Despre veganism – Interviu cu Anca Rotaru – prima parte

Mi-a plăcut foarte mult impactul pe care l-au avut cele două articole din seria “despre veganism – interviuri cu vegani”. Oamenii au început să fie mai receptivi și mai deschiși la a pune întrebări.
O persoană mi-a scris: “Felicitari pentru articol. Mă bucur să știu că sunt și vegani care nu atacă și îmi place modul tău de a scrie. Nu am auzit de o astfel de inițiativă până acum, te felicit de două ori! Eu sunt vegetariană și de cele mai multe ori îmi e frică să pun unele întrebări pe grupuri. Mereu iese un scandal…mereu mă judecă…” – persoana și-a dat acceptul pentru a pune acest mesaj în articol, dar dorește să rămână anonimă. În timp, dorește să adopte stilul de viață vegan.
Mesajul m-a bucurat și întristat în același timp, pentru că știu ce simte tipa și am văzut și eu astfel de reacții. Cel mai bun antidot este ignoranța. Dacă ai de-a face cu vegani care te atacă, te înjură, te critică, râd de tine și te marginalizează doar pentru că așa vor ei, pentru că se plictisesc, te rog frumos să îi ignori pur și simplu. De cele mai multe ori, aceste vorbe urâte sunt doar reflexii a ceea ce sunt ei și nu au nicio legătură cu tine. Alege să discuți cu cei care știu să poarte o conversație cu calm și înțelegere, care o fac într-un mod politicos și care vor să îți sară în ajutor.

Seria interviurilor cu vegani continuă cu o nouă invitată, de data aceasta, Anca Rotaru.
Pe Anca am cunoscut-o întâmplător, tot de pe grupurile vegane, în urmă cu doi ani. Eu sunt persoana care a băgat-o în seamă, din simplu fapt că îmi plăcea modul ei de a aborda discuțiile și de a prezenta diferite bunătăți vegane de pe piață.
Treptat, am început să discutăm, să mai facem câte o glumă, să ne mai cerem câte o părere și uite așa ne-am împrietenit 😊
Anca are 31 de ani, este profesoară de engleză, locuiește în București și iubește animalele de când se știe. Este fericită că a luat decizia de a respecta toate ființele.
După cum spuneam și în articolul precedent, scopul blogului este de a transmite cât mai multe informații despre veganism, reciclare, protejarea animalelor și a mediului înconjurător.
În ceea ce privește veganismul, cel mai bun mod de a înțelege stilul de viață vegan, este de a citi experiențele celorlalți vegani.

Ruxandra: Îți mulțumesc tare mult că îmi citești blogul și că te-ai alăturat acestui proiect!
Anca: Cu drag! Îmi face mare plăcere! Felicitări pentru inițiativă! Mult succes!
1. De ce ai ales un stil de viață vegan?
Pentru mine, stilul de viață vegan a fost o tranziție de la vegetarian. Ce m-a făcut să renunț la carne a fost ideea de a mânca o ființă. Ceva nu era normal și am zis ”stop”!

2. De cât timp ești vegană?
Toamna asta fac 8 ani de când nu mai mănânc carne și vreo 3 de când sunt complet vegană.
3. A fost greu/încă îți este greu?
Nu pot să spun că îmi e greu. Cel mai enervant lucru despre vegansim sunt oamenii care sunt complet împotriva acestui stil de viață.
4. Ți se pare greu să găsești alternative?
Sincer, mi se pare simplu să fii vegan, cât timp știi de unde să îți faci cumpărăturile și de unde provine mâncarea ta. Ideea e că țara noastră nu e atât de deschisă pe cât mi-aș fi dorit la acest stil de viață și veganismul e băgat în seamă numai în perioadele de post. Pe lângă asta, contează foarte mult ce îți lipsește din perioada în care mâncai produse animale. Până în prezent, am reușit să găsesc câte un înlocuitor la orice, deci produsele pe bază de produse animale nu îmi fac cu ochiul.

