
Cu toții folosim ulei pentru gătit, multe persoane nefiind conștiente de impactul negativ pe care îl are uleiul asupra mediului. După folosirea lui, majoritatea gospodăriilor, restaurantelor, spitalelor și hotelurilor preferă să îl arunce la gunoi sau în canalizare în loc să îl recicleze, acesta ajungând în stația de tratare a apelor reziduale. Cantitatea de ulei alimentar uzat este foarte mare,iar prin reciclare lui se pot crea noi locuri de muncă, se poate asigura certitudinea alimentării, mediul va fi protejat și costul de curățare va scadea.
Probleme rezultate în urma aruncării necorespunzătoare a uleiului alimentar uzat
Apa și uleiul au proprietăți diferite.
Uleiul de gătit utilizat se solidifică în bucăți atunci când temperatura este scăzută. Când se întâmplă acest lucru,uleiul sfârșește prin înfundarea conductei de scurgere și a sistemului de canaliare, rezultând deversări pe străzi, precum și deteriorarea ireversibilă a conductelor de canalizare.Vom fi expuși mirosului neplăcut, agenților patogeni care cauzează boli și se vor plăti sume imense pentru reparare. Prin recilarea uleiului alimentar uzat,costurile sunt reduse semnificativ.
Se poate reutiliza uleiul pentru gătit?
Dacă vrei să reutilizezi uleiul, ai grijă ca acesta să fie fără impurități, să îl răcești, să îl pui într-un recipient cu închidere ermetică, să nu-l amesteci cu alte tipuri de ulei și să verifici să nu fie tulbure sau spumos înainte de a-l refolosi.
Este bine ca ulei să nu fie refolosit de mai mult de două ori.
Se poate recicla orice tip de ulei?
Da,absolut orice tip de ulei poate fi reciclat, inclusiv untul. Și nu trebuie să îți faci griji în privința sortării. Toate tipurile de ulei pot fi puse în același recipient, cu închidere ermetică, pentru reciclare.
În ce este reciclat uleiul alimentar uzat?
Procesul de reciclare al uleiului depinde foarte mult de locul în care este trimis.
Poate fi dus la o instalație de producere a biodieselului. Acolo este filtrat și transformat în combustibil care poate fi ars în majoritatea motoarelor diesel, ajutând la minimizarea poluării. De asemenea, în unele cazuri, uleiul poate fi trimis la un procesor unde este supus procesului de digestie anaerobă. Atât uleiul cât și orice alte ingrediente organice fără oxigen vor fi descompuse într-un gaz ce poate fi folosit ca energie alternativă.
Reciclarea uleiului poate crea noi locuri de muncă
Dacă s-ar implementata o reciclare la scară largă a uleiului de gătit uzat, acesta ar crea noi locuri de muncă în domenii, precum: tehnologia informației, inginerie, vânzări, marketing, contabilitate și multe altele.
Protejearea mediului
Ne bazăm, în prezent, pe combustibilii fosili pentru alimentarea vehiculelor și autovehiculelor. De-a lungul anilor, studiile au arătat faptul că acest combustibil este în scădere, ceea ce înseamnă că într-un deceniu sau chiar mai puțin, nu va mai fi o opțiune.
În fiecare an, în întreaga lume, s-au înregistrat temperaturi ridicate, principalul factor al acestora îl reprezintă emisiile de gaze cu efect de seră, inclusiv metanul și dioxidul de carbon.
Biodiselul este un combustibil curat și este mai puțin dăunător mediului. Utilizarea lui va avea ca rezultat scăderea cu 90%, sau mai mult, a emisiilor de gaze cu efect de seră provenite de la vehicule, autovehicule și industrii.
Unde pot recicla uleiul alimentar uzat?
În Romania, cel mai mare centru de reciclare al uleiului alimentar uzat este deținut de benzinăriile MOL. Aici o să găsești o listă cu stațiile în care poate fi adus uleiul: https://molromania.ro/ro/persoane-fizice/colecteaza-uleiul-alimentar-uzat/
SIGUREC are și el câteva centre de colectare al uleiului. Acestea se găsesc în parcările hipermarketurilor Carrefour.
http://sigurec.ro/ro/campanii/colecteaza-ulei-alimentar-uzat-cu-sigurec-si-castiga-premii.html – Update: Din păcate, cei de la Sigurec nu mai primesc ulei alimentar uzat 😔 UPDATE 2: Sigurec NU mai are centre de colectare.
