Lucruri interesante despre țânțari și cum să te protejezi de ei

Țânțarii ne pot da o grămadă de bătăi de cap în anumite perioade din an, în special vara.
Aceștia apar primăvara, de obicei în luna mai (poate chiar aprilie, în funcție de zona în care stai) și scăpăm de ei abia toamna, în luna octombrie (sau chiar noiembrie).
Practic, aceștia sunt prezenți în toată perioada din an în care temperatura apei are cel puțin 10⁰C.

Există peste 3000 de specii de țânțari.

Ciclul complet de viață al țânțarilor:
– stadiul 1 – ou;
– stadiul 2 – larvă (care la rândul ei, se împarte în 4 stadii);
– stadiul 3 – pupă (stadiu între imatur și matur);
– stadiul 4 – adult (matur).

Țânțarii pot cauza diverse probleme și transmite nenumărate boli, precum:

– Virusul West Nile;
– Febra Galbenă;
– Febra Dengue;
– Malarie;
– Filarioza;
– Virusul Chikungunya;
– Virusul Zika;
– Febra Rift Valley;
– Virusul Jamestown Canyon;
– alte Arbovirusuri.

Cele cinci reacții la mușcăturile de țânțari

Cu toții avem diverse reacții în urma mușcăturilor de țânțari. Saliva lor conține o proteină care împiedică coagularea sângelui.

Eu mă număr printre persoanele care “se aleg” cu umflături mari și deranjante. Pe lângă asta, mă mănâncă zona aproape constant timp de 4-5 zile.

1. Nicio reacție: sunt foarte puține persoane în lume care nu au absolut nicio reacție la mușcăturile țânțarilor. Efectiv sunt imuni la proteina găsită în saliva lor.
2. O pată/umflătură de mici dimensiuni și roșie, cu un punct în mijloc: cea mai comună reacție la mușcătura de țânțari – mâncărimea ține puțin timp. Dispare complet în maxim 5 zile;
3. O umflătură mare (cu un punct în mijloc), ușor crescută, însoțită de mâncărimi ce țin mai multe zile: este a doua reacție des întâlnită la mușcătura de țânțari. Dispare complet în decurs de 10 zile;
4. Umflături mari, însoțite de febră, dureri, frisoane, vomă și chiar diaree: aceasta este o reacție extremă la mușcăturile țânțarilor, apărută la oamenii cu Sindromul Skeeter;
5. Mâncărimi extreme, umflături foarte mari, umflarea feței și/sau a limbii și probleme respiratorii: acestea sunt simptomele unui șoc anafilactic și persoana trebuie să ajungă de urgență la spital. Șocul anafilactic poate fi fatal dacă persoana nu primește îngrijirea medicală cât mai repede. Reacția este întâlnită rar.

Pentru mine, țânțarii, nu au fost o problemă mare până în acest an, mai ales că nu prea am fost ținta lor, iar plasa de la geamuri mi-a fost de mare ajutor.
De obicei îmi făceam singură un spray repelent, din diverse uleiuri care țin țânțarii la distanță, și o soluție calmantă – voi scrie rețetele încercate, într-un articol viitor.
Pe lângă asta, fiind pasionată de aromaterapie, unele combinații pe care le aleg (în special lavanda sau aromele citrice) țin insectele la distanță.

După ce m-am informat mai mult pe subiect și am aflat ce boli pot transmite, am decis să îmi iau o protecție suplimentară.
Întotdeauna am evitat folosirea sprayurilor care se găsesc pe piață. Efectiv, ambalajul lor m-a ținut și pe mine la distanță 😂. Pe lângă asta, soluțiile la care mă refer sunt super toxice și cunosc persoane care au avut reacții alergice urâte și cărora le-au apărut diverse bube pe piele ce au ținut săptămâni.

Totodată, am evitat folosirea aparatelor ce se bagă în priză (cele care au o pastilă cu efect repelent pentru 8-12 ore). Deși au o aromă plăcută la început, este destul de greu de suportat, iar după o perioadă doare capul de la mirosul pe care îl emană.

M-am gândit că pot să mă apăr de ei și altfel, așa că am ales să apelez la soluții etice, bio și sigure pentru mediu și sănătate.

Recomandări de produse vegane

Anul acesta am ales gama PizzicOff de la Officina Naturae. Sprayul și roll-on-ul au la bază ingrediente vegane, bio, prietenoase cu mediul, nu sunt testate pe animale și nu sunt toxice.
Sunt valabile 12 luni de la deschidere/prima folosire.

