Despre veganism – Interviu cu Radu Valeriu Telcian – prima parte

Luna decembrie aduce un nou interviu din seria “despre veganism – interviuri cu persoane vegane“.

De data aceasta, invitatul este Radu Valeriu Telcian, din Arad.
Pe Radu l-am cunoscut tot prin intermediul grupurilor vegane și am început încet-încet să comunicăm.
Radu iubește animalele și consideră că, dacă nu ar fi devenit vegan, nu ar fi știut niciodată cât de bun este năutul.
Are 32 de ani, este certificat ca instructor de fitness și, în prezent, este și consultant în marketing.

Astăzi ai ocazia să cunoști povestea lui, drumul lui spre veganism.

1. De ce ai ales un stil de viață vegan?
Ajunsesem să mă ocup foarte mult de salvarea și ajutarea animalelor, devenind chiar voluntar pentru o asociație de protecția animalelor și ceva nu era ok în a le ajuta pe unele și consuma pe altele. Ulterior am descoperit cât de mult bine pot face pur și simplu ca fiind vegan.

2. De cât timp ești vegan?
În mod oficial merg pe 2 ani, dar pot spune că procesul a început mai devreme.
3. A fost greu/încă îți este greu?
Mi-am oferit inițial un an de tranziție în care să renunț treptat la toate produsele de origine animală și să învăț despre tot ce am nevoie în noua alimentație. Totul se învață și pe urmă devine ușor.

4. Ți se pare greu să găsești alternative?
Chiar deloc. În prezent sunt alternative pentru aproape orice tip de produs și sunt delicioase și mult mai sănătoase.
5. Cum te simți de când ai început acest stil de viață?
Grozav! Am simțit efectul încă de la început când nu am mai fost balonat, o problemă pe care o aveam constant când consumam carne!

6. Ce sfat poți să le dai oamenilor care critică?
Nu e atât chestiune de sfat, cât de înțelegere. Eu îi înțeleg. Nu e vina lor 100%. Critica lor poate ascunde probleme personale iar în ceea ce privește veganismul, le spun doar că nici eu nu am fost din naștere vegan și dacă eu am descoperit adevărul, cu siguranță pot și ei. Oamenii sunt mai deschiși la a accepta și alte păreri dacă sunt priviți cu înțelegere.
7. Cum crezi că îi poți ajuta și pe alții să adopte acest stil de viață?
Prin exemplu! Totul se face prin exemplu. În funcție și de scopul fiecăruia dar în momentul în care văd o persoană sănătoasă, fericită cu mâncăruri delicioase și ușor de preparat, se gândesc să încerce și ei.

8. Ce sfat le poți da oamenilor care vor să adopte acest stil de viață?
Să se documenteze foarte bine despre tot ce au nevoie ca nutrienți, să învețe anumite rețete și să pornească la drum. Ulterior să adapteze pe propriul lor corp.
9. Cum crezi că îi poți convinge pe cei care nu iubesc animalele?
Veganismul are multiple direcții: sănătate, mediu, animale. Fiecare se încadrează la un anumit capitol. Trebuie adaptat conceptul de veganism pentru fiecare categorie în parte pentru ca toți să vadă ce beneficii pot avea ca vegan.
10. Când te uiți în trecut la ce decizii luai, cum te face să te simți?
Nu pot să cred cât timp am pierdut să nu fiu vegan. Să dau timpul înapoi, aș fi mult mai deschis în a încerca și a mă documenta mai din timp!

11. Cum reacționează oamenii când le spui că ai ales să fii vegan?
Unii sunt uimiți, alții nu înțeleg, unii privesc cu reticență, alții admiră și mă felicită. Depinde și de nivelul de cunoaștere al fiecăruia.
12. Cum reacționează oamenii când le arăți alternativele vegane?
La fel, în funcție de nivelul de cunoaștere al fiecăruia, unii sunt curioși să încerce alții se forțează să pară ”dezgustați”, pentru că să fim serioși, ce poate fi mai dezgustător decât o bucată de animal în farfurie?
13. Care sunt alimentele tale favorite?
Năutul cu siguranță a devenit un preferat! Înainte să fiu vegan nu consumasem niciodată.

14. Îți este greu să gătești vegan?
Deloc. În multe situații pur și simplu iei legume la algere din ce găsești, le pui în tigaie, condimente și gata masa.
15. Când mergi în oraș să mănânci, îți este greu să găsești ceva vegan în meniu?
De regulă îmi alcătuiesc o masă proprie din ”garnituri” dar în multe situații sunt sceptic pentru că nu am încredere că nu se folosesc produse precum ouă sau lactate.
17. Conviețuiești cu un animăluț?
Cu 3 pisici bandite.
18. Ajuți adăposturile și sanctuarele prin muncă voluntară sau donații?
Da. Sunt voluntar pentru o asociație din județul Arad și încerc să ajut cum pot în diferite situații. Hrănesc zilnic gașca mea de pisici din cartier și am grijă să fie totul curat în jur pentru a nu provoca probleme.