Petrom&OMV – uleiul alimentar uzat poate fi adus în orice stație Petrom sau OMV. Recipientul în care poate fi pus acest ulei se află în lateralul sau în spatele cladirii, în funcție de configurația stației.
Cum poți să ajuți?
Încearcă să te implici cât poți de mult. Spune-le tuturor persoanelor pe care le cunoști să încerce să recicleze uleiul alimentar uzat. Dacă ai prieteni sau cunoștințe care lucrează în spitale, hoteluri sau restaurante, propune-le să recolteze uleiul alimentar uzat. Explică-le beneficiile aduse mediului(implicit bucătăriilor) și costurile reduse în urma acestei acțiuni.
Îți mulțumesc pentru timpul acordat,sper ca acest articol să te ajute și te astept în continuare pe blog 😊
Mulțumesc pentru sfaturi! Foarte utile, ținând cont de cât de des este folosit uleiul.
LikeLike
Cu drag! Mă bucur că ți-a fost de ajutor 😁
LikeLike
Un articol cu adevarat util, din care ar trebui sa invatam. Recunosc, nici eu nu reciclez uleiul.
LikeLiked by 1 person
Mă bucur că ți-a fost de ajutor! Sper să reușești să îl reciclezi de acum înainte,e foarte ușor și ajuți și mediul 😊
LikeLiked by 1 person
Felicitari! O informatie foarte importanta. Nu am stiut ca se ocupa cineva de reciclare.
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc! Mă bucur că ți-a fost de ajutor 🖤
LikeLike
Stiam ceva despre colectarea si reciclarea uleiului, dar parca era o limita cam penibila la cantitate. Nu aveai voie mai mult de 2kg parca per predare.
LikeLike
Din fericire nu exista limita. Se poate duce orice cantitate pentru reciclare.
LikeLiked by 1 person
Nu știam că uleiul de gătit se poate recicla. Dar am auzit de persoane care folosesc ulei de gătit din comerț pentru mașină. Așa ceva!
Mulțumesc pentru informatii!
LikeLiked by 1 person
Mă bucur că ți-a fost de ajutor 🤗
LikeLike
Stii daca acest ulei uzat poate proteja lemnul de gard ?
LikeLike
Nu am nici cea mai mică idee. Dacă aflu ceva legat de acest aspect,te anunț 😊
LikeLike
Si noi trimitem uleiul la reciclare, mereu. Avem in parcare la Carrefour un centru de reciclare, de ceva timp.
LikeLiked by 1 person
Chiar mă bucur 😊
LikeLike
Cred că reciclarea uleiului de gătit este încă în faza de pionierat. În zona mea nu e niciun centru. Oricum, imformația este foarte utilă.
LikeLike
Din păcate puțină lume știe,dar sunt destul de multe centre pentru reciclare a uleiului. Am lăsat doua link-uri în articol. Acolo găsești punctele de reciclare populare. Sunt sigură ca ai o benzinărie MOL în apropiere sau măcar un Carrefour!
LikeLike
Foarte interesanta ideea reciclarii uleiului! Multumesc pentru informatii. Sincer… habar nu aveam de existenta acestei variante.
LikeLiked by 1 person
Mă bucur că ți-a fost de ajutor! 🤗
LikeLike
Un subiect care ar trebui dezbătut mai des pentru a evidenția faptul că putem participa conştient la procesul de reciclare. Ar fi bine să se cunoască toate locurile în care poate fi dus uleiul, cu adrese zic.
LikeLiked by 1 person
Am lăsat link-uri în articol,acolo apar toate adresele populare și ușor de găsit 😁
LikeLiked by 1 person
Da, am văzut şi mă bucur! Mă refeream că ar fi bine să cunoască mai multă lume locațiile respective, să se dea sfoară-n țară, să se susțină mai mult ideea reciclării, primăriile să informeze cetățenii, etc.
