Despre veganism – Interviu cu Roxana Filotti

Am revenit cu al treilea inteviu din seria “despre veganism – interviuri cu vegani”. De data aceasta o am ca invitată pe Roxana-Victoria Filotti.
Roxana este prima persoană care m-a contactat după ce a văzut primul interviu postat de mine. M-a încântat foarte mult faptul că a fost atât de deschisă și curajoasă să vorbească despre asta, mai ales că este la început de drum. Are 20 de ani, este din Târgu Mureș și este foarte mândră că a ales acest stil de viață. A preferat să răspundă la 16 întrebări din 62.

O persoană mi-a pus următoarea întrebare cu câteva zile în urmă: “Cum garantezi că aceste persoane din interviuri vor fi vegane toată viața?“. Hmm…În primul rând aș dori să subliniez faptul că nu am cum să garantez acest lucru în locul nimănui, iar în al doilea rând nici măcar nu acesta este scopul interviurilor cu persoanele vegane.
Scopul este de a da mai departe informațiile și experiențele veganilor din prezent. Chit că este vorba despre un vegan de 2 zile sau despre un vegan de 50 de ani. Este important să vedem cu toții ce gândesc, ce părere au despre alegerea făcută, cât de ușor sau de greu le-a fost și/sau le este și cum se simt de când au făcut această schimbare. Și, evident, ce sfaturi pot să dea persoanelor mai mult sau mai puțin interesate de acest stil de viață.
Nu este o competiție aici, nu fac din articolele mele politică și comparații despre cine este mai mult sau mai puțin vegan. Așa că, aceste întrebări chiar nu își au niciun rost și cu atât mai puțin pe blogul meu.

Ruxandra: Bună, Roxana, îmi pare bine că m-ai contactat pentru a participa la acest interviu și dorești să vorbești despre stilul de viață vegan! 😊
Roxana: Salutare, îmi pare super bine că am ocazia să mă adresez unui număr mai mare de oameni despre ceea ce înseamnă, pentru mine, veganismul și empatia față de animale! 😁
1. De ce ai ales un stil de viață vegan?
Am ales acest stil de viață, vegan, pentru că simțeam de foarte mult timp că trebuie să fac asta. A fost mai greu să mă mobilizez, dar, după ce am reușit, nu am mai putut da înapoi, din simplul motiv: empatia pe care o simt față de animale.

2. De cât timp ești vegană?
Sunt vegană din aprilie anul acesta, 2019. În schimb, carne nu am mai consumat din 2017, chiar de când am împlinit 18 ani.
3. Ce sfat le poți da oamenilor care doresc să adopte acest stil de viață?
Le spun să se aștepte la multe critici fără rost din partea oamenilor, dar le garantez că se vor culca seara împăcați că au făcut ceea ce trebuie. Cel puțin, eu asta simt.
4. Îți este greu să gătești vegan?
Depinde. Am reușit să copiez cam toate rețetele pe care le adoram înainte să fac tranziția. De exemplu: mici, cartofi cu cașcaval la cuptor, chiftele, hamburgeri, sarmale și altele. Gătitul în stil vegan nu este o provocare, o provocare este până ajungi să cunoști tipurile de alimente vegane și cum reacționează fiecare împreună cu alte alimente. Am trecut prin câteva experimente eșuate, trebuie să recunosc.

5. Conviețuiești cu un animăluț?
Da, am un cățel pe nume Lord pe care îl ador și călătorim împreună peste tot, e un scump.
6. Salvezi animale de pe stradă? Dacă da, le introduci la tine în familie sau le cauți o căsuță?
Am salvat până în prezent aproximativ 15 căței, toți abandonați de către oameni. A fost foarte greu să îi ascund pe unde am apucat. Eu locuiesc în apartament și este și Lord aici, cățelul meu, dar m-am descurcat. Mai mult de atât, am avut foarte mare noroc cu un băiat din apropierea orașului care i-a cazat. Nu știu cum aș fi reușit altfel.
7. Iei vreun supliment?
Da, momentan iau doar vitamina B12.
8. Spune-mi câteva branduri de mâncare preferate.
Chiar așteptam întrebarea asta! Deci ador firma Alpro pentru “lactate” și Alpro găsești cam peste tot. Tot ceva care imită lactatele și m-a surprins este Rawckers. Pentru imitații de mezeluri am încercat Iezeress care îmi place foarte mult și urmează să încerc Aivia. În Kaufland au produse vegane de la Take it Veggie care sunt foarte bune, trebuie verificată doar sigla să scrie “vegan”.

Interviuri cu vegani

9. Spune-mi ce alternative folosești pentru îngrijirea corporală.
Ulei de cocos, cel mai bun, simplu, accesibil și sănătos. Îl folosesc cam la orice. La epilat, la tatuaje după ce sunt vindecate pentru a-și păstra culoarea și la demachiat.
Iar pentru păr folosesc vopseaua de la Manic Panic și întrețin culoarea folosind un șampon fără sulfați, spre exemplu, Nature Box.
10. Te reprezintă acest stil de viață? Consideri că o să îl ai pentru totdeauna?
Categoric da, simt că abia acum sunt eu, simt că fac ceea ce trebuie, simt că animalele sunt cu mine pe acest teritoriu, nu pentru mine, e o diferență foarte mare. Voi continua să fiu vegană.

