice sunt pușcării pentru cele mai frumoase și sincere animale de pe planetă. Doar oamenii își au locul în pușcării!

Alege cruelty-free și vegan

În articolul intitulat “de ce cruelty-free?“, am încercat să explic pe cât posibil cât de crudă este orice industrie, în special cea de beauty. Alternative avem destule și putem face teste și fără a ne folosi de animale. Aici am observat că oamenii preferă tortura altor ființe și câștigul banilor de pe urma lor.
Tot ce trebuie să faci tu, personal, este să nu mai cumperi! Acele branduri vor dispărea sau vor fi obligate să își schimbe politica. Dacă stai și aștepți “sperând” că se vor schimba oricum, e clar că nu îți pasă și pentru tine e mai important un amărât de produs în locul vieții unei ființe.
Mulți oameni nu caută deloc informații despre produsele pe care le folosesc, le îmbracă…le mănâncă. Ba chiar devin foarte defensivi, agitați, răi și aroganți în scriere și vorbire.
Sunt lucruri adevărate, iar ei, în adâncul lor realizează cât de greșit e totul și că pot face o schimbare în bine, dar comoditatea își spune cuvantul de cele mai multe ori. Preferă să închidă ochii și să treacă mai departe.
Încă mă miră câte femei închid ochii când știu că majoritatea animalelor torturate pentru un amărât de ruj, sunt tot femele.
Mulți merg pe principiul “dacă nu văd/nu știu, nu există”. Probabil sunt aceleași persoane care încă consideră că dacă o persoană este violată, nu este vina agresorului, ci a victimei pentru că i-a ieșit în cale…

Am abordat subiecte diferite

După aceste articole m-am gândit serios și am hotărât să abordez absolut tot ceea ce pot să abordez pe partea ce ține de veganism.

Interviuri cu persoanele vegane

În vara anului 2019 am dat startul unei serii de articole intitulată “despre veganism – intervuri cu persoanele vegane“.
Cele 62 de întrebări selectate pentru intervuri, inițial erau doar titluri pentru diverse subiecte pe care să le abordez pe blog. Așa că am ales să le fac 2 în 1. Fiind întrebări create de mine, am ales să aborez atât eu acele subiecte, dar să îi las și pe alții să își spună părerile și experiențele.
Cum am mai spus: exemplul propriu – și al altora – ajută, iar oamenii vor avea mult mai multe de învățat. Atât de la mine, cât și de la alte persoane.
Fiecare dintre noi este diferit. Eu poate îți voi recomanda ceva ce îmi place și îmi merge bine, altcineva îți va recomanda altceva care poate mie nu mi-a plăcut vreodată sau poate nu am încercat.
Important este să alegi ceea ce este mai bun pentru tine, să reduci consumul de animale și secreții ale acestora…și, în timp, să renunți la tot ceea ce ține de suferința animalelor: exploatarea, omorârea și folosirea lor.
Și NU, interviurile NU sunt concepute pentru “a promova alte persoane”, ci strict pentru a arăta toate părțile frumoase ale veganismului. Fiecare are o poveste aparte care merită împărtășită.

Am ales să vorbesc mult despre produse (de toate tipurile) – vegane și cruelty-free

Haide să fim sinceri! Consumăm chit că vrem sau nu. Toată viața noastră este plină de “reclame”. Fără o mică recomandare nu ai cum să știi unde să cauți și ce să cauți, mai ales dacă nu ești vegan.
Am observat că unele persoane caută mai întâi produse și vor să “încerce apa” ca să zic așa.
Așa că, am abordat subiecte diferite: despre curățenie, îngijire (corporală, ten, păr), make-up, oje, ceaiuri, aromaterapie, mâncare, vopsea…etc.
Mereu am dat informații suplimentare și mereu am încercat să fac articolele cât mai ușor de citit și înțeles.
Niciodată nu o să vezi reclamă la mine pe blog, ci o să vezi recomandări de produse testate de mine pe parcursul a mai multor zile, plus informații despre ele și brand. Niciodată articole de genul “copy-paste”!

Am scris câteva rețete

Am început în toamnă să mă axez pe mâncare – în special pe deserturi, torturi și prăjituri – oferind câteva rețete personale ce pot fi consumate chiar și de persoanele cu alergie la gluten și de cele care evită zahărul (cu exepția unei singure rețete). Am un magazin preferat în care găsesc tot ceea ce îmi doresc pentru a-mi exersa micile idei.

În 2019 au avut loc două târguri care promovează veganismul și am scris despre unul dintre ele

Deși au fost multe lipsuri și multă neatenție din partea organizatorilor – mai ales la ediția din iarna despre care chiar am evitat să scriu (au fost produse cu miere, produse cu proteină din lapte și chiar cărți puse la vânzare ce aveau rețete non-veganenu aveau ce să caute aici de la bun început), a fost totuși destul de frumos.
Intenția târgurilor a fost una bună și mă bucur că se vor mai face în viitor, dar mă aștept la mai multă atenție, organizare și informare.
Se pot face lucruri minunate cu răbdare și dedicare!