LikeLiked by 1 person
Da,ai mare dreptate! Asta ar fi și mai bine. Am văzut că cei de la Mega Image au făcut un program de informare pe această temă în colaborare cu benzinăriile MOL 😁
LikeLiked by 1 person
Asta e bine şi dă speranță. Eu locuiesc în Germania şi de obicei văd “noutățile” pe Facebook. Mai nimic despre reciclare 😦 De aceea mă şi bucură atât de mult articolul tău.
❤ Felicitări!
LikeLiked by 1 person
Îți mulțumesc tare mult 😍 🖤
LikeLiked by 1 person
Mă bucur că am descoperit articoul tău, nu știam despre reciclarea uleiului de gătit. Din păcate, la mine în oraș nici nu am auzit de vreun centru de reciclare. Sper, încet încet, lucrurile acestea să devină normale și să înțelegem ce important este să avem și noi grijă de mediu.
LikeLiked by 1 person
Daca ai vreo benzinărie MOL sau Petrom&OMV s-ar putea să primească acest ulei. Poți să încerci. Eu nu am avut probleme în lăsarea lui în stațiile de acest fel. 😁
LikeLike
Chiar o sa intreb, sa vad ce raspuns primesc. Mersi de pont!
LikeLiked by 1 person
Cu drag! 😊
LikeLike
Foarte util articolul! Eu locuiesc în Franța și m-am obișnuit să îl duc la centrele. Sper să fie și în România cât mai multe astfel de centre, inclusiv în orașele mici.
LikeLiked by 1 person
Ar fi perfect! 😁 prin informație și acțiuni se educă populația.
LikeLike
Stiam de acest mod de arunca uleiul folosit, si iti spun sincer ca il folosesc. Am lucrat in reciclari o perioada lunga de timp si am inteles cat sunt de importante unele aspecte.
LikeLiked by 1 person
Ma bucur tare mult! Reciclarea este cu adevarat foarte importanta.
LikeLike
Stii cum a venit articolul asta? La fix! Chiar zilele trecute ma intrebam oare unde-or fi centre de recoltare a uleiului uzat la mine jn localitate! Multumesc pt pont! 😘
LikeLiked by 1 person
Ce tare! Chiar ca a picat la fix 😂 ma bucur tare mult ca ti-a fost de ajutor 😘
LikeLike
Eu m-am apucat să-l strâng. Sper să nu râncezească până se vor hotărî și cei din zona mea să-l primească.
LikeLike
Poate reușești să îl duci într-un centru Sigurec când mergi la Carrefour, sau într-o benzinărie MOL.
LikeLike
Și eu reciclez uleiul la o societate care se ocupă cu asta 🙂
LikeLiked by 1 person
Foarte bine 🖤
LikeLike
🤗
LikeLiked by 1 person
Si noi colectam deja! Este un pas mic pentru protejarea unei resurse incredibil de valoroase, apa!
LikeLiked by 1 person
Ai mare dreptate! Mă bucur că tot mai multă lume face acest lucru 😊
LikeLike
Inca un articol realizat foarte bine…ai un mod aparte de a scrie si de a te face placuta…mi-ar placea ca multi oameni sa aiba articole de genul si nu articole cu reclame. Am locuit timp de 4 ani in Germania si iti zic ca parca e alta lume acolo…acolo e la ordinea zilei reciclarea si iti iei o amenda de te doare portofelul daca arunci ceva pe jos.
Mult Succes,Ruxandra,meriti tot ce e mai bun 🙂
LikeLiked by 1 person
Îți mulțumesc pentru aprecieri și pentru timpul acordat citirii blogului 🖤 oh! E foarte bine că se dau astfel de amenzi! 😊 sper ca tot mai multă lume să înceapă să recicleze uleiul alimentar uzat și nu numai.
LikeLike
Super idee cu reciclarea uleiului, ma gandesc de mult la asta Dar inca n-am gasit o solutie in zona mea.nu stiam ca benzinăriile primesc, o să încerc asta.
LikeLike
Încearcă cu încredere,sau mergi în parcare la Carrefour,găsești acolo stațiile de reciclare Sigurec 😁
LikeLike
Foarte interesant și util. Știam problema, acum mă bucur că am aflat și unde poate fi reciclat uleiul alimentar.
