Despre veganism – Interviu cu Radu Valeriu Telcian – partea a doua

Aceasta este a doua și ultima parte a interviului cu Radu.

Dacă nu ai citit încă prima parte, o poți accesa AICI.

Partea a doua

24. Tranziția a fost făcută treptat sau direct?
Eu mi-am ales un an de tranziție. Am considerat că încerc să văd dacă mă simt bine, dacă reușesc, dacă se potrivește. Am învățat treptat, iar, în final, în urma rezultatelor benefice, am făcut total trecerea.
25. Pe lângă faptul că ai adoptat un stil de viață vegan, ai vreo alergie la ceva? Cum te descurci să găsești alternativele?
Din fericire, nu am alergii majore la nimic. Alternative se găsesc relativ ușor și tot mai multe sau pur și simplu ”veganizezi” anumite rețete prin eliminiarea produselor de origine animală.

26. Ce sfat le poți da persoanelor care nu văd animalul dincolo de o bucată de carne sau de un ingredient?
Cu toată neplăcerea, să urmărească anumite documentare despre ce înseamnă ”factory farming”. Știu că mulți nu pot dar este necesar.
27. Ce le poți spune persoanelor care cred că animalele sunt special printre noi pentru a le mânca și că nu poți trăi fără a le consuma?
Să studieze puțin istoria. Consumul de carne nu a fost niciodată considerat necesar nici practicat, cel puțin nu la nivelul din prezent.
28. Cum faci față jignirilor oamenilor din jur?
Cu zâmbetul pe buze. Eu sunt sănătos, fericit și îmi văd de ale mele. Îi înțeleg și nu am niciun drept să îi judec, în fond și eu credeam cândva că e nevoie de carne și lactate pentru a trăi.

29. Te reprezintă acest stil de viață? Consideri că o să îl ai pentru totdeauna?
100%.
30. Cum te simți acum când intri în magazine și vezi atât de multe animale sacrificate?
În general în magazine nici nu prea mai trec pe lângă raioanele de carne și lactate. Știu unde găsesc ce am nevoie și am plecat. Nu pot sta să simt mirosul și aspectul unor cadavre. Nu le vedeam așa înainte, dar treptat mi s-a schimbat viziunea.

31. Cum te descurci cu poftele (dacă le ai)? Ce sfat le poți da oamenilor care cred că vor tânji după un anumit gust?
Se pot găsi alternative pentru orice. Iar atunci când nu găsesc, mai îmi pun pofta în cui. Uneori e mai bine și faptul că am renunțat total la unele produse, dulciuri în special.
32. Ce sfat le poți da veganilor care critică persoanele non-vegane în loc să le facă să înțeleagă și să insiste cu alternative?
Schimbarea se va face doar prin exemplu și creșterea curiozității spre acest stil de viață. Să nu uite că mulți nu au fost vegani din naștere.

33. S-a întâmplat să îți “scape” să mănânci ceva care nu este vegan? Ce te-a făcut să continui cu veganismul deși “ai dat-o în bară” o dată (sau de mai multe ori)?
Verific la sânge ingredientele, iar atunci când nu sunt 100% sigur, de multe ori renunț total la produs. Dar există și situații în care poate nu știai de un anumit ingredient, asta nu înseamnă că s-a schimbat ceva în mentalitatea ta.

34. Cu ce înlocuiești carnea din mâncare (dacă simți nevoia)?
Nu e chestiune că simt nevoia, ci doar ca idee de ingredient. Consum soia texturată, tofu, în unele momente produse vegane, precum cârnăciori sau burgeri.
35. Cu ce înlocuiești oul (dacă simți nevoia)?
Oul îl înlocuiesc doar ca și ingredient de legătură în aluaturi și de regulă folosesc premixuri din comerț sau doar un amestec de diferite tipuri de făinuri sau la care se adaugă amidon.
36. Cu ce înlocuiești lactatele?
Lactatele sunt simplu de înlocuit, existând alternative din diferite plante. În fond, nici înainte nu eram mare consumator de lactate.
37. Cu ce înlocuiești mierea?
Mierea o consumam foarte rar. Nici nu mă stresez. Dar există sirop de arțar, agave, diferite siropuri aromate din comerț.

38. Dacă foloseai articole vestimentare din piele/lână /mătase etc., ți-a fost greu să renunți la ele și să găsești alternative?
Deloc. În fond, este chiar mai convenabil, produsele sintetice fiind mai accesibile ca preț.
39. Cât de important crezi că este stilul de viață vegan pentru tine, animale și Planetă?
Mental pentru mine este deosebit să știu că nu mai contribui la distrugerea Planetei și nici la masacrul împotriva unor ființe nevinovate. Fizic mă simt excelent! În rest, statisticile și cercetările vorbesc de la sine despre cât de important e să fim vegani.
40. Consideri că veganismul o să aibă un impact pozitiv în viitor?
Nu știu dacă eu personal voi mai prinde acest moment, dar consider că în viitor procentul de vegani din lume va fi mai mare decât cel al consumatorilor de produse animale.

