Salvează albinele!

“Remove the bee from the earth and at the same stroke you remove at least one hundred thousand plants that will not survive” Albert Einstein

Nu doar persoanele care au ales un stil de viață vegan trebuie să aibă grijă de albine și să lupte pentru apărarea și drepturile lor. Respectarea albinelor ar trebui să ne preocupe pe toți, zi de zi.

Albinele sunt necesare ecosistemului, iar pierderea lor ar fi un dezastru total. Aceste vietăți mici și fragile, joacă un rol important în viața oamenilor, munca lor asigură înmulțirea plantelor și ajută la perpetuarea multor culturi agricole, prin polenizare.

Știați că …? “Din 100 de specii de culturi (90% din ele asigură necesarul nostru de hrană), 71% dintre acestea sunt polenizate de către albine, prin urmare, albinele sunt cele care contribuie la răspândirea și perpetuarea culturilor respective?” (Sursă: CNN)

20 de lucruri interesante despre albine:

1. Albina este singura insectă domesticită de om;
2. Într-un stup trăiesc între 20.000 şi 60.000 de albine;
3. O albină își petrece jumătate din viață în interiorul stupului;
4. O albină produce aproximativ o linguriță de miere în întreaga ei viață;

5. Albinele lucrătoare zboară până la 14 km pentru a găsi polen şi nectar, cu viteza de cel mult 24 km/h;
6. Albinele pot înțepa atunci când se apără, dar ele mor din cauza faptului că acul rămâne înfipt, rupându-se și partea inferioară a albinei;
7. Albinele sunt capabile să simtă durerea;
8. Albinele au un grai propriu, un sistem complex de comunicare prin mișcări ale corpului denumite dansuri;
9. O albină poate vizita cel putin 50 de flori într-o singură călătorie și cel mult 100 de flori;
10. Albinele pot călători cu polenul prin aer circa 650 km şi acesta poate ajunge la o înălţime de 3000 m;

11. Albinele se hrănesc iarna cu mierea depozitată în celulele stupului;
12. Dacă albinele ar dispărea, circa 100000 de vegetale (a căror polenizare este realizată de albine) ar fi în pericol de dispariţie;
13. Pentru a aduce în stup 100g de apă, o albină trebuie să facă 3000 de zboruri;
14. Albinele au 170 de tipuri de receptori olfactivi. Simțul mirosului este foarte bine dezvoltat și are rol atât în descoperirea surselor de hrană cât și în comunicarea socială. Dacă o floare a fost deja vizitată de altă albină și nu mai are polen, albinele pot mirosi de la distanță acest lucru;
15. O albină poate deplasa, pe un teren plan, o greutate de 20 de ori mai mare decât greutatea sa;

16. Trântorii au trompa scurtă, ei nu pot culege nectarul din flori, hrăndindu-se cu nectarul și polenul adus de albine. Singura lor datorie este de a se împerechea cu regina și au o speranţă de viaţă în jur de 24 de zile. Aceștia nu au ac și nici glande cerifere;
17. Albinele bat foarte repede din aripi (de aici și bâzâitul specific) ajungând până la 200 de bătăi pe secundă;
18. Albinele pot vedea razele ultraviolete (dar nu pot vedea culoarea roșie);
19. În lume există 20000 de specii de albine;
20. Într-un stup trăiește un singur roi de albine. Acesta este alcătuit din matcă (regină), albinele lucrătoare și trântori.