19. Salvezi animale de pe stradă? Dacă da, le introduci la tine în familie sau le cauți o căsuță?
Da. Pisicile mele sunt toate salvate și au rămas la mine pentru că fie nu puteau fi date în adopție fie nu am avut încredere în nimeni că ar avea grijă de ele cum trebuie. Gașca mea din jurul blocului sunt adulte și nu mai pot fi adoptate, din nefericire, dar sunt sterilizate și îngrijite.
20. Recomanzi oamenilor să adopte în loc să cumpere animale?
Bineînțeles! Din punctul meu de vedere singurele crescătorii care ar trebui păstrate sunt cele care să conserve o anumită specie sau rasă pentru a nu dispărea dar atât. În rest, aș închide toate crescătoriile care o fac strict pentru bani! De ce să plătești bani grei pentru un suflet în timp ce altul gratis moare într-un adăpost?

21. Ce crezi că îi face pe oameni să fugă de cuvântul “veganism”?
Percepția greșită a ceea ce înseamnă de fapt! Mulți asociază veganismul cu ”raw vegan” și atunci privesc acest aspect ca fiind foarte dificil de făcut. Pe lângă asta, numărul mare de pseudo nutriționiști care au recomandat diete absurde fac ca oamenii să fie reticenți la orice tip de schimbare. Pe lângă aceste aspecte, nu e ușor să schimbi o viață întreagă de mentalitate în care carnea și lactatele erau de nelipsit și erau considerate sănătoase.
22. Ce poți să spui despre cuvintele “te crezi mai important pentru că ești vegan!”?
Sunt vegan tocmai că nu mă cred mai presus de altă ființă dar da, sunt mai bun față de cum am fost și am progresat! Nu trebuie nici să îmi fie rușine și să mă ascund că sunt vegan dar nici să trec în aroganță.

23. Sănătatea ta este bună? Ai avut schimbări în bine sau în rău după adoptarea acestui stil? Cum era starea ta de sănătate înainte?
Îmi fac analize de sânge la fiecare aproximativ 6 luni pentru a verifica eventuale deficiențe sau probleme. Pe lângă asta, donez sânge în mod regulat. Sunt sănătos tun. Așa cum am spus, nu am mai avut probleme cu eternele balonări pe care le aveam indiferent ce medicamente luam.

Aceasta este prima parte a interviului 😊 în curând o să apară și partea a doua.

🖤 Alege conștient produsele pe care le folosești și le consumi, alege vegan și cruelty-free 🖤

Îți mulțumesc pentru timpul acordat și te aștept în continuare pe blog! Pupici 🖤

20 thoughts on “Despre veganism – Interviu cu Radu Valeriu Telcian – prima parte

  1. E interesant să vezi cum oamenii devin vegani și să citești povestea lor, poate fi o adevărată inspiratie. Acum e și mult mai ușor, există multe variante pe piață care ajuta mult, mai apelez si eu la ele.

    Liked by 1 person

  2. Sunt o multime de produse vegane cu un gust foarte bun. Eu apelez la ele in perioada postului . Pana la urma fiecare isi alege modul si stilul de viata 🙂

    Liked by 1 person

  3. Bravo lui ca este vegan, cred ca e cam a doua sau a treia persoana de gen masculin despre care aud ca a renuntat la carne! E o performanta, avand in vedere ca barbatii sunt, in general, foarte carnivori, comparativ cu femeile si ca asa este setat organismul lor!

    Liked by 1 person

  4. Frumos și inspirational interviul tău. Am avut și eu o perioada în care am fost vegana, dar după 3 ani și o naștere, când alăptam, mi-a impus medicul sa renunț la acest stil de viata. Aveam copilul foarte anemic (a avut nevoie de transfuzie de sânge)… Cred ca fiecare organism este diferit… Important este sa ne găsim echilibrul nostru

    Liked by 1 person

    1. Mă bucur că ești bine acum!
      Medicii din România nu sunt atât de informați pe partea aceasta. Probabil nu ai luat B12 sau altceva, dar cu suplimente orice se poate regla.
      Vitaminele și mineralele se găsesc în natură, iar animăluțul pe care îl mănânci le ia la rândul lui din natură sau prin suplimente. Nu face el singur acele vitamine etc. 😊 deci nu este nevoie să consumăm animale ca să trăim.

      Like

    1. Unde ai găsit informații cum că ar fi vreo problemă?
      Ca vegan trebuie să iei suplimentul de B12 și de D3 în lunile de iarnă, suplimente pe care trebuie să le ia și non-veganii.
      Veganismul nu ține doar de mâncare, este un stil de viață.
      Îți pot lăsa niște surse exacte dacă dorești, găsești multe la sfârșitul interviului cu Ana Tănase 😊

      Like

  5. Nu este tocmai usor sa fii vegan, dar daca te obiesnuiesti si iti gasesti mancaruri care sa te multumeasca pe deplin … atunci este ok. Eu cred ca pot intelege diverse alegeri de genul

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.