Challenge – Strânge mizeria de pe plajă – #faragunoaiepeplaja

Bunul simț al omului se învață încă din copilărie, nu degeaba poartă denumirea de “cei 7 ani de acasă”. Cu toate astea, unii uită, unii nu au învățat deloc, iar alții pur și simplu sunt nepăsători. Nu înțeleg cum exact poți să uiți să fii un om bun sau să nu îți pese. Nu e ca și cum ai ceva de câștigat dacă ești un nenoricit cu acte în regulă…ba chiar ai multe de pierdut. Mi se face pur și simplu milă de țara asta care e atât de frumoasă, dar oamenii sunt atât de răi și insensibili. Bine, hai că nu toți, dar foarte mulți așa sunt. E un adevăr destul de crud.

În luna iulie am plecat la mare împreună cu prietenul meu, Cosmin, pentru câteva zile și am ales stațiunea Eforie Nord. De ce am ales această stațiune? Pentru că aici am mers de foarte multe ori în copilărie și știu să ajung oriunde de acolo, a fost mult mai comod pentru mine și chiar îmi era dor de acea zonă, cu bune și cu rele.

Deși îmi era dor de plajă, sub nicio formă nu îmi era dor de gunoaiele de pe ea. Parcă pur și simplu acest amănunt s-a pierdut undeva în mintea mea. În afara faptului că găsești puțini oameni de treabă la hoteluri (o să vorbesc despre asta într-un alt articol), iar condițiile sunt de toată jena, stațiunea era incredibil de murdară, prinzând-o în perioada în care aceștia extindeau rețeaua de gaze. Am rămas un pic surprinsă de faptul că oamenii de acolo nu aveau gaze în anul 2019, dar acesta este rezultatul corupției din această țară, din nou, un subiect pe care nu o să îl abordez acum.

Zilnic văd persoane lipsite de bun simț, oameni care îți vorbesc în scârbă și aroganță, oameni care te judecă pentru simplul fapt că ești tânăr, oameni care nu își fac treaba deși acesta este job-ul lor, oameni care “nu își pot ține gunoaiele în mașină” până se opresc și dau de un coș de gunoi (coșuri ce sunt în orice parcare și aproape în orice refugiu) și oameni care cred că totul li se cuvine.

Să vorbesc un pic despre plajă. Plaja este frumos amenajată, cu șezlonguri, umbreluțe și o grămadă de coșuri de gunoi, mai ales în zona privată. Înainte de a ajunge la plajă, cât și pe plajă, găsești o gramadă de pancarte și săgețele pe care scrie “plaja este dotată cu coșuri de gunoi, folosește-le” sau ceva de genul acesta, deci nu e deloc greu să ai bun simț, mai ales când ți se dă totul pe tavă. Doar nu crede nimeni că acele anunțuri se referă la a se arunca oamenii în coșul de gunoi, nu? Ar fi ridicol 😂

Cu toate astea, nesimțirea oamenilor este în floare și o fac fără pic de stres, fără să se gândească că se fac de râs sau că fac ceva rău. Nici nu are rost să pun în discuție viitorul planetei, că e clar că nu au nicio treabă cu asta. Oamenii aceștia oare aruncă chiștoacele, țigările, sticlele, paharele și restul gunoaielor pur și simplu pe jos și la ei în casă? Mă îndoiesc de acest lucru, dar cumva ei trăiesc cu acea impresie și aer de superioritate că totul li se cuvine când ajung în alte locuri.

#faragunoaiepeplaja

Eu și Cosmin ne-am luat 20 de minute dintr-o plimbare pe plajă pentru a strânge câteva gunoaie ce erau aproape de apă. În 20 de minute am strâns o caserolă plină de gunoi din aproximativ 20m². Ce aveam în acea caserolă? De toate: chiștoace, țigări, bețigașe de plastic, capace, etichete, cioburi, șervețele și nu numai. De asemenea, am strâns și câteva sticle și pahare ce nu au fost găsite în acei de 20m² pe care i-am curățat.

Ce poți să faci când vezi că oamenii aruncă mizeria pe plajă și ce poți să faci ca să îți fie și ție mai ușor să cureți în urma ta:

1. Amintește-le persoanelor că plaja are o grămadă coșuri de gunoi și explică-le că nu e frumos ceea ce fac. Nu sunt doar ei pe plajă și schimbarea în bine vine odată cu noi. Nu contează că X de la șezlongul sau prosopul Y aruncă mizeria pe jos. Asta nu înseamnă că dacă el e un needucat în toată regula, trebuie să îi copiezi comportamentul. Fă-l pe el să se simtă prost și să își dea seama de greșeală. Și dacă vrei, atrage-i și lui atenția.

2. Daca ai copii, ia după tine o pungă în plus în care să poți băga mizeria pe care o faceți cu toții în acele ore de plajă. Nu e normal să lași scutecele, jucăriile rupte și hainele murdare pe plajă. Te costa 0 lei să mergi până la cel mai apropiat coș de gunoi.