7 lucruri despre exploatarea albinelor domestice

1. Albinele sunt mutilate de către apicultori. Pentru a nu-și muta cuibul, reginelor li se taie din vârful aripilor făcând imposibilă deplasarea reginei în alt loc;
2. Albinele sunt înseminate artificial de către apicultori și omorâte. Chiar dacă trântorii mor în timpul reproducerii, apiculorii au găsit o variantă și mai groaznică de reproducere a albinelor. Aceștia recurg la una dintre cele trei variante: taie capul trântorului, îl zdrobesc sau îl scot, determinând sistemului nervos să creeze o reacție sexuală. Partea inferioară a corpului bărbatului este apoi presată pentru a colecta lichidul seminal. Reginele sunt anesteziate cu dioxid de carbon și, cu ajutorul unei seringi, sunt injectate cu materialul seminal al albinelor decapitate;
3. Albinele sunt ținute sub control în mod abuziv de către apicultori. În mod natural, când stupul devine prea aglomerat, albinele decid să creeze o nouă regină. Majoritatea apicultorilor aleg să scoată câteva picioare din regina inițială, împiedicând-o să ocupe ouăle în mod corespunzător. Deoarece acestea nu vor putea avea o altă regină pentru a-și construi un nou cuib, rămân prinse în cuibul prezent pentru a avea grijă de regina “cu handicap”;
4. Albinele sunt nevoite să muncească în plus din cauza apicultorilor care fură frecvent sursa lor de hrană și sunt nevoite să își refacă stocul pentru a supraviețui;
5. Albinele sunt hrănite în mod artificial de către apicultori. Aceștia înlocuiesc mierea cu sirop de zahăr sau cu suplimente de proteine;
6. Albinele sunt otrăvite din cauza pesticidelor și insecticidelor folosite în agricultură;
7. Albinele sunt omorâte după colectarea mierii de către majoritatea apicultorilor comerciali, deoarece este mai ieftin pentru ei să recurgă la acest procedeu pe perioada iernii.

Mierea este pentru albine, nu pentru noi!

Contrar tuturor reclamelor și diferitelor branduri care au inundat piața cu fel de fel de produse apicole, atât mierea cât și celelalte produse apicole, nu ar trebui să aibă nici cea mai mică legătură cu oamenii. Mierea este sursa de energie a albinelor, este special creată de albine, pentru albine. Doar așa pot supraviețui și se pot înmulți. Acestea o produc în mod natural pentru a se hrăni, nu pentru a ne hrăni pe noi sau a ne ajuta pe noi în vreun fel.

Nu uita că și albinele simt durerea!

Majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de cruzimea, tortura și abuzul din spatele producției de miere. Pe lângă traumele zilnice la care sunt supuse albinele, mierea este extrem de nesănătoasă, ba chiar mai nesănătoasă decât zahărul și alternativele de zahăr.
Mierea care ajunge în supermarketuri este procesată într-o fabrică (pierzându-și majoritatea vitamilelor și mineralelor) pentru a putea fi păstrată mai mult timp, deci nu este aceeași miere pe care albinele o introduc în stupi. Mierea conține în mod natural 80% zahăr înainte de prelucrare, iar cele de pe piață conțin zaharuri adăugate.
Același lucru se aplică și pentru mierea micilor apicultori locali care mint zi de zi cât de mult își iubesc ei albinele, dar recurg și ei la aceleași metode de manipulare și tortură asupra albinelor.
Industria de miere, ca și multe alte industrii comerciale, este bazată pe profit, iar bunăstarea albinelor este adesea secundară câștigului comercial.

Impactul negativ al scăderii populațiilor de albine

Din cauza schimbărilor climatice din ultimele decenii, rata de dispariție a albinelor este în creștere, iar scăderea coloniilor de albine ar duce la un declin în rândul speciilor de plante care folosesc polenizarea pentru înmulțire.
Practicile agricole agresive sunt și ele o mare amenințare pentru albine. Populația a crescut, iar solurile fertile sunt în scădere, ducând la contaminarea cu substanțe chimice a florilor și plantelor cu care se hrănesc albinele. Insecticidele afectează sistemul nervos al albinelor și le omoară, fiind cel mai mare pericol pentru ele.

Pentru a ajuta albinele, putem găsi alternative pentru insecticidele agresive, putem planta copaci, sau pur și simplu putem evita distrugerea pajiștilor pline cu flori.