LikeLiked by 1 person
Mă bucur că ți-a fost de ajutor articolul 😊
LikeLike
Și recitind articolul, tot foarte util îl găsesc !❤
LikeLiked by 1 person
🤗 ești o drăguță
LikeLike
Voi încerca să țin cont de sfaturile tale. Încă o dată am găsit informații folositoare pe blogul tău.
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc frumos pentru aprecieri și mă bucur că ți-a fost de ajutor articolul 🖤
LikeLike
Foarte mult. Mă voi interesa la benzinăriile din zonă să văd dacă îl primește .
LikeLiked by 1 person
Găsești lista în articol pentru benzinăriile MOL. Eu nu am avut probleme nici la PETROM 😊
LikeLike
Wow! Foarte bun articolul si foarte informativ. Stiam ca uleiul se poate folosi drept combustibil, dar chiar nu stiam ca exista statii peco ce il recicleaza! Foarte interesant
LikeLiked by 1 person
Îmi pare bine că ți-a fost de ajutor articolul 😊
LikeLiked by 1 person
Trebuie sa invatam sa reciclam tot mai mult si tot ce se poate!
LikeLike
Clar! Eu mereu am grijă la acest aspect! 😉
LikeLike
As vrea ca aceasta informatie sa ajunga la cat mai multe persoane. In cartierul rezidential in care locuiesc este o mare problema cu aruncatul uleiului in wc.
LikeLiked by 1 person
Poți să dai share acestui articol. Poate ajută 😊
LikeLike
Un subiect de care nu stiam nimic. Multumesc ca ai atras atentia. Ma interesez unde pot recicla uleiul la mine in zona.
LikeLiked by 1 person
Cu mare plăcere 😊
LikeLike
Eu folosesc ulei alimentar destul de rar, dar mi-am propus ca de acum inainte chiar si cele mai mici cantitati de ulei uzat sa le colectez si sa merg sa le predau la MOL, ca sa protejez astfel mediul.
LikeLiked by 1 person
Mă bucur tare mult că o să faci asta de acum în colo 🤗
LikeLike
Foarte bună ideea reciclării, în general, a uleiului alimentar uzat, în special.
Auzisem ceva dar nu știam unde anume se poate face.
Mulțumesc pentru informații!
LikeLiked by 1 person
Cu mare drag! 😊
LikeLike
Foarte interesant! Chiar nu stiam ca avem centre de reciclare a uleiului alimentar. Si am chiar unul langa mine, in zona!
LikeLiked by 1 person
Asta e chiar bine! De acum în colo știi unde să îl duci 😊
LikeLiked by 1 person
Niste sfaturi de reciclare foarte faine!
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc! Să îți fie de folos de acum în colo! 😊
LikeLiked by 1 person
Este prima oară când citesc că uleiul de gătit poate fi reciclat, trebuie să recunosc, nici nu m-am documentat în privința asta. Mă bucur că am aflat, o să-l reciclez și eu.
LikeLiked by 1 person
Și eu mă bucur că o să-l reciclezi de acum în colo! Un pas mic pentru a ajuta planeta 😊
LikeLike
Si noi strangem tot uleiul folosit in borcane si il ducem la tara. E bine sa reciclezi, mai ales ca nu ai unde sa il arunci pt ca se infunda chiuveta si nici nu e recomandat.
LikeLike
În primul rând,poluează! Iar asta nu e deloc bine. Reciclarea se face în centre speciale.
LikeLike
Super util articolul! E bine de stiut ca nu este OK sa arunc am uleiul folosit in canalizare si ca se poate recicla 😊
LikeLiked by 1 person
Da,se poate recicla fără probleme 😊
LikeLike
Cat de multe sfaturi utile. m-am indragostit de blogul tau. o a pun inimioare la tot ce scrii pentru ca ai un stil aparte. scrii sa inteleaga toata lumea. gata,ai share de la mine la articole de acum in colo,incepand cu acest articol.
XoXo
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc enorm! Te pup 😘🖤
LikeLike
Buna ziua , eu de exemplu folosesc uleiul procesat termic in candela , așa nu mai sunt nevoită sa arunc uleiul in chiuveta și nici sa tot cumpăr pentru candela care arde oricum mult ulei..