3. Dacă fumezi, folosește o sticlă sau un pahar în care să pui chiștoacele. Dacă nu ai nimic altceva după tine și nici nu găsești vreun pahar aruncat pe jos în zona ta (deși e puțin probabil să nu găsești), fă o mică groapă în care să pui toată mizeria pe care o faci. La plecare ia de acolo tot ceea ce ai și aruncă în primul coș ce îți iese în cale.

4. Când pleci de la plajă, în drum o să găsești foarte multe gunoaie. Ia măcar 2-3 dintre ele și aruncă-le la coșul de gunoi, chiar dacă nu este mizeria lăsată de tine. Orice gest mic contează.

5. Dacă ai făcut mizerie și ești om cu bun simț, nu uita să o iei de acolo. Poți chiar să folosești fel de fel de replici în conversațiile cu persoanele cu care ai venit la plajă. Poți spune “haide să ducem mizeria la gunoi că nu suntem doar noi pe plajă”, sau “haide să strângem mizeria făcută că așa e frumos”. Că vor sau nu, câțiva oameni tot o să audă discuțiile voastre și poate reușești să îi faci și pe ei să procedeze la fel de acum în colo.

Challenge pentru toată lumea! #faragunoaiepeplaja

Strânge mizeria din urma ta! Din atâtea zile de vacanță, ia-ți câteva minute din viață și curăță plaja de gunoiele care îți ies în cale. Schimbarea în bine începe cu tine, cu mine, cu fiecare om care procedează astfel. Nu te costă nimic să fii o persoană cu bun simț, mai ales în această situație. Cu toții ne dorim un mediu mai curat, mai sănătos și mai primitor, haide să facem parte din schimbarea în bine, să fim de partea bună a istoriei 🖤

Sunt curioasă dacă tu aduni mizeria pe care o faci. Ai curățat vreodată plaja de mizeriile lăsate de tine și alți oameni? Aștept să îmi spui mai multe în comentarii.

Te invit să participi și tu la acest challenge, fă poze, distribuie și folosește #faragunoiepeplaja

Îți mulțumesc pentru timpul acordat și te aștept în continuare pe blog cu noi articole 🖤 Pupici

59 thoughts on “Challenge – Strânge mizeria de pe plajă – #faragunoaiepeplaja

 1. Frumos challenge! Sunt curioasă câți vor răspunde pozitiv. Unde locuiesc eu nu este cazul, iar chiştoacele le bag în buzunar în cel mai rău caz. Sper să îți asculte cât mai multă lume îndemnul şi să funcționeze şi în România puterea exemplului mult mai mult decât funcționează nepăsarea. Toate cele bune! 🤗

  Liked by 1 person

 2. Data viitoare cand plec la mare iti arat cum ne strangem noi gunoaiele! Si apropo, am inceput sa apreciez mizerie de la noi, dupa ce am fost in Istanbul :)))).

  Like

 3. Si eu iubesc marea, dar am aceeasi problema: mizeria! Stiu ca de vina suntem noi, oamenii! Dar, recunoaste, de cate ori și tu te-ai uitat urat la oameni care-si stingeau tigara in nisip sau la ,,doamne” care ingropau samburii piersicilor tot acolo!? Fără efect! Unii mai și râdeau! Sau începeau să vorbească urât!… Te lipsești! Totuși, am fost anul acesta în Varna, plin de români care făceau la fel- mâncau semințe, aruncau servețele, paharele…Nu știu cum, plaja a doua zi era curată lună! Magie! 😀

  Liked by 1 person

  1. Yup, te mai uiți și urât că te deranjează 😁 dar prin puterea exemplui se pot face multe.
   Da, am avut și eu parte de râsete în față (dar nu pe plajă, ci pe drum) când i-am atenționat pe unii că nu e frumos să arunce gunoaiele pe jos și s-au uitat la mine de parcă vorbeam altă limbă. Cumva eu eram aia ciudată.
   Pe unii nu îi poți schimba, dar pe alții da. În timp, cu răbdare și calm 😊. Sau există varianta de public shaming pentru persoanele exagerate, cu care nu ai ce discuta. Filmare sau poze puse pe net. O să se liniștească la un moment dat. Deși unora nu le pasă de reclama negativă 😂
   Și aici se face curățenie pe plajă, dar nu destulă. Oricum, asta nu ar trebui să fie o scuză pentru nimeni.

   Like

 4. Anul asta nu am fost la mare, dar anul trecut am fost in Mangalia si pe plaja pentru copii era plin de gunoaie, de chistoace de tigari, etc, iar cosurile de gunoi erau pline ochi. Eu strang intotddeauna gunoiul dupa mine si il strang si dupa altii, daca vreau sa stau in acel loc.

  Liked by 1 person

 5. Un challange extraordinar, sper ca si lumea sa fie la fel de receptiva. Mi se pare atat de urat sa arunci gunoiul oriunde numai la cos nu. Oare acasa mananca in pat si da hartiile pe jos sau le duce la cosul de gunoi?