Știați că…?

În localitate Sichuan din regiunea Mao Xian, China, albinele au fost exterminate din cauza folosirii agresive a insecticidelor și pesticidelor?
Locurilorii au fost nevoiți să înceapă polenizarea manuală încă din anii ’90, care începe în fiecare an în luna aprilie.
Sunt mai multe cauze care au dus la disparița albinelor din mai multe zone ale Chinei, printre care, se numără: poluarea, defrișările și folosirea substanțelor care au omorât populațiile polenizatoare.

Alternative pentru miere

Oamenii pot să trăiască liniștiți fără miere, iar pe piață se găsesc destul de multe alternative: siropul de arțar, siropul de curmale, siropul de agave (este cel mai bun înlocuitor al mierii), sirpoul din flori de cocos, melasă și multe altele.

Este bine ca fiecare om să cunoască practicile fiecărei industrii în parte și să găsească alternative cât mai bune pentru protejarea celorlalte viețuitoare ale acestei Planete.
Nu uita că nu suntem singuri pe acest pământ și nimeni nu trebuie să sufere pentru confortul nostru.

Pe lângă asta, nu uita că dacă nu ar fi albinele, nici noi nu am exista!

Îți mulțumesc pentru timpul acordat și te aștept în continuare pe blog 😊

Sursă foto: Eric James Ward

83 thoughts on “Salvează albinele!

  1. Foarte interesant articol, nu stiam asa de multe lucruri despre albine. Recunosc că nici eu nu am incredere in mierea din magazine, de multe ori numai miere nu mai e. Felicitări!

    Like

  2. Cred ca 90% din informatiile date in articol imi erau necunoscute. Unele m-au lasat cu gura cascata. Ca de exemplu „Albinele au 170 de tipuri de receptori olfactivi.”… incerc sa-mi inchipui asta. Wow. Multumesc pentru detalii, Ruxandra!

    Liked by 1 person

  3. Albinele sunt foarte importante, acest lucru ar trebuie să fie știut de toată lumea fiind lucuri de bun-simț. Le înveți în școala primară. Păcat că se uită…

    Like

    1. Ai mare dreptate! Majoritatea persoanelor aleg să închidă ochii și cred că dacă produsul “X” e super popular și mediatizat,automat e bun. Dar realitatea e alta și din păcate oamenii profită de pe urma celorlalte viețuitoare,în loc să le respecte și să le lase să-și facă treaba în pace,fără să intervină.

      Like

      1. Da. Nu omor albine și mi-aș dori să fie cu adevărat protejate.
        În rest, îți respect opinia, dar nu ți-o împărtășesc. Să spunem că avem alte viziuni 🙂 Și sunt împotriva cruzimii față de orice și oricine, doar că… nu sunt adepta stilului vegan și nu sunt de acord cu unele lucruri promovate de grupurile de profil.
        Sper să îmi respecți și tu viziunea mea 🙂

        Like

        1. Mă bucur că nu omori albinele, dar te contrazici singură în ceea ce spui. Dacă chiar ești împotriva cruzimii față de orice și oricine,cum exact nu ești adepta stilului vegan? Nu știu exact ce fel de persoane ai cunoscut tu,vegane,care te-au deranjat în vreun fel și te-au făcut să nu fii de acord cu anumite lucruri. Oricum, eu nu impun să faci asta de mâine,eu îți arat alternative și tu decizi ce faci mai departe!