LikeLike
Bună! Este și asta o soluție,dar majoritatea oamenilor nu îl refolosesc, așa că este bine de știut că sunt centre speciale pentru reciclarea lui.
LikeLike
am mers odata cu o masina ce mergea cu ulei alimentar uzat, distractiv a fost, mirosea a cartofi prajiti, iti era foame mereu 🙂
da, chiar se merita un mic efort pentru colectare!
LikeLiked by 1 person
Ce tare 😂
Da,merită,având în vedere că 1L de ulei poluează 1000000L de apă,e cea mai bună variantă reciclarea lui.
LikeLike
Cred ca mulți dintre noi mai au de înțeles importanta reciclării… De orice tip. Eu nici nu prea mai folosesc ulei, mai rar, prăjesc rar, nu prea mai suport gustul
LikeLiked by 1 person
Si uite cum am invatat iar lucruri noi, nu stiam ca uleiul se poate recicla si in asemenea moduri. Am sa spun si eu mai departe
LikeLiked by 1 person
Mă bucur că o să dai informația mai departe 🤗
LikeLike
Am auzit despre reciclarea uleiului ars dar eu personal nu am reciclat uleiul pana acum, insa promit ca o voi face fiindca imi doresc un mediu mai curat pentru copilul meu.
LikeLiked by 1 person
Perfect 😊
LikeLike
Nu stiam ca exista o posibilitate sa reciclam uleiul de gatit!O idee tare faina!
LikeLike
Ar trebui sa se implice mai multe magazine si benzinarii, pentru a fi cat mai la indemana.
LikeLiked by 1 person
Da, ar trebui, dar e bine și atât decât deloc 😁
LikeLike
Ce-mi place tema abordată de tine, sunt întru totul de acord cu reciclarea, de orice fel, și cu protajarea naturii, atât cât stă în puterea noastră (și, din fericire, stă foarte mult).
LikeLiked by 1 person
Îmi pare bine că și tu ești de acord cu asta 😊
LikeLike
La noi nu am auzit sa fie un astfel de centru dar chiar mi se pare o idee excelenta.
LikeLike
Chiar este o idee excelentă. Eventual intră pe site-ul celor de la MOL și vezi care este cel mai apropiat punct de colectare 😊
LikeLike
Ce bine prinde lista ta! Chiar pregatesc un bidon!
LikeLiked by 1 person
Perfect ❤ planeta are nevoie de ajutor 😊
LikeLike
Din pacate nu il strang si nici nu stiu unde l-as putea duce. Stiu ca este gresit sa-l aruncam la chiuveta
LikeLike
Scrie în articol unde îl poți duce 😊 nu fac articole fără toate informațiile necesare.
LikeLike
Am mai citit despre reciclarea uleiului dar nu știam unde se poate colecta. Sau poate nu am reținut.
Mulțumesc pentru informații, eu chiar vreau să -l reciclez deși folosesc destul de puțin.
LikeLiked by 1 person
Orice cantitate contează 😁 și eu folosesc foarte puțin ulei 😊
LikeLike
Stiu ca este extrem de daunator pentru mediu si ca ar trebui sa-l depozitam si sa-l dam anumitor centre. Din pacate, nu m-am interesat sub nici o forma de acest detaliu si nu fac nimic in acest sens
LikeLike
Da, este foarte dăunător 😔
Poate reușești să îl strângi și să îl duci la cel mai apropiat centru de tine, la o benzinărie MOL sau Petrom 😊
LikeLike
Un proiect frumos, dar din pacate la noi in Romania este tare complicat cu planurile acestea pentru noi cei care inca mai vrem sa salvam mediul!
LikeLike
Nu este absolut deloc complicat.
Pur și simplu se strânge uleiul și se duce într-un centru de colectare 😊 sunt o grămadă în momentul de față.
LikeLike
E genial ca s-au luat masuri în aceasta privința și sper sa afle cât mai multa lume desore colectarea uleiului folosit.
LikeLiked by 1 person
E bine ca la Cluj avem doua centre de reciclare a uleiului unde suntem si rasplatiti pentru acest ”efort”.