  Liked by 1 person

 6. Din pacate, doar in Romania nu sunt ingrijite plajele, in alte tari fiecare stie sa isi duca gunoiul la cos.

  Like

 7. Ce bine ar fi dacă acest challenge ar fi acceptat de cât mai multe persoane! Chiar trebuie făcut ceva în acest sens! Avem o țară cu mare potențial, dar e datoria tuturor să o menținem!

  Liked by 1 person

 8. Felicitari pentru initiativa!
  Da, sunt atat de multe de spus cand vorbim despre acest subiect! Eu mi-am educat copiii sa stranga intotdeauna dupa ei, ba si din jurul lor etc. Din pacate, nu putem face mai mult fara o mobilizare in masa si mai ales fara o constientizare a efectului asupra mediului si a noastra.

  Liked by 1 person

 9. Peste tot e aceeasi problema. Sunt curioasa de ce le e asa de greu unora sa stranga dupa ei, nu dupa altii. Apoi tot ei se plang de mizerie. 😦

  Liked by 1 person

 10. Provocarea e ok dar oamenii au fel și fel de caractere. Trebuie sa fii pregătită pentru fel de fel de replici nu foarte drăguțe în aceste situații. Cine le aruncă denotă deja clar lipsa de educație. Ma mulțumesc cu exemplul propriu. Am învățat ca unii oameni sunt limitați și trebuie tolerați, din păcate.

  Like

  1. Oh! Replici mi-am tot luat, nu mă mai miră nesimțirea nimănui, dar nu am de gând să stau să nu fac nimic doar pentru că X are gura mare.
   Oamenii cu bun simț trebuie să se mobilizeze în astfel de mișcări. Din păcate puțini iau cu adevărat atitudine în astfel de cazuri. Dacă multe persoane ar atrage atenția celorlalte persoane, măcar din când în când, ar conta enorm.
   Nu sunt de acord că trebuie tolerați, deoarece ei ne fac un rău constant tuturor. Trebuie atenționați într-un mod frumos și calm. Din păcate puțini înțeleg, dar contează…

   Like

 11. Foarte frumoasa ideea. Putini mai sunt oamenii care știu sa aibă grija de măruță, curețe ie și sa strângă în urma lor.

  Liked by 1 person

 12. Si eu sunt de acrod cu aceasta initiativa! De fapt, asa este normal sa fie! Nu stiu de cand normalitatea a inceput sa ni se para ceva wow… Nesimtirea unora a atins cote alarmante in zilele noastre si asta spune foarte multe despre ei…

  Liked by 1 person

 13. Bravo!! Până la urmă, însă, fiecare ar trebui să fim atenți la ceea ce lăsăm dupa noi. Eu am o problemă cu persoanelor pe care nu le interesează acest aspect. Mai văd, și am pățit chiar și în familie și m-am enervat tare rău, că după le-am ținut morală, persoane care aruncă gunoiul așa random, chiar dacă este coșul de gunoi sau pubela, ce o fi, la câțiva pași.

  Liked by 1 person

 14. O inițiativa foarte buna! E păcat de ce se întâmplă peste tot, daca fiecare ar avea grija sa fie ordonat si educat, sa nu mai arunce lucrurile pe unde prinde, s-ar produce o mare schimbare. E greu însă sa se ajunga la asa ceva din partea tuturor.

  Liked by 1 person

 15. Felicitari pentru articol si initiativa! Din pacate, suntem un popor needucat! Nu stim sa folosim cosurile de gunoi si daca indraznim sa ii reprosam cuiva ca a aruncat ceva pe strada, e posibil sa ne luam si bataie..

  Liked by 1 person

  1. Mulțumesc frumos! 😘
   Asta așa e, majoritatea reacționează foarte urât sau bagă scuze că așa fac și alții.
   E trist să vezi atâta nepăsare, ignoranță și orgoliu 😔 țara asta e atât de frumoasă, dar e distrusă de oamenii din ea.

   Liked by 1 person

 16. Minunata inițiativă! Și eu încerc sa strang gunoaiele pe care le gasesc pe lângă cele ale mele. Nu am mai fost de mult în țară la plajă, dar și atunci când mergeam situația era așa. În schimb, m-a uimit sa vad gunoaie multe, peturi, ambalaje, plastic și toate nebuniile, dar chiar și sticle de sticlă când am fost pe munte în România. Am incercat să adun intr-o punga pe care o aveam ce gunoaie găseam, dar mi-am promis sa iau cu noi o punga și mai mare pt a strange și mai multe gunoaie pe viitor când vom mai merge în drumeții.

  Liked by 1 person

  1. Mulțumesc frumos!
   Ce-i drept, și în zonă de munte este multă mizerie 😔 lunar strâng gunoaie din diverse locuri. Este de-a dreptul deranjant să te reîntorci și să găsești din nou o grămadă.

   Like

  1. Sper să ajungă articolul la cât mai multă lume.
   Anul trecut (și nu doar anul trecut) am fost nevoită de fiecare dată să fac curat în locul în care m-am aștezat. Plaja plină de chiștoace, scutece, semințe…

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.