          Like

  4. Felicitări, Ruxandra! Te sustin si stii bine asta. Keep going! Scrii foarte bine si intr-adevar tot ce ai spus este adevarat. Sper ca si cei care adoră să mănânce miere sau o consideră un „dar de la natura pentru noi” sa ia in considerare aceste realități! 😘

    Liked by 1 person

  5. Ce de lucruri noi am aflat din articolul tău. Deși îmi place miere, uneori o mai înlocuiesc cu alte produse.

    Like

  6. În Germania dacă omori o albină ori o viespe, amenda este de până la 50.000 de euro şi porneşte tot de la o sumă destul de mare. (doar dacă te atacă le poți omorî). Apicultorii aici nu omoară albinele pentru că este interzis prin lege.
    Am aflat multe lucruri pe care nu le ştiam din articolul tău. E nevoie de astfel de articole.

    Liked by 1 person

    1. Iti mulțumesc frumos pentru aprecieri! 🖤 Mă bucur că există astfel de legi,avem nevoie de tot mai multe! În viitor sper ca lumea să își dea seama de tot ce ține de această industrie și să aleagă alternativele.

      Like

  7. Nu pot sa cred cat de negativista esti. Cum ai putu sa te iei de ceva precum mierea si sa o transformi in ceva rau. Desi cunosc apicultori, nu am stat sa ii intreb ce si cum lucreaza ei in stup. Am inteles faza cu oua stresate, dar miere stresata, toxica… nu am auzit. Acelasi lucru pot sa spun si de salata, leurda, stevie. Nu le manca, sunt hrana caprioarelor din padure.

    Like

    1. Negativistă? Uh! Poate realistă! Eu nu am transformat nimic, din pacate asta este realitatea în ceea ce privește mierea. Puțină lume știe despre practicile apicultorilor,iar articolele mele sunt bine informate,nu scriu doar de dragul de a scrie ceva pe blog ca să mai am un subiect în plus. Doar pentru ca tu nu știai până acum sau pentru că îți place mierea,o iei mult prea personal. Încearcă să vezi și dincolo de zidurile pe care le-ai tot ridicat. Industiile de genul merg pe profit,manipulare și reclamă falsă! În viața o să apară multe lucruri care nu o să-ți convină,este strict alegerea ta dacă vrei să faci parte din schimbarea în bine,sau dacă preferi să închizi ochii în continuare și să te lași mințită. Poți oricând să încerci și alternativele mierii,după cum spuneam și în articol,îți recomand siropul de agave. O zi plăcută să ai!

      Like

          1. Uite, facem asa: eu imi spun parerea, iar tu nu incerci sa imi impui ce consumi tu. Nu spun ca nu este bun acel sirop. Nu spun ca l-am incercat sau nu. Dar pentru a obtine un sirop de artar, agave sau alt copac… se cam maltrateaza planta.

            Liked by 1 person

            1. Eu încerc să deschid ochii oamenilor, să vadă că nu e totul roz în jur și că putem să trăim foarte bine,fără să profităm de pe urma viețuitoarelor. Ele sunt aici cu noi,în niciun caz pentru noi!
              Nu înțeleg de ce unele persoane au impresia că dacă cineva le spune că s-ar putea să facă ceva greșit sau le prezintă alternativă,înseamna că le impune ceva anume. Nu! E o simplă discuție și tu ești cea care a început-o. Într-o discuție o să auzi atât lucruri care îți plac cât și lucruri care nu îți plac,este stric alegerea ta ce faci mai departe!

              Like

    2. Pentru persoana cu blogul delasexladragoste….nagativista zici ca e Ruxandra?…nu ti se pare absurd ca apelezi la jigniri si ca amplifici intr-un mod vaforabil tie ceea ce ai aflat ca sa para ca a zis ea ceva iesit din comun ca ti s-au ranit sentimentele?….copac maltratat :))))) ha ha ha ha ha…hai lasa-ma si lasa oamenii care stiu despre ce vorbesc sa isi faca treaba…iti e atat de usor sa ataci un om si atat de greu sa zici ceva frumos…mi-e mila….oameni fara pic de sensibilitate dar care se dau impuscati….