Aruncă gunoiul selectiv sau măcar la un coș de gunoi, nu pe jos!

Încă un lucru care m-a surprins a fost dat de lejeritatea oamenilor de pe plăjile și stațiunile din România.
Oameni care aruncau gunoiul pe unde apucau, oameni care fumau fără să se oprească cât stăteau pe nisip și apoi lăsau chiștoacele acolo deși plaja era plină ochi de tomberoane.
Oameni care aruncau scutecele copiilor în mare sau pe plajă, sau pe scările care coborau spre plajă și oameni care își lăsau absolut tot gunoiul la nimereală.
De fiecare dată când am văzut că se întâmplă asta, eu și prietenul meu le-am atras atenția celor vizați. Unii se uitau lung la noi, alții nici nu ne băgau în seamă, iar alții ziceau că e coșul de gunoi plin sau prea departe – deși nu era așa.
Hai să spunem totuși că ar fi fost coșul plin, dar până aici cum ai venit cu produsele/hainele/mâncarea? Nu poți să le iei până la primul coș gol de gunoi? Sau, în cel mai rău caz, până la camera de cazare?

Am avut o grămadă de colaborări minunate

Legat de colaborări, am avut colaborări minunate și pe care le voi păstra pentru viitor.
Îți zic de pe acum că nu vei găsi vreodată pe blogul meu ceva scris despre un maganzin în care nu am încredere, sau ceva scris despre un produs fără a-l testa cel puțin câteva zile.
Am pus, pun și voi pune mereu mult efort în ceea ce fac și mă voi reasigura și de 1000 de ori dacă este cazul. Vreau să fiu 100% sigură că ceea ce spun despre un produs este adevărat. Mereu mă voi asigura că este cu adevărat vegan și cruelty-free ceea ce prezint.
Better safe then sorry!

Am întâlnit mulți oameni minunați care sunt deschiși, care vor să aleagă vegan și cruelty-free – persoane care au început deja să facă mici schimbări în viața lor

Mă bucur că totuși există persoane dechise la subiectele menționate. Oameni care nu știau ce impact negativ pot aduce asupra animalelor, mediului și planetei. Oameni care credeau reclamele de la TV cu văcuțele libere și fericite și găinile doritoare de a-și oferi ouăle.
Au fost destul de mulți oameni interesați de cele spuse, oameni care nu au mai mers la circ de atunci, oameni care au evitat grădinile zoologice, oameni care au început să adopte animăluțe, oameni care au redus consumul de carne și alte alimente de proveniență animală.
Evident, au existat și oameni deschiși la a integra din start produsele cruelty-free în viața lor, ba chiar și alegerea produselor vegane.
Îi apreciez pe acești oameni. Unii mi-au mulțumit pentru că le-am spus și arătat ceea ce se întâmplă în ferme, abatoare, circuri, grădini zoo și așa mai departe.
Oameni care reciclează acum și care încearcă să aleagă vegan și zero waste (în igiena dentară, pungile pentru cumpărături).
Toate aceste persoane sunt minunate și mă bucur le-am întâlnit, fie că a fost în online sau în offline.
Mă bucur că, deși nu au fost informați și nu s-au gândit și interesat singuri, cu toate acestea nu au sărit ca arși, nu au jignit și nu au aruncat cu pietre. Ci au ascultat, au reflectat și au ales să meargă pe un drum lipsit de cruzime.
Planeta și animăluțele au nevoie de noi toți!

Despre comunitatea vegană

Am prieteni noi și frumoși din comunitatea vegană, dar da, și această comunitate are uscăturile ei. Sunt și aici oameni frustrați și plini de ură, care stau toată ziua să îi critice pe alții, dar am cunoscut câteva persoane minunate care azi îmi sunt alături și care apreciază ceea ce fac și ceea ce scriu.
Am descoperit persoane care sunt încântate să afle lucruri noi și care îmi citesc cu drag articolele .
Ba chiar m-am ales cu 2 prietene care îmi sunt tare dragi și cărora le mulțumesc pentru susținerea oferită zi de zi.
Persoanele frumoase sunt cele mai importante și mereu mă axez pe bunătate. Restul sunt doar în trecere 🙂

Voi aborda cât mai multe subiecte în 2020 și voi deschide noi serii de articole

O să fac tot posibilul să adordez și mai multe subiecte în acest an. Deja am câteva începute și încerc să postez cât de des pot.
blogul meu este doar un hobby și nu pot scrie zilnic, dar în timp poate voi reuși să postez mult mai mult.
La început îmi era greu. Acum m-am obișnuit, am propriul stil.

Blogul este o experiență minunată de care aveam nevoie în viața mea

Acest blog este o experiență foarte plăcută. Am avut și încă am multe de învățat. De asemenea, mă ajută să înțeleg mai bine ceea ce fac, cum văd și cum gândesc unii oameni. Mă ajută să știu cum aș putea aborda anumite subiecte, chiar și pentru cei mai sceptici.

Acordă-ți timp!

