Despre veganism – Interviu cu Mădălina Stroescu

Pe Mădălina am descoperit-o tot în mediul online, dar prin intermediul instagramului.

M-au atras minunatele poze cu mâncare, rețetele pe care le împărtășește cu lumea și mi-a plăcut că a făcut publică trecerea ei de la vegetarianism la veganism, ceea ce cred că este și o să fie în continuare de mare ajutor pentru mulți oameni. Din acest motiv, am invitat-o să se alăture acestui proiect și mă bucur că a acceptat.

Mădălina este din Vâlcea și s-a mutat din facultate la Capitală. Acum lucrează într-o agenție de digital.
Este pasionată de gătit și înnebunită după pisici. Îi place să spună că este “mama a doi copii pe nume Arya și Otis, ambii salvați de pe stradă și transformați în cei mai iubitori pisici”.

Te invit să citești experiența ei!

1. De ce ai ales un stil de viață vegan?

Cred că am început puțin atipic, recunosc. Am început la muncă, atunci când făceam research pentru un potențial client care avea o alternativă plant-based și atunci am dat de Marius Mitrache pe Youtube. I-am ascultat câteva vlog-uri despre veganism și am observat că tot menționează anumite documentare. Am văzut prima dată Game Changers și am renunțat la carne de a doua zi. Doar la carne, pentru că mi-a fost super frică de schimbare, am crezut că e prea mult să fac totul dintr-o dată.
Am început să intru pe grupuri de vegani pe Facebook, eu fiind doar vegetariană în acel moment. Ascultându-le poveștile și văzând cât de multe opțiuni sunt în zilele noastre, mi-am dat seama că nu am de ce să mă tem. Am descoperit cât de multe feluri noi sunt și că de fapt veganismul nu vine cu restricții, ci efectiv te învață o nouă lume culinară, poate mult mai creativă decât cea cu care am crescut.

2. De cât timp ești vegană?

De aproape jumătate de an și regret în fiecare zi că nu sunt de mai mult timp pentru că nu îmi mai imaginez viața altfel.

3. A fost greu/încă îți este greu?

Mă întreabă foarte des prietenii mei asta, iar răspunsul meu este simplu: Nu, simt că așa ar fi trebuit să fie de mult. Pentru mine veganismul este un aspect de etică și nu unul de dietă. În momentul în care am reușit să îl conturez conform logicii mele, nu a mai fost loc de nimic.

4. Ți se pare greu să găsești alternative?

Chiar deloc, mi se pare că sunt atât de multe variante și rețete noi pe care să le încerc încât nu cred că voi rămâne niciodată fără idei sau opțiuni.

5. Cum te simți de când ai început acest stil de viață?

Extraordinar de bine, atât fizic cât și mental.

6. Ce sfat poți să le dai oamenilor care critică?

Și eu eram un om care critica, pentru că nu înțelegea sau nu știam mai bine de atât. Ultima perioadă m-a învățat că uneori nu poți obliga pe cineva să creadă ce crezi tu. Oamenii au nevoie să treacă prin anumite etape și procese pentru a ajunge la aceeași concluzie ca noi. Ar trebui să fim mai răbdători unii cu alții și să fim mai atenți la noi și la bunăstarea noastră. Uneori ne neglijăm pe noi de grija celorlalți și nu e bine.

7. Cum crezi că îi poți ajuta și pe alții să adopte acest stil de viață?

Îmi place să cred că îi inspir prin blogul și pagina mea de Instagram. De fapt, din acest motiv am și început, am vrut să arăt ce fain arată mesele vegane. Am observat că în acest mod oamenii devin curioași și vin ei și pun întrebări, nesimțindu-se forțați să facă nimic.

8. Ce sfat le poți da oamenilor care vor să adopte acest stil de viață?

Să fie răbdători cu ei și să se înconjoare de oamenii care îi susțin. E normal să fie mai greu la început și e normal să mai fie scăpări. Trendul și intenția contează.

9. Cum reacționează oamenii când le spui că ai ales să fii vegană?

Cred că sunt foarte norocoasă pentru că sunt înconjurată numai de oameni faini care sunt curioși și nu judecă. Sunt singura persoană vegană din cercul meu, iar asta îi face să fie foarte curioși (mereu gustă din ce gătesc eu <3).