5. Cum te simți de când ai început acest stil de viață?
Nu știu dacă mă simt prea diferit, probabil pentru că nu mănânc cele mai sănătoase chestii din lume. Vegan junk food is real and tasty as hell! 😂
6. Care este cea mai ciudată întrebare pe care ai primit-o și ce răspuns ai dat?
Doamne, câte nu am auzit până acum! Cea mai ciudată și nesimțită întrebare pe care am auzit-o până acum a fost ”Dacă ești vegană, de ce nu ești mai slabă?”
Dacă ai simțul umorului, poți spune că nu mănânci vegan pentru că te iubești neaparat pe tine, ci că iubești animalele. Revin…vegan junk food is awesome! Plus că pâinea e vegană, zahărul e vegan în majoritatea produselor, mai ales în cele vegane… și lista poate continua!
7. Ce sfat poți să dai oamenilor care critică?
Critici vor exista mereu și e amuzant cum toată lumea devine nutriționist cu acte în regulă în momentul în care află că ești vegan. Sfatul meu pentru oamenii care critică este să vină cu argumente mai bune decât ”dar Dumnezeu a pus animale pe lumea asta ca să le mâncăm” sau ”o să mori mâncând frunze” 😂 În realitate, oamenilor nu le place să primească sfaturi pe care nu le-au solicitat, așadar prefer să îmi văd de farfuria mea. Dar aș cam vrea să fiu lăsată în pace când vine vorba de ceea ce mănânc. Sfatul meu pentru ei e să mă lase în pace și să se documenteze.
8. Cum crezi că îi poți ajuta și pe alții să adopte acest stil de viață?
Prin puterea exemplului. Îi chem la o masă acasă sau în oraș la un restaurant cu specific vegan sau cu opțiuni vegane. De asemenea, postez poze cu mâncarea mea preferată pe social media care să îi facă interesați să întrebe de rețetă sau de locul în care am consumat mâncarea respectivă.
9. Ce sfat le poți da oamenilor care vor să adopte acest stil de viață?
Le spun să o ia ușor și să renunțe treptat la produsele animale. Să se documenteze. Internetul e cel mai bun prieten și să nu își facă sânge rău dacă nu sunt perfecți. Mai bine 1000 de vegani imperfecți decât unul care e obsedat de fiecare ingredient din mâncarea lui. Baby steps!

10. Cum crezi că îi poți convinge pe cei care nu iubesc animalele?
Nu ai cum să nu iubești animalele. Când eram mici, mereu ne doream un cățeluș sau o pisică și admiram animalele în natură sau la televizor. Dacă chiar există oameni care nu iubesc animalele, îmi pare rău pentru ei că au un mare gol în suflet. Sfatul meu pentru ei este să reflecteze asupra lipsei de compasiune și iubire pentru animale. Dacă totuși nu există dragostea aceasta pentru animale, pot să fie vegani pentru sănătate, dar aici există un pericol, pentru că sunt atâția “experți” în sănătate care recomandă consumul de pui, ouă și iaurt, încât se poate reveni ușor la stilul de viață omnivor.
11. Când te uiți în trecut la ce decizii luai, cum te face să te simți?
Îmi pare rău că nu am luat decizia mai devreme, dar nu vreau să arunc cu pietre în persoana mea din trecut. Acesta a fost șirul evenimentelor care m-a făcut veganul de acum. Mă bucur că am evoluat. Din păcate, și dacă voiam să fiu vegetariană sau vegană în adolescență, părinții nu ar fi fost de acord cu asta cât timp locuiam sub acoperișul lor. Mama chiar m-a privit ca pe un membru al unei secte când i-am zis că vreau să renunț la carne. Cred că încă are părerea asta 😂
12. Ce i-ai spune persoanei tale din trecut?
Că va învăța să mănânce cu compasiune, nu doar cu papilele gustative!
13. Ce i-ai spune persoanei tale din viitor?
Să se țină de ceea ce face și să nu bage în seamă cârcotașii. Au arterele blocate și nu gândesc cu inima!
14. Cum reacționează oamenii când le spui că ai ales să fii vegană?
Nu prea îmi place să vorbesc despre asta fără să fiu întrebată, dar fiind ființe sociale, ajungem să fim la masă undeva și să se întrebe de ce nu mănânc alimentul X sau Y și apoi menționez veganismul. Apoi vin comentariile despre protenine, calciu si omega-3. Nu am vrut să fiu parte din discuția asta, dar iată-mă! În timp, am realizat că stilul meu de viață e ceva personal și că nu mi se pare normal ca lumea să se dea cu părerea și să critice cât timp eu mă abțin din a le spune clar că mănâncă o ființă. Mentalitatea asta a venit cu vârsta. La 24-25 de ani eram gata-gata să le sar la gât că mănâncă carne, dar acum nu mai am energia necesară să mă cert. Prefer să le spun că asta vreau eu să mănânc pentru că îmi e milă de animale și am încheiat discuția.