Spray parfumat protectiv – PizzicOff

Acest spray este special creat pentru a ține țânțarii și alte insecte la distanță.

Are un miros puternic, citric și ușor dulceag – o combinație de citronella, cătușnică, mentă, geranium și cuișoare.

Are o textură ușoară ce este un pic lipicioasă doar în primele minute de la aplicare. Se absoarbe foarte repede în piele, nu o usucă și nu creează iritații . Parfumul rezistă multe ore pe piele.

Moduri de folosire:

1. Se pulverizează pe tot corpul, evitând zona ochilor;
2. Se poate pulverizat doar pe zonele de puls, gât, încheieturi, genunchi – eu așa am preferat să îl folosesc deoarece mirosul lui mi s-a părul prea puternic pentru a-l aplica pe tot corpul;
3. În serile și nopțile în care am stat în casă, am preferat să pulverizez câteva picături pe dischetele din bumbac pe care le-am așezat pe noptieră și pe dulapul din apropiere.

Roll-on natural pentru înțepături de insecte – PizzicOff

Un astfel de produs nu ar trebui să lipsească din casă.
Niciodată nu știi cum “te trezești” cu diverse mușcături/înțepături (de furnici, păianjeni, albine etc.)
Am reușit să testez acest produs mai mult decât mi-aș fi dorit.
Într-o seară am mers să fac niște poze și am considerat că nu este nevoie să aplic sprayul repelent, pentru că totul a durat în jur de 20 de minute.
Eh, am avut “norocul” să mă întorc acasă cu vreo 8 mușcături de țânțari.

Am aplicat produsul pe piele, direct pe mușcături și am masat încet. În câteva secunde a dispărut complet mâncărimea și nici nu am mai avut parte de acele umflături foarte mari.
Soluția are efect calmant și relaxant, iar parfumul ei este plăcut și liniștitor.
Roll-on-ul este ușor de folosit, nu curge, nu atacă pielea și nu o lasă uleioasă și nici lipicioasă.
Conține: aloe vera, ulei de luminiță, extract de nalbă, extract de imortele și ulei de cuișoare.

Dacă vrei și tu să renunți la folosirea produselor toxice de pe piață, ți le recomand pe cele de la Officina Naturae, din gama PizzicOff – le găsești pe site-ul Bio Aleea: spray împotriva țânțarilor, roll-on tratament.

Ambele sunt blânde cu pielea, nu creează iritații și, cel mai important, ai parte de efectul dorit în urma folosirii lor.

Tu știai toate aceste lucruri despre țânțari? Ai folosit produsele PizzicOff? Cunoști și alte produse vegane și netestate pe animale de acest tip? Ce reacție ai la mușcătura de țânțari?

🖤 Alege conștient produsele pe care le folosești și le consumi, alege vegan și cruelty-free 🖤

Îți mulțumesc pentru timpul acordat și te aștept în continuare pe blog! Pupici 🖤

30 thoughts on “Lucruri interesante despre țânțari și cum să te protejezi de ei

  1. Am. Mari probleme cu țânțarii, cum se spune, am sângele dulce. Pur și simplu e teroare, în 5 minute ma piscă cel puțin 3-4,se umfla și îmi vine sa îmi iau pielea. În general folosesc diverse soluții din comerț au efect ok

    Liked by 1 person

  2. Nu am folosit produsele astea, insa am folosit ceva de aici din Franța, un spray impotriva tantarilor și o crema pt „dupa”, pentru calmare în caz de piscaturi.

    Liked by 1 person

  3. Ma bucur ca la mine nu sunt tare mulți țânțari. De asemenea, ca știu cu ce sa le vin de hac atunci când merg în locuri în care pot da peste ei. Recomandări minunate și tare utile! ❤️

    Liked by 1 person

  4. Deci vara asta mi s-a parut insuportabila. Nu am putut iesi din casa fara spray de tantari si in ultimul timp am folosit ceva usor nepotrivit in sensul ca dupa pulverizare trebuia distribuit uniform ca sa fie eficient. Variantele astea nu le-am mai vazut pana acum

    Liked by 1 person

  5. Doamne ajuta ca anul acesta n-am avut parte de tantari. Cu toate acestea am avut in permanenta un produs antitantari cand am plecat in vacante

    Liked by 1 person

  6. Wow am aflat multe lucruri noi. Nu sufăr foarte tare de la mușcăturile de țânțari dar sunt deranjați iar soluțiile prezentate de tine sunt de luat în calcul…. Era mai bine dacă aflam de ele la începutul verii dar e bine și acum

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.