Mancare vegana interviuri cu vegani

11. S-a întâmplat să îți “scape” să mănânci ceva care nu este vegan? Ce te-a făcut să continui cu veganismul deși “ai dat-o în bară” o dată (sau de mai multe ori)?
Da, mi s-a întâmplat de 2 ori, dar nu cu carne, ci cu lapte si ouă. Prima dată, în Vamă, am băut un shot de “cozonac” după ce am dansat cam mult la Stuf și acel shot are Baileys. A doua oară am pățit asta la un restaurant destul de renumit din orașul meu, unde am servit conopidă pane, ospatarul garantând că nu este făcută cu ou. Iar când am revenit acolo după câteva săptămâni, în meniu erau trecuți alergenii sub fiecare fel de mâncare în parte și… surpriză! Da, m-am frustrat, dar nu pentru că a distrus un “progres”, pentru că nu am așa ceva, este un stil de viață, nu un concurs, ci pentru că am făcut ceva ce nu mă reprezintă.

Mancare vegana mici vegani interviuri cu vegani

12. Ai vreo rețetă preferată pe care dorești să o împărtășești cu lumea?
Da, cea de mititei vegani făcuți de mine, acasă. Am luat rețeta de aici https://fleursvegankitchen.com/mititei-vegani/?lang=ro
13. De unde îți faci cumpărăturile?
Din mai multe magazine. Din Kaufland și Auchan în principal, dar intru și în magazine naturiste.

Mancare vegana interviuri cu vegani vegan cruelty-free

14. Cum reacționezi când persoanele insistă să mănânci mâncarea lor care nu este vegană?
Îi voi refuza până se plictisesc să insiste! Nu vor reuși să mă convingă, de aceea, în general, când merg undeva la masă sau la grătar, îmi aduc eu într-o caserola mâncare pentru a fi sigură că este totul ok și că îmi cade bine.
15. Eviți grădinile zoologice, circurile, delfinariile și alte locuri care au ca scop exploatarea animalelor?
Evident, nu cred că este vreun vegan care să meargă pe acolo din plăcere…
16. Spune câteva cuvinte cititorilor pentru a-i îndruma să aleagă vegan.
Le sugerez să facă ce simt și apoi vor simți adevărata energie a plantelor, dar și a animalelor.

Acesta este tot interviul cu Roxana. Sper că ți-a plăcut și ai reușit să afli lucruri noi. Și, evident, sper să te inspire, mai ales că este la început de drum 😁

Notă: persoana intervievată și-a dat acceptul pentru folosirea pozelor personale pe acest blog!

Dacă dorești să te alături acestui proiect, mă poți contacta pe ruxandra.happylittlethings@gmail.com sau pe pagina de facebook a blogului, Ruxandra – Happy Little Things, printr-un mesaj privat.

În curând o să revin și cu alte interviuri.

Până atunci: 🖤 Alege conștient, alege vegan și cruelty-free 🖤

Îți mulțumesc pentru timpul acordat și te aștept în continuare pe blog cu noi articole 😊

42 thoughts on “Despre veganism – Interviu cu Roxana Filotti

  1. Mulțumesc frumos!
   Da, e tare drăguț Lord! Am avut și eu un rottweiler scump rău de tot când eram mică, l-am iubit enorm. Doar că niște oameni foarte răi l-au furat, dacă îți vine să crezi…😔

   Like

 1. Un interviu plin de informații si lucruri interesante, felicitari!
  Si Lord este tare simpatic, am avut si noi un caine cu numele acesta, mi-a placut mult. Si numele si catelul.
  Nu sunt vegana dar respect alegerile fiecăruia, eu încerc sa fiu cat se poate de atentă ci corectă cu organismul meu.

  Liked by 1 person

 2. Ma bucur ca ai avut parte de această discuție cu cineva care are aceleași convingeri ca și ale tale.

  Și eu am un cățeluș pe care îl iubesc mult.

  Bafta în găsirea a cât mai multe produse care sa se plieze pe stilul de viață ales! 😘

  Liked by 1 person

 3. Pentru mine, Lord a fost vedeta articolului.
  Mă bucur ca am aflat lucruri noi, momentan nu sunt vegana dar nu se știe niciodată.

  Liked by 1 person

 4. Mi-a făcut mare plăcere să citesc acest interviu și mă bucur că mai sunt persoane care țin la principiile lor.
  Good job girls și vă felicit! 😘

  Liked by 1 person

 5. You rock! Nu doar pentru ca ai reusit sa faci asta un stil de viata, dar și pentru faptul că esti o femeie ambitioasa și plină de încredere.
  Iar Lord, you both are adorable together.
  Mi-as dori uneori sa am si eu ambitia ta😊

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.