10. Îți este greu să gătești vegan?

Chiar nu. Mi s-a părut mereu simplu în bucătărie, iar veganismul mi-a deschis cu totul alt univers culinar. Chestia asta mă face să fiu foarte curioasă și nerăbdătoare să încerc lucruri noi.

11. Conviețuiești cu un animăluț?

Cu mândrie spun da. Am două pisicuțe, pe nume Arya și Otis, ambele tigrate și salvate de pe stradă, înainte să devin vegană.

12. Recomanzi oamenilor să adopte în loc să cumpere animale?

Chiar da. Nu cred că există iubire mai pură decât a unui animăluț salvat de pe stradă de către tine. Pisicile mele îmi arată acest lucru în fiecare zi.

13. Ce crezi că îi face pe oameni să fugă de cuvântul “veganism”?

Sincer? Ceilalți vegani. Cei de ligă veche, uneori mă sperie și pe mine și încerc să fug de conflictele lor. Au creat imaginea aceasta că nu poți sta lângă un vegan căci o să încerce să te convingă cu forța să fii ca el.

Un al doilea motiv este cel care m-a făcut pe mine să ajung așa târziu la veganism, și anume, ignoranța. Nu ni se spune de ce cum trebuie, iar noi nu vrem să auzim. Căci dacă ni s-ar spune într-un mod prietenos, fără să te simți amenințat, iar la final să simți că ai de ales, fără să te pună cineva să alegi, ai reacționa mult mai bine.

14. Ce poți să le spui persoanelor care cred că veganismul e doar o fază și nu un stil de viață? Dar celor care consideră că este o “fiță”/un moft?

Că ar fi bine să avem cu toții acest moft. Sau măcar să fim vegani (să mâncăm vegan) 2 zile pe săptămână. Lumea ar fi mai bună dacă toți ar încerca să facă asta.

15. Iei vreun supliment?

Nu iau nimic special. Folosesc un complex de Multivitamine de la MyProtein, l-am luat în special pentru vitamina B12. În rest încerc să mănânc cât mai nutritiv și diversificat.

16. Te reprezintă acest stil de viață? Consideri că o să îl ai pentru totdeauna?

Chiar da. Simt că ar fi trebuit să iau această decizie cu mult timp în urmă.

17. Ce sfat le poți da veganilor care critică persoanele non-vegane în loc să le facă să înteleagă și să insiste cu alternative?

Că nici ei nu ar fi fost convinși cu forța și să nu uite asta. Oamenii sunt convinși cu puterea exemplului, dacă vorbesc frumos despre experiența lor într-un mod care să nu îi afecteze pe alții, o să convingă considerabil mai mulți oameni.

18. S-a întâmplat să îți “scape” să mănânci ceva care nu este vegan? Ce te-a făcut să continui cu veganismul deși “ai dat-o în bară” o dată (sau de mai multe ori)?

E normal. Nu pot controla ingredientele, mai ales când nu produc eu mâncarea respectivă. Mi s-a întâmplat de multe ori să comand ceva, să încep să mănânc și să îmi dau seama că nu e ok și că au pus ceva ce nu am cerut. Cred foarte mult că intenția contează, iar realitatea e că e o scăpare normală. Tot ce fac este să țin minte că se poate întâmpla în locul X să se întâmple acest lucru și să nu mai iau de acolo. O scăpare sau o greșeală nu poate să schimbe o filozofie. Mai ales când motivul pentru care o faci este să protejezi animalele.

19. Cu ce înlocuiești carnea din mâncare (dacă simți nevoia)?

Depinde de mâncare. Este fascinant cât de multe opțiuni sunt: ciuperci, leguminoase, seitan și rar alternative procesate.

20. Cu ce înlocuiești oul (dacă simți nevoia)?

Preferatul meu: tofu ❤

21. Cu ce înlocuiești lactatele?

Ți-am zis că-mi place tofu? 😂
Tofu în saramură, lapte vegetal și mai nou încerc să fac creme din caju.

