Alternative vegane și eco-friendly pentru reducerea deșeurilor – Zero Waste

După cum am tot spus de multe ori aici pe blog, cât și pe pagină de facebook, pe lângă faptul că am un stil de viață vegan, încerc pe cât posibil să reduc deșeurile, în special plasticul.
Foarte multe produse vin ambalate în plastic, dar pot găsi destule opțiuni prietenoase cu mediul.

De câțiva ani folosesc sacoșe reutilizabile, periuțe de dinți din lemn, bețișoare de urechi din lemn și bumbac sau hârtie și bumbac, bureți vegetali pentru spălat vasele sau din diverse materiale biodegradabile și/sau reciclabile și am aproape mereu după mine un recipient din inox pentru apă sau ceai.
Ocazional achiziționez pastă de dinți în varianta “pastilă“, tablete, ață dentară biodegradabilă, deodorant solid și balsam de buze solid în ambalaj din carton. Săpun, șampon și gel de duș în varianta solidă, în ambalaj din carton sau din plastic subțire și biodegradabil.
De asemenea, de foarte mulți ani reciclez corespunzător ambalajele și colectez uleiul alimentar uzat.

Zero waste reprezintă un set de principii pe care un om le poate adopta cu scopul de a reduce cât mai mult impactul negativ asupra mediului.

În zero waste este inclus principul celor 3R: redu, reutilizează, reciclează – “The 3R’s – reduce, reuse & recycle”.
Evident, o viață complet zero waste este imposibilă din foarte multe puncte de vedere, important este că se pot face mici schimbări zi de zi, schimbări care contează și ajută mai mult de cât ți-ai putea imagina.
Pe site-ul Terrawell am găsit o mulțime de produse vegane, cruelty-free și zero waste. Am ales câteva produse care sunt la îndemâna oricui și pe care le consider ușor de înlocuit.

Pentru cumpărături

De la ILOVEECO.EU am descoperit un set de trei săculeți din bumbac pentru produse agricole. Pot fi folosiți cu ușurință la înlocuirea pungilor din plastic din magazine, la cumpărarea diverselor produse alimentare.
Sunt rezistenți și sunt de mărimi diferite: M: 25×30cm, L: 30×35cm, XL: 40×35,cm.

Este recomandată spălarea lor la 40⁰C înainte de prima folosire. După spălare se pot micșora puțin, dar revin la forma inițială când sunt utilizați.
Eu sunt mulțumită de ei și îi am mereu după mine când merg la cumpărături.

Pentru îngrijirea tenului: dischete demachiante și balsam pentru buze

Am încercat mai de mult câteva dischete demachiante (refolosibile) tot din bumbac și nu au fost pe placul meu. După circa 6 utilizări, deja nu se mai spălau bine, materialul începea să se rupă și am fost nevoită să le arunc.
Cele de la A Slice of Green, sunt foarte bune, moi și blânde cu pielea. Au 2 fețe: una cu care poți curăța tenul cu ușurință și delicat și o parte mai tare, cu care îl poți exfolia și curăța.
Dischetele au rămas la fel după multe utilizări și spălări, ceea ce mă face să cred că vor rezista mult timp.

Balsamul pentru buze tip creion de la Beauty Made Easy, Le Papier, este hrănitor și hidratant, repară și protejează buzele cu delicatețe.
Îmi place că aroma de cocos este discretă, iar textura lejeră, nu rămân buzele încărcate și unturoase.
Este ușor de folosit și nu este necesar să îl ascuți, doar trebuie să tragi de ața și hârtia de la baza vârfului și nimic mai mult, tot ambalajul fiind complet biodegradabil.

Pentru călătorii – pentru mâncăruri și băuturi

Niciodată nu am căutat să consum lichidele cu paiul, ba chiar evitam și folosirea paharelor (am un noroc incredibil: îmi pică aproape de fiecare dată cele murdare sau sparte atunci când merg la o terasă). Țin și acum minte cât de ciudat se uitau unele persoane pentru că refuzam paiele. Cred că am folosit vreo 10 în toată viața mea 😂.
Paiul reutilizabil din inox de la Eco Living mi se pare drăguț și elegant, perfect pentru diverse smoothie-uri sau cocktail-uri.
La mine a ajuns un set care include o perie din sisal, special creată pentru a ajuta la curățarea paielor și un săculeț textil pentru depozitarea lor.

Cei de la Eco Living au o acțiune de caritate foarte interesantă, plantează (prin Eden Reforestation Projects) câte un copac pentru fiecare produs vândut.

De la A Slice Of Green am utilizat o caserolă din inox pentru alimente, rezistentă la scurgeri.
Capacitatea ei este de 675ml, se spală ușor și îmi place că mâncarea nu ia miros ciudat/urât. Am folosit-o la paste și salată atunci când am mers la drum.