În tot ceea ce ți-ai propus să faci, răbdarea și perseverența sunt cheia spre reușită.
Ia totul încet și în ritmul tău.
Dacă nu poți să fii vegan peste noapte, alege reducerea consumului și reducerea folosirii animalelor.
Fie că ești la început sau deja știi “cu ce se mănâncă”, nu uita că rezultatul final contează cel mai mult. Răbdare! Fii blând cu tine!

Îți mulțumesc pentru că ai fost alături de mine în acest an și sper să rămâi în continuare. Poți accesa o parte dintre articolele mele dând click pe cuvintele subliniate. Sau caută-le pe blog.

Nu uita că am și o pagină de facebook. Acolo postez destul de des. Urmărește-mă și invită-ți prietenii să facă același lucru.

Ca de fiecare dată, îți mulțumesc pentru timpul acordat și nu uita să alegi conștient, să alegi vegan și crueltyfree!
Pupici 🖤

50 thoughts on “Un an de blog – Despre veganism, importanța alegerii fără cruzime, reciclare

 1. La mulți ani și cât mai multe articole de acest gen!
  Mulțumesc pentru toate informațiile documentate pe care le aduci în articolele tale.
  Succes în continuare!

  Liked by 1 person

 2. La mulți ani, Ruxandra, blogului tău și felului în care ai luptat sa devii! Te admir, nu e ușor, dar tu o faci firesc pentru ca vine din inima. Deși e ceva vreme de când l-am citit, articolul cu circul mi-a rămas în minte și inima. Toate articolele tale sunt sursa de inspirație și noi informații minunate, sănătoase și bune,pentru noi, animale, mediu înconjurător. Mult succes, om minunat! ❤️🌹

  Liked by 1 person

  1. Mulțumesc frumos, Dana! ❤

   De fiecare dată vorbele tale frumoase îmi fac ziua și minunată 🥰

   Mă bucur enorm că articolele mele au un impact pozitiv! Și apreciez că faci parte din oamenii buni, care vor să facă mici schimbări în bine 🥰

   Te îmbrățișez cu mare drag!

   Liked by 1 person

 3. La multi ani plini de inspiratie si proiecte frumoase! Eu incerc sa fac tot ce pot pentru planeta si am devenit mult mai constienta de impactul pe care il au actiunile noastre asupra mediului de cand sunt mamica. Nu sunt vegana, nici vegetariana si nici nu cred ca o sa fiu vreodata dar admir ceea ce faci pentru ca o faci cu drag, din convingere si se simte.

  Like

  1. Mulțumesc pentru aprecieri!
   Asta pare din afară, că nu ai putea vreodată, dar dacă consideri că e mult prra greu, poți face totul treptat… apoi, după ce încerci cu adevărat și vezi cum poți lua o decizie cu adevărat susținută.

   Like

 4. La multi ani! Te urmaresc de la inceput si mi se par foarte utile articolele tale, eu chiar sunt interesata de veganism, reciclare, say no to cruelty.

  Liked by 1 person

 5. La multi ani, iti doresc inspiratie sa scrii cat mai multe articole. Am aproape 5 luni de cand nu mai mananc carne si pot spune ca ma simt minunat.

  Liked by 1 person

 6. Îți admir principiile de viata. Foarte sănătoase și de aplaudat. Eu trb sa recunosc ca nu reușesc sa fiu asa. Încerc pe cât posibil sa recicleze, sa nu mai folosesc produse testate pe animale, la circ nu am fost niciodată pentru ca nu ma atrage idea…

  Liked by 1 person

 7. Mi-ar fi foarte greu sa adopt veganismul. Nu m-as putea acomoda sau cel putin asa cred. Eu sunt mai traditionalista. 😀 Te felicit pentru perseverenta! Reciclarea e esentiala, la noi se colecteaza selectiv. La circ am fost o data in viata mea. Nu m-a interesat pana acum daca produsele pe care le folosesc sunt cruelty free, dar voi acorda o mai mare importanta acestui aspect.

  Like

  1. Așa pare din afară, dar chiar e ușor să te adaptezi. Organismul nostru nu are nevoie să consume alte ființe sau secreții ale acestora pentru a ne hrăni 😊
   Mă bucur că vei acorda mai multă atenție! Orice schimbare este importantă.

   Like

 8. Felicitări si la mulți ani înainte! Faci o treaba minunata și ești o reala sursa de inspirație pentru mine, mai ales ca încerc, ușor ușor, sa îmi găsesc cărarea spre o viata mai responsabila și mai prietenoasa cu mediul. Recicleze tot ce se poare recicla, refolosesc, caut mereu variante cruelty-free si vegan când vine vorba de cosmetice. Sunt mama de 6 ani și nu mi-am dus niciodată copii la circ sau la gradina zoologica, avem însă în plan sa vizitam un sanctuar/safari cu animale. Te pup și mult succes în continuare!

  Liked by 1 person

 9. Important este ca tu te simti bine cu tine si ca iubesti acest stil de viata. Inca nu m-a convins nimeni si nici nu sunt suficient de motivata sa trec la un astfel de stil de viat, dar te admir

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.