LikeLiked by 1 person
Și Auchan are această “răsplată”, ceea ce măcar îi face pe unii să colecteze.
Sunt de părere că nu avem nevoie de răsplată ca să ne intereseze de viitorul nostru și de sănătatea noastră.
La urma urmei e vina noastră, noi poluăm… măcar atât să facem să ajutăm planeta aceasta care se chinuie să ne țină în viață.
LikeLike
Cat de tare, chiar nu stiam multe dintre aceste lucruri, o sa vreau sa pun in practica.
LikeLiked by 1 person
Perfect! Făcând acest lucru,vrei reduce extrem de mult poluarea.
LikeLike
Foarte util articolul tau. Si Auchan, Carrefour si chair si Bringo colecteaza ulei. Eu am primit la schimb o sticla de ulei si chiar o sticla de detergent Fairy
LikeLike
Din păcate, Fairy poluează și mai este și testat pe animale.
Eu sunt de părere că putem duce uleiul la reciclat, fără a obține ceva în schimb. La urma urmei ne otrăvim singuri dacă îl aruncăm în natură.
LikeLike
Felicitări pentru articol. Eu am văzut zilele trecute întâmplător o campanie de acest fel la Carrefour : pentru fiecare 2 l de ulei reciclat primesti 1l de ulei bun.
LikeLike
Repet! Mă bucur că există, doar că mi se pare absurd ca o persoană să meargă să primească ceva în schimbul a ceva ce a folosit doar pentru că altcineva “îndeamnă” să-și arunce gunoiul selectiv 😁
Se poate face acest lucru și fără să avem așteptări de recompense.
LikeLiked by 1 person
Clar, asa este! Dar acum gandeste-te ca sunt foarte multe persoane care au tendinta de a folosi acel ulei din economie (poate chiar au o situatie materiala precara) pana cand isi intoxica tot organismul. Nu e vorba ca l-ar arunca la gunoi sau ca ar polua natura… pur si simplu ar muri cu uleiul acela toxic fara ca macar sa stie ca e toxic… Eu personal sunt pro campanii de acest gen. Si cu reciclarea selectiva sa stii ca deseori strang cantitati mai mari pe care sa le duc in centre specializate unde banii sunt donati unor cazuri sociale. Nici nu conteaza motivul pentru care se recicleaza… important este ca oamenii sa o faca. Mai departe sunt detalii 😀
LikeLike
Majoritatea persoanelor care așteaptă o răsplată pentru că își colectează selectiv gunoiul, sunt persoane care nu ar avea nevoie de acel ulei sub nicio formă.
Evident că nu mă refer la persoanele care au o situație financiară problematică, pentru ele contează și nu o să contest asta. Iar ele oricum vor folosi uleiul de mai multe ori, pentru că în puține locuri auzi că “uleiul nu trebuie folosit de mai mult de două ori”.
Problema e alta. Cunosc persoane care ar duce orice la centre speciale și pentru câțiva bănuți (10-50de bani), doar ca să primească ceva în schimb care nu contează cât e de mic, dar care nici nu s-ar deplasa să o facă doar pentru că așa este normal.
Și eu susțin astfel de campanii precum au cei de la Auchan, care acordă apă și ulei, dar trebuie lucrat la partea de detergent. Acel detergent e poluant și toxic, de ce nu acordă alt brand din magazin care nu e poluant, e vegan și cruelty-free?
Eu zic că se poate, iar alții fac campanii doar ca să sune bine 😉
LikeLike
Am tot citit si eu studii despre aceasta problema in ultimul timp. Eu sunt de parere ca ar trebui sa fie mai multe firme care il colecteaza si sa fie mai usor sa-l poti da. Deja cand stii ca esti limitat in acest sens parca nici modul de protejare a naturii nu prea te incanta
LikeLike
Sunt destul de multe centre, harta celor de la MOL este pusă în articol.
Nu e atât de greu totul, doar trebuie strecurat uleiul de impurități și te poți duce să îl lași când ai o cantitate mai mare.
Ar trebui să ne preocupe acest aspect, pentru că făcând asta nu protejăm doar natura, ci și pe noi. Atât timp cât mediul încojurător este sănătos, mari șanse să fim și noi.
LikeLike