15. Cum reacționează oamenii când le arați alternativele vegane?
De cele mai multe ori, se minunează că e vegan și că e și delicios. Mesele mele nu sunt plictisitoare și asta ajută tare mult. Verișorul meu chiar a adoptat acest stil în proporție de 80%. Nu e perfect, dar e un progres! Sunt mândră de el!
16. Care sunt alimentele tale favorite?
Pastele au fost mereu preferatele mele și sunt în continuare numărul 1. Pinterest și Youtube m-au învățat niște rețete extraordinare și am ajuns să mă perfecționez la preparatele din paste.
17. Îți este greu să gătești vegan?
Nu, din contra! E atât de simplu!
18. Când mergi în oraș să mănânci, îți este greu să găsești ceva vegan în meniu?
Sunt selectivă cu locurile în care merg și de regulă merg undeva unde știu că au opțiuni și pentru mine. Prietenii mei sunt înțelegători și spun mereu ”sper să ai și tu ce mânca aici”.
19. Ai călătorit în alte țări? Cum ți se pare piața de acolo și cum ți se par oamenii? Sunt deschiși la această schimbare?
Da! Milano, Londra, Edinburgh și Berlin sunt cele 4 orașe străine pe care le-am vizitat până acum și pot spune că oamenii sunt extrem de deschiși la veganism și au foarte multe opțiuni. Pentru mine, Berlin e pe primul loc când vine vorba de opțiuni vegane delicioase! Găsești o gamă largă de produse. A fost un șoc cultural plăcut 🙂
20. Conviețuiești cu un aminăluț?
Am convietuit cu 2 pisici superbe cât am stat cu părinții mei, dar momentan nu am niciun animăluț.
21. Ce crezi că îi face pe oameni să fugă de cuvantul “veganism”?
Persoane care văd veganismul ca pe o religie. Persoanele care judecă și care critică orice. Probabil oamenii au avut parte de experiențe negative când vine vorba de veganism și asta îi face să fugă de acest cuvânt.

22. Ce poți să le spui persoanelor care cred că veganismul e doar o fază și nu un stil de viață? Dar celor care consideră că este o “fiță”/un moft?
Nu pot închide gura lumii și nu pot să îi conving eu că ce fac eu e cel mai bun lucru, dar cât timp mă văd vie și sănătoasă, poate e un semn că e ceva de veganismul ăsta 🙂 Puterea exemplului!
23. Ce poți să spui despre cuvintele “te crezi mai importantă pentru că ești vegană”?
Din contra, consider viața altora mai importantă decât poftele mele. Veganii sunt cei mai altruisti oameni. Nu sunt importantă, dar îmi place să cred că ce fac eu e important pentru animale și mediu.

Prima parte a interviului se încheie aici 😊 în curând o să găsești partea a doua a interviului cu Anca, dând un click aici.