Trăim într-o lume atât de nepăsătoare, încât au fost nevoiți să scrie pe ambalaj că această caserolă nu este destinată pentru transportarea peștișorului de aur (caras auriu) și stau să mă gândesc că cineva, undeva, chiar a făcut asta.

Pentru bucătărie

De mulți ani folosesc bureți din lufă pentru spălarea vaselor și sunt foarte mulțumită de ei.
Acesta nu a făcut excepție: este dublu stratificat, moale și ușor de folosit. Spală delicat vasele, nu el lasă pătate și nu le zgârie.
Îl folosesc de aproape o lună și se menține destul de bine, nu s-a rupt și nu și-a schimbat culoarea. Murdăria (de orice fel) se curăță foarte ușor de pe burete.
Este practic și, în comparație cu cele clasice din plastic, rezistă mult mai mult timp. De asemenea, nu poluează mediul și este biodegradabil.

Pentru igiena dentară

În ceea ce privește pasta pentru dinți, îmi este mult mai ușor să o găsesc la tub.
Totuși, am încercat câteva tip pastilă, iar tabletele de la Eco Living fac parte dintre cele mai bune de până acum.

Varianta aleasă de mine este fără fluor, spală dinții foarte bine și lasă o aromă fresh, proaspătă, de mentă.
Pur și simplu mesteci o pastilă și apoi folosești o periuță pentru a îndepărta murdăria și apă pentru a te clăti.
Tabletele au venit în ambalaj din metal, ce poate fi reumplut. Într-o cutie sunt aproximativ 62 de tablete, a mea a avut 64.

În acest articol am prezentat doar câteva opțiuni vegane, cruelty-free și zero waste pe care le-am găsit pe site-ul Terrawell.
Totodată, doresc să menționez faptul că cei de la Terrawell redirecționează 10% din profit pentru acțiuni de împădurire.

Dacă vrei să faci și tu o mică schimbare în bine, este destul de ușor în ziua de azi, chit că alegi să îți schimbi periuța pentru dinți cu una prietenoasă cu mediul, chit că renunți la sacoșele din plastic sau folosești bureți vegetali pentru spălarea vaselor, contribuția ta contează și reduci semnificativ amprenta negativă pe care o lași asupra Planetei.

🖤 Alege conștient produsele pe care le folosești și le consumi, alege vegan și cruelty-free 🖤

Îți mulțumesc pentru timpul acordat și te aștept în continuare pe blog! Pupici 🖤

30 thoughts on “Alternative vegane și eco-friendly pentru reducerea deșeurilor – Zero Waste

  1. Te admir mult pe asta ‼️ si eu vreau sa ajut cât mai mult natura și articolul tău e de mare folos – spre ex nu stiam de aceste pastiluțe ce folosesc ca si pasta de dinti😍. Sunt o grămadă de lucruri aici ce imi plac – mulțumesc 💚

    Liked by 1 person

  2. Interesant. Nu știam ca sunt atât de multe lucruri. Dischetele vreau și eu neapărat sa le încerc.
    Folosesc și eu sacoșe din pânză, pe lângă faptul ca este mult mai bine pentru natura sunt și mult mai încăpătoare și comode

    Liked by 1 person

  3. Ce de informații interesante și noi! De pasta de dinți sub formă de pastile chiar nu știam. Am să caut și eu astfel de pastile. Felicitări pentru articol!

    Liked by 1 person

  4. Șacose reutilizabile folosesc deja de foarte mult timp, mă bucur că am aflat ca exista bețișoare de urechi din lemn, o să renunt să le folosesc pe cele clasice, din plastic.

    Liked by 1 person

  5. Am renuntat la dischete si servetele, folosesc produsele reutilizabile si am vazut ca e mult mai fain asa. Nu mai platesc lunar bani pe ele. Mi am luat si niste paie din sticla ca sa nu mai cumpar din plastic. Incerc sa reduc cat pot eu.

    Liked by 1 person

  6. Ma bucur ca ai ales sa impartasesti cu noi de unde cumperi lucruri eco, prietenoase cu mediul inconjurator, pentru ca in ultima vreme am devenit tot mai atenta la aceste lucruri(o fi si pandemia de vina) si am inceput sa aleg produsele biodegradabile, sa reciclez mai mult si sa fiu mai atenta la ce cumpar. Stiu ca nu e mult dar cred ca daca fiecare dintre noi va face o mica schimbare in directia asta, va conta.

    Liked by 1 person

  7. Si eu folosesc de multa vreme sacose din panza. Am o multime de modele chic. Paiul din metal mi se pare wow si imi doresc de multa vreme unul.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.