      Like

      1. Din păcate mulți oameni nu văd mai mult decât ceea ce li se dă și rămân absorbiți în vechile lor opinii. Sper că acest articol să tragă un semnal de alarmă pentru toate persoanele care gândesc așa 😊

        Like

  8. Ruxandra,sunt atat de fericita ca te-am descoperit…. In sfarsit ia cineva atitudine si spune despre ceea ce ce intampla in astfel de industrii….am citit cu mare atentie articolul si comentariile venite…pacat ca ignoranta predomina in oameni. O sa ajungi departe cu astfel de articole….ai un mod aparte de a scrie si de a raspunde cu bun simt criticilor rautacioase…nu te lasa trasa in jos de astfel de oameni,ei nu stiu ce e aia schimbare in bine. Te pup si o sa te urmaresc de acum in colo 🙂

    Liked by 1 person

    1. Mulțumesc frumos pentru aprecieri și cuvintele frumoase! 🖤 Niciodată nu o să mă las trasă în jos de astfel de oameni. Este strict problema lor că nu le convine când altcineva le arata alternativele sănătoase și etice și că nu acceptă că poate să fie greșit ceea ce cred ei! Persoanele care au macar un gram de empatie,vor intelege. Așa începe schimbarea,cu pași mici! 🤗

      Like

      1. Mare adevar in ceea ce spui….sa fii mereu sigura pe tine si cu capul sus,sus,sus,tot mai sus….articolele tale o sa aiba impact pozitiv in lume 🙂

        Liked by 1 person

  9. Nu stiam nici macar 1% din toate informatiile prezentate de tine. Socul mare a fost sa aflu ca albina produce doar o lingurita de miere in viata ei. Felicitari ptr articol!

    Liked by 1 person

  10. Un articol foarte bine scris si documentat. Abordezi subiecte foarte interesante care ne fac sa deschidem ochii la niste aspecte foarte importante, dar ignorate. Felicitari!

    Liked by 1 person

  11. Foarte interesant articolul tău. Unele informații le știam, altele nu. La partea cu apicultorii am niște îndoieli, dar poate că și acolo sunt oameni și oameni, nu cred că toți fac așa ceva. Eu știam că apicultorii se străduiesc să nu își piardă albinele, ar fi cumplit pentru ei, de aceea mi se pare ciudat să le omoare. Pe de altă parte, știam că albinele sunt extrem de importante și dispariția lor ar fi tragică pentru noi. Te apreciez pentru ceea ce faci și pentru stilul tău de viață, chiar dacă eu nu pot să îl adopt.

    Liked by 1 person

    1. Din păcate este adevărat. Și apicultorii mici recurg la astfel de practici pentru a nu le pierde. Iar dacă e mai profitabil să cumpere altele în primăvară,recurg și la omor. Și cei care nu le omoară,tot le exploatează pentru interesul propriu 😔
      Schimbările vin în timp,Eva! Poate peste câțiva ani o să adopți și tu acest stil de viață,niciodată nu se știe,mai ales că pe piață apar din ce în ce mai multe alternative 😊 o să fie și mai ușor!

      Liked by 1 person

  12. Habar nu aveam ca o albina produce o lingurita de miere in intreaga ei viata. Am ramas uimita, inclusiv de practicile apicultorilor. Eu nu pot sa mananc miere, polen si alte chestii de la albine, pe care cei mai multi oameni le consuma. Am o reactie alergica f urata. Mi-au dat ai mei cand eram mica si asa s-a descoperit. Ajunsesem la urgenta atunci.
    Asa ca oricum nu pot consuma miere. Apoi, nici Nataliei nu ii dau pt ca nu am crezut niciodata in povestea de marketing cu mierea care este sanatoasa. Eu cred ca ea contine f mult zahar.

    Liked by 1 person

    1. Eu am ales să nu mai mănânc miere pentru că nu mi se pare normal ca alte ființe să sufere pentru confortul nostru,mai ales că nu avem nevoie de acea miere.
      Încearcă siropul de agave, poate îți place 😊 eu iau de la Dragon Superfoods.