Sper că ți-a plăcut și ai aflat câteva lucruri noi despre veganism și oameni 😀 noi ne revedem în curând! Pupici

🖤 Alege conștient produsele pe care le folosești, alege vegan și cruelty-free 🖤

36 thoughts on “Despre veganism – Interviu cu Anca Rotaru – prima parte

    1. O întrebare foarte bună, însă eu nu sunt în măsură să răspund la această întrebare. Nu am copii și nici nu m-a interesat subiectul acesta, neavând nevoie de informație.
      Cu mâncarea vegană se pot face numeroase alte tipuri/idei de mâncare.
      Se găsesc inclusiv în DM câteva sortimente de mâncare pentru bebeluși (ca idee dacă vrei să vezi cam ce conține).
      Dacă te interesează în mod direct, te pot pune în legătură cu persoanele care își cresc copiii vegan. Ele sunt în măsură să răspundă tuturor întrebărilor tale. 😊

      Liked by 1 person

  1. Ok, o primă parte bună de interviu. Mi-a plăcut deși, întrebările puțin cam sugestive…
    Oamenii refractari la ideea de veganism sunt de obicei retrograzi în gândire. Sunt de asemenea religioși și e amuzant faptul că Anca a menționat cuvântul, că de cele mai multe ori cei ce proclamă carnea ca element esențial al existenței vieții pe planetă se declară „protectori ai vieții” și credincioși cuvântului „sfânt” și totuși sunt perfect dispuși să curme alte vieți.
    Nu vreau să fiu ipocrit, dar singurul cuvânt sfânt pe care îl știu e VIAȚĂ, nu foame sau Biblie și nici chiar Dumnezeu.
    E un articol binevenit în blogosferă deși aș fi punctat mai mult pe ideea de necesitate a unui astfel de „stil de viață”, că da, din punctul meu de vedere e un stil de viață deoarece este o alegere. Și e de asemenea un stil de viață tocmai pentru că majoritatea oamenilor nu îl acceptă.
Felicitări pentru articol, Ruxandra!

    Liked by 2 people

    1. Mulțumesc! 😊
      Sunt extrem de multe lucruri de punctat pe care o să le iau pe rând în articolele viitoare. Puncte ce nu pot fi acoperite total într-un răspuns de 2-5 rânduri, ci în pagini întregi.
      Este un stil de viață, deoarece nu se referă doar la mâncare, ci și la ceea ce porți, consumi, folosești etc. 😁
      Întrebările sunt create de mine, după ce am văzut cam care sunt nelămurire oamenilor, iar majoritatea nu prea știu de unde să înceapă și ce reprezintă. Puteam să pun sute de întrebări, dar nimeni nu citește un interviu de 1000 de pagini. Iar canal de Youtube sau orice altceva, nu a de gând să îmi fac prea curând 😊

      Liked by 2 people

      1. Mi-am dat seama. Mă refeream la formulare, Ruxandra. Puteai formula în așa fel încât să scoți mai mult de la Anca. Oricum, un interviu destul de util.
        Felicitări încă o dată!

        Liked by 2 people

  2. Eu îi înțeleg pe oamenii care nu mănâncă care, dar nu-i înțeleg pe cei care nu mănâncă oua și branza, pana la urma animalul nu a fost sacrificat.
    Nu prea știu diferența dintre vegan și vegetarieni.

    Like

    1. Înțeleg de ce ai aceste dubii, este foarte mult de explicat, o să fac un articol în viitor pe această temă.
      O persoană vegană renunță la absolut orice poate proveni de la un animal, de la haine, mâncare, până la produse de make-up, curățenie, tot.
      Acele aminăluțe care dau lapte/ouă, sunt omorâte după ce sunt abuzate și torturate ani întregi.
      Nu știu dacă ai văzut cum arată o astfel de fermă în care abia au loc să stea în picioare, ca apoi oricum să fie omirâte pentru carne.
      E un subiect lung și delicat, dar cred că te-ar ajuta câteva documentare să înțelegi mai bine: Cowspiracy, Forks Over Knives și Earthlings.

      Liked by 1 person

    1. Pe langa fructe, legume, fasole, naut si toate cele pe care le gasim in supermarket, ca inlocuitor de mezeluri recomand Iezeress si Aivia, ca inlocuitor de branza si cascaval recomand Viofast si Rawckers, iar ca inlocuitor de oua recomand bananele, faina de naut, semintele de in si cele de chia. La ce altfel de produse te mai refereai? Cosmetice?