22. Cu ce înlocuiești mierea?

Cu nimic, nu prea consumam nici înainte. Iar dacă o rețetă o cere, atunci sirop de agave.

23. Ai vreo rețetă preferată pe care dorești să o împărtășești cu lumea?

Una singură nu, însă toate preferatele mele sunt pe blog.

24. Dacă foloseai articole vestimentare din piele/lână/mătase etc., ți-a fost greu să renunți la ele și să găsești alternative?

Pentru mine este important să nu fac risipă, motiv pentru care am păstrat tot ce dețineam de piele în momentul în care am luat decizia. Le voi purta până când nu vor mai putea fi purtate, iar după le voi înlocui cu opțiuni vegane.

25. Consideri că veganismul o să aibă un impact pozitiv în viitor?

Sunt convinsă de acest lucru.

26. Ce le poți spune oamenilor care consideră că mâncarea vegană nu e bună și cred că e ceva scârbos, fără gust?

Că nu au încercat ce trebuie, iar să considere că mâncarea de post este tot ce are veganismul de oferit se înșeală amar.

27. Spune câteva cuvinte cititorilor pentru a-i îndruma să aleagă vegan.

Mi se pare că veganismul este o călătorie proprie și cred că nimic din ce ar zice nimeni nu te-ar putea face să grăbești această călătorie. Cred că aș dori mai degrabă să îndemn lumea să se documenteze și să se asigure că fiecare decizie pe care o ia este conștientă și cu un motiv, nu pentru că așa am crescut sau e “normal”.

Mă bucur că Mădălina a menționat faptul că unii vegani fac oamenii să fugă de veganism, pentru că așa este în unele cazuri – anumite persoane sunt atât de rele, încât nici ca vegan nu dorești să vorbești cu ele pe vreun subiect anume, pentru că mereu sunt puse pe ceartă.

Partea bună este că sunt puțini oameni răi. Deși țipă destul de tare, e bine că oamenii buni și cu răbdare fac parte din majoritate.
Când o persoană face această trecere, o face treptat, pentru că e aproape imposibil să schimbe totul peste noapte, în afară de dietă.
Răbdarea, înțelegerea și propriul exemplu sunt cele mai bune moduri prin care atragi oamenii spre veganism.

Pe Mădălina o găsești pe instagram și pe blogul personal BeVegan – sunt sigură că rețelele ei o să te inspire și o să te ajute.

Prin această serie de articole, oamenii pot afla atât de la mine, cât și de la alte persoane, cum este să ai și să trăiești cu acest stil de viață. Fiecare om este diferit, fiecare persoană a făcut tranziția în felul ei, iar experiențele tuturor contează și merită spuse.

Notă: persoana intervievată și-a dat acceptul pentru folosirea pozelor pe acest blog.

Pentru orice altă întrebare legată de acest stil de viață, mă poți contacta și îți răspund cu mare drag!
Dacă ești o persoană vegană care dorește să participe la această serie de interviuri, mă poți contacta printr-un mesaj direct pe pagina mea de facebook: Ruxandra – Happy Little Things sau scrie-mi la adresa: ruxandra.happylittlethings@gmail.com

Aștept să ne auzim!

🖤 Alege conștient produsele pe care le folosești și le consumi, alege vegan și cruelty-free 🖤

Îți mulțumesc pentru timpul acordat și te aștept în continuare pe blog! Pupici 🖤

15 thoughts on “Despre veganism – Interviu cu Mădălina Stroescu

  1. Este mult mai ușor să gătești vegan, e greu până știi de unde să iei toate alimentele de care ai nevoie, pentru că din propria experiență îți spun că nu încercasem muuulte. Sunt sigură că ai putea să le faci 🖤

   Like

 1. Totul arată nemaipomenit de bine și cu fiecare articol de genul acesta mă conving tot mai mult că și veganii mănâncă bine! 😀 Îmi plouă în gură văzând toate bunătățile acestea.

  Liked by 1 person

  1. Daaa, mâncăm foarte bine 😁 e percepția asta “ciudată”, cum că nu ar fie ok mâncare vegană, pentru că mulți compară veganismul cu postul. În post nu prea are gust mâncarea, pe când aceasta este întotdeauna delicioasă.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.