      Like

  13. Folosesc miere ca înlocuitor de zahar, recunosc. Dar nu stiam deloc despre toate suferintele pe care trebuie sa le suporte albinele pentru a ne oferi această miere. Am sa iau în considerare acest articol pt viitor in ceea ce priveste consumul ei.

    Like

  14. Ce mult ma bucur sa citesc astfel de articole. Am aflat si lucruri noi si multumesc pe aceasta cale. E important nu numai sa scriem si sa vorbim pe aceste teme ci si sa facem ceva. Eu plantez in fiecare an cat mai multe flori in gradina care atrag albinele.

    Like

  15. Chiar am aflat o gramada de lucruri interesante despre albine pe care nu le stiam pana acum

    Like

  16. Informațiile pe care ni le-ai furnizat mi se par esențiale, în sensul în care după citirea acestui articol ar trebui sa ramanem cu cateva lucruri de baza, informatii despre albine. Imi place, de asemenea, si ultima afirmatie si tind sa spun si eu ca fara albine, da,nu am fi.

    Like

  17. Mare dreptate ai. mierea e pentru albine nu pentru noi. toti apicultorii fac ceea ce spui tu in articol,inclusiv aia mici. doar ca nu vor sa recunoasca,ca doar e afacerea lor si le e frica sa nu isi piarda clientii. am fost fraierita de un apicultor micut cand eram vegetariana. imi spunea cat de mult le iubeste si ce bine le intretine. pana intr-o zi cand a luat sotul meu miere de la el si era plina de picioruse si antenute.
    stii ce facea? avea grija sa strecoare bine mierea pe care o vindea pentru persoanele ca mine care ii puneau sute de intrebari. de atunci nu am mai pus gura pe asa ceva. siropul de agave si de curmale sunt acum preferatele mele.

    Liked by 1 person

    1. Serios? Nu îmi vine să cred! Nu ai putut să îi faci reclamație sau ceva? Adică te-a mințit și a mai și avut grijă cum să procedeze. Nici nu știu ce să mai zic,sper să afle cât mai multă lume de acest lucru, e inacceptabil așa ceva!
      Mă bucur că ai ales alternativele 🖤 te pup,Sabrina și îți mulțumesc enorm pentru acest comentariu!

      Like

  18. Minunat articolul tău,preferatul meu. Sper ca tot mai mulți dintre noi să înțeleagă importanța albinelor în viața noastră,a naturii noastre și să fie cât mai protejate posibil.
    Mulțumesc,Ruxandra! 🤗

    Liked by 1 person

  19. buna, mi se pare destul de dur si trist ce se intampla cu vietuitoarele planetei, stiu ca este crud sa subjugi animale pentru proriul tau folos si ca industriile in general merg pe profit si nu pe umanitate, dar nu am inteles un lucru din articolul tau: afirmi ca mierea este nociva pentru oameni, cea produsa in mod normal, fara practici invazive, de ce afirmi acest lucru?

    Like

    1. Bună!

      Dacă ai fi citit articolul în întregime, ai fi văzut la ce practici mă refer și de ce nu este ok să iei ce aparține unei alte viețuitoare.

      Nu este normal să iei ceva de la o altă ființă doar pentru că poți și pentru că e ușor.

      Ca exemplu: e ca și cum ar veni un necunoscut și ți-ar lua telefonul și apoi ar spune că e al lui și are tot dreptul să facă ce vrea cu el. Eventual te-ar lua și la bătaie și înjurături.

      În articol sunt toate informațiile și explicațiile de care ai nevoie.

      Îți recomand să cauți ce se întâmplă de fapt cu albinele în tot acest proces, indiferent dacă e miere din comerț sau dacă e luată de la vecinul Gigi.

      Sper că acum este mai clar.
      Mulțumesc de vizită!

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.