      Liked by 1 person

    2. Ca si cosmetice, folosesc Kat Von D, Too Faced, Urban Decay, NYX, Essence, The Ordinary, Alverde, Kryolan, Fenty Beauty, Barry M. Sper ca ti-am raspuns la intrebare:)

      Liked by 1 person

  3. Eu sunt o norocoasa ca locuiesc in Cluj si aici gasesc multe localuri unde gasesc produse vegetariene foarte bune.

    Like

  4. Iubesc animaele si rar mananc carne, dar sa devin vegetariana chiar nu as putea. Nu am haine/genti din piele din acelasi motiv si nici cosmetice testate pe animale. Din cand in cand mai mananc un gratar sau chiar produse din lapte , oua… deci clar nu as putea fi vegetariana, mai ales ca stau si intr-un oras mic. Gustul lapelui de soia nu imi place 😀 iar restaurante vegane nici gand de asa ceva, cred ca as manca numai cartofi prajiti :)) Glumesc .. e posibilsa ma acomodez totusi cu ”regimul” dar va dura mult si fiind pofticioasa sunt sigura ca as mai calca si pe bec :))

    Like

    1. În primul rând doresc să te felicit că alegi să nu folosești produse din piele și nici cosmetice testate pe animale. Contează foarte mult să știi!
      Cât despre mâncare, acordă-ți timp și răbdare. Informează-te și nu fii dură cu tine dacă se întâmplă să mai greșești.
      Poți alege lapte de migdale, cânepă, caju, cocos și tot așa 😁
      Plus că e mai mult de un regim, e un stil de viață. Cu răbdarea faci totul și tu deja ai un început, mai ales că ai redus carnea 😊

      Liked by 1 person

  5. Eu mananc carne si nu cred ca as putea fara dar respect alegerile celorlalti de a manca ce vor ei. La noi in oras exista restaurante raw unde nu am intrat niciodata, dar exista. 🙂

    Like

  6. Felicitări pentru interviu!
    Sunt multe lucruri de punctat, de fapt de discutat, dar pentru că nu doresc să facem un ”foileton” aici, nu voi continua,
    Cred că articolele tale sunt binevenite pentru cei care sunt sau vor să devină vegani.

    Liked by 1 person

    1. Mulțumesc frumos! Așa este, sunt foarte multe de discutat și un simplu interviu nu poate scoate în evidență toate aspectele.
      În schimb, o să încerc să iau pe rând fiecare “problemă” în parte în mai multe articole 😘

      Like

  7. Eu nu sunt vegana si nici vegeratriana, insa am avut o perioada cand eram in facultate (vreo 3 ani) cand am fost. Nu mi s-a parut greu.In prezent consum carne si oua (destul de rar lactate) toate insa din propria mea curte. Nu mai cumpar carne cred ca de 7-8 ani si doar ce mancam ocazional la restaurant pentru ca stiu ca cea cumparata este plina de hormoni.Cu toate acestea tin posturile si acest lucru ma aduce din cand in cand in faza de vegetarianism 🙂

    Like

    1. Nu este deloc greu, absolut totul poate fi înlocuit. Sper ca în timp să aud că ai început să încerci din ce în ce mai multe produse vegane 😊 pași mici și siguri.

      Cât despre animăluțe, nimeni nu trebuie să sufere pentru plăcerea noastră 😔
      Nu ar trebui să avem dreptul de a face asta unei alte ființe. Nu contează unde sunt crescute găinile și restul animalelor, nu avem nevoie de trupurile lor ca să putem trăi și nici de orice altceva de la ele.
      Veganismul nu e doar o fază prin care treci și revii, este mai mult de atât. Ține de compasiune și respect pentru toate ființele.

      Este o vorbă care spune cam așa: “în 50 de ani veganismul o să fie pe prim plan, iar oamenii nu vor mai avea cum să își justifice crimele.”
      Sau alta: “când oamenii din viitor se vor uita la ceea ce le-am făcut noi animalelor, nu le va veni să creadă. Vor avea aceeași reacție pe care o avem noi în ziua de azi când auzim de sclavie și tortură.”

      Like

  8. Nu am nimic impotriva persoanelor care adopta acest stil de viata doar ca eu nu cred ca as putea sa-l adopt

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.