41. Ce le poți spune oamenilor care consideră că mâncarea vegană nu e bună și cred că e ceva scârbos, fără gust?
”Câte ai încercat? Hai și gustă niște sarmale”😂.
42. Cum reacționezi când persoanele insistă să mănânci mâncarea lor care nu e vegană?
Le refuz cu politețe și nimic mai mult.

43. Cum te comporți când primești cadouri care nu sunt adecvate stilului tău de viață, deși i-ai spus persoanei despre tine, iar ea refuză să asculte?
Îi precizez într-un mod amuzant că are un anumit ingredient pe care eu nu îl pot accepta și după vedem, poate e posibil să fie returnat pentru un alt produs.
44. Eviți grădinile zoologice, circurile, delfinariile și alte locuri care au ca scop exploatarea animalelor?
Categoric, nu ai ce să vezi în astfel de locuri decât animale chinuite.
45. Ce sfat le poți da oamenilor care merg în astfel de locuri?
Vreți să vedeți animale sălbatice? Mergeți în sanctuare adevărate și locuri de conservare.

46. Spune câteva cuvinte cititorilor pentru a-i îndruma să aleagă vegan.
Dragilor, cercetați! Deschideți-vă mintea și încercați. Nu mă credeți pe mine, nu credeți nici măcar doctorul X care vă recomandă veganismul. ÎNCERCAȚI. Dacă o faceți cum trebuie, veți vedea singuri efectele benefice. Nu vreți? Atunci cercetați ce consumați de fapt din carne și lactate, ce înseamnă această industrie. Ca și fost mare consumator de carne, vă garantez că din veganism doar beneficii puteți avea! Faceți acest pas pentru voi și pentru viitorul copiilor voștri!

Acesta a fost tot interviul cu Radu, sper ca răspunsurile lui să te ajute și să te inspire.
Mie mi-a plăcut cum a decurs interviul și mi-a plăcut că a menționat faptul că foarte mulți vegani nu au fost vegani dintotdeauna, ci fiecare om în parte a făcut trecerea în modul lui. Totul este posibil dacă îți dorești cu adevărat.

Trebuie doar să vrei să vezi animalul dincolo de o bucată de carne. Fiecare ființă merită să trăiască!

Dacă vrei să îl urmărești pe Radu, îl găsești pe blog, facebook, instagram și Youtube.

Prin această serie de articole, oamenii pot afla atât de la mine, cât și de la alte persoane, cum este să ai și să trăiești cu acest stil de viață. Fiecare om este diferit, fiecare persoană a făcut tranziția în felul ei, iar experiențele tuturor contează și merită spuse.

Notă: persoana intervievată și-a dat acceptul pentru folosirea pozelor pe acest blog, pentru cele două părți ale interviului.

Pentru orice altă întrebare legată de acest stil de viață, mă poți contacta și îți răspund cu mare drag!

Dacă ești o persoană vegană care dorește să participe la această serie de interviuri, mă poți contacta printr-un mesaj direct pe pagina mea de facebook: Ruxandra – Happy Little Things, sau scrie-mi la adresa: ruxandra.happylittlethings@gmail.com

🖤 Alege conștient produsele pe care le folosești și le consumi, alege vegan și cruelty-free 🖤

Îți mulțumesc pentru timpul acordat și te aștept în continuare pe blog! Pupici 🖤

22 thoughts on “Despre veganism – Interviu cu Radu Valeriu Telcian – partea a doua

  1. Nu sunt de parare ca mâncarea vegana este scârboasa sau fără gust. Din contra sunt multe mâncăruri care arata genial și sunt extrem de gustoase.
    Totusi momentan nu sunt pregătita sa renunț de tot la carne. Din acest motiv ii apreciez foarte mult pe cei care au reușit și sunt vegetarieni.

    Liked by 1 person

  2. Acum, după ce am ținut postul Crăciunului, cred că nu mi-ar fi dificil să devin și eu vegană. În aproape 40 de zile de post nu am poftit decât o singură dată la brânzeturi și la ouă. Deci cred că la fel de bine aș putea deveni ovo-lacto-vegetariană. 😀

    Liked by 1 person

    1. Este și ăsta un început ❤
      Se găsesc pe piață o mulțime de brânzeturi vegane care te vor încânta.
      Dacă ai nevoie de ceva, dacă ai vreo întrebare, îți pot spune unde găsești anumite alimente pentru a-ți fi mai ușor ❤

      Like

  3. Fiecare postim o perioada mai lunga sau mai scurta, și cu siguranță nu e asa greu! Eu una, mă simt mai bine, iar analizele îmi ies mult mai bune când mănânc fără carne. Nu e greu, nici ușor, dar nu imposibil.

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.