Despre veganism – Interviu cu Fleur

Rețelele sociale ne ajută să cunoaștem oameni noi, să găsim persoane cu interese comune și să dăm mesajele mai departe, indiferent de cauza pentru care luptăm.

Și contrar a ceea ce îmi spunea mie cineva în urmă cu 3 ani și jumătate (cred că aveam blogul de maxim o lună), activismul pe facebook și alte rețele sociale este foarte important! Mai ales că doar așa poți ajunge inclusiv la oamenii care nu sunt deschiși către acest stil de viață (cel puțin în primă instanță) sau care nici nu și-au pus (prea multe) întrebări.

Proiectul “Despre veganism – Interviuri cu persoane vegane” continuă cu Fleur.
Și pe Fleur tot prin intermediul grupurilor de pe facebook am cunoscut-o. Este vegană de 11 ani și transmite mesajul zi de zi.

Te invit să o cunoști mai bine:

“Bună Ruxandra și cititorilor,

Câteva cuvinte despre mine: Sunt Fleur, am vârsta de 50+ ani, am un copil adolescent și încă 5 adoptați, 2 căței și 3 pisici, plus am în grijă viețuitoarele din grădină: vulpițe, arici, șoricei, păsărele.
De copil am iubit animalele, am crescut cu ele, toată viața am fost înconjurată de ele. Aveam grijă de câinii și pisicile de pe stradă, chiar și păsări când îmi ieșeau în cale. La un moment dat am realizat că sufeream de disonanță congnitivă (nu cunoșteam termenul atunci), că nu pot spune că iubesc animalele, toate animalele, și în același timp să le consum trupurile, să contribui la sufereința și moartea lor. Și am decis să devin vegetariană.
Dacă în acea perioadă (internetul era la început) nu cunoșteam decât o singură persoană care îmi împărtășea dragostea față de animale, după ani, odată cu dezvoltarea internetului, am început să am contact cu persoane asemenea mie. Așa am aflat de cruzimile din spatele lactatelor și ouălor și într-o zi am ales să devin vegană, acum 11 ani. Și și acum trăiesc cu regretul că mi-a luat atât de mult timp să fac acest pas.
Din fericire, în prezent, informațiile se găsesc peste tot, ororile din industria lactatelor și ouălor nu mai sunt un secret, oricine are acces la informație și, în plus, piața abundă de produse vegane. De asemenea: informații despre dieta vegană, cum ne putem asigura nutrienții necesari și mii de rețete delicioase.
Dacă întotdeauna am încercat să insuflu din dragostea mea pentru animale celor cu care veneam în contact, de când am devenit vegană am devenit și activistă, pentru că încă mulți oameni nu sunt informați, dacă oricine știe că carnea este o bucată din trupul unui animal care a murit, mai sunt din cei care consideră laptele și ouăle sunt produse obținute fără suferința animalelor (și îmi fac mea culpa pentru că în anii de vegetarism și eu credeam la fel). Consider că este de datoria mea să informez pentru animale, pentru că noi suntem vocea lor, pentru că nu au pe nimeni care să lupte pentru ele.
Activismul meu ia diferite forme: unde mă duc iau mai întotdeauna ceva bunătăți vegane cu mine (prăjiturele, torturi etc.), am un site cu rețete vegane, altul cu informații despre veganism și animale, activism stradal (înainte de pandemie) împreună cu grupul “Anonymous for the voiceless” și, cel mai important, activism pe Facebook.”

1. De ce ai ales un stil de viață vegan?
Am ales să devin vegană din iubire pentru animale.

2. De cât timp ești vegană?
Anul acesta se împlinesc 11 ani de când sunt vegană.

3. A fost greu/încă îți este greu?
Nu pot spune că mi-a fost greu, nici în urmă cu 11 ani când nu existau atât de multe produse vegane. Desigur, au fost momente când ofertele au fost limitate, acum mă gândesc la concedii când nu îți poți prepara singur mâncarea, dar întotdeauna am găsit ceva vegan chiar dacă erau doar cartofi prăjiți și salate.

4. Ți se pare greu să găsești alternative?
În prezent absolut deloc, din fericire există alternative pentru aproape orice.

5. Cum te simți de când ai început acest stil de viață?
Mă simt cu conștiința mai curată, că acțiunile mele nu (mai) provoacă suferința vreunei ființe.

6. Ce sfat poți să le dai oamenilor care critică?
Dacă te referi la dieta vegană, să se informeze mai întâi din surse sigure.

7. Cum crezi că îi poți ajuta și pe alții să adopte acest stil de viață?
Încerc să informez despre suferința animalelor care este legată de un stil de viață nonvegan, de asemena să le ofer și informații despre alternativele vegane. De aceea am creat și două site-uri, unul despre animale (www.veganipentruanimale.com) și unul cu rețete și câteva informații de bază despre nutriție (www.fleursvegankitchen.com).

8. Ce sfat le poți da oamenilor care vor să adopte acest stil de viață?
Să aibă grijă să își asigure toți nutrienții necesari printr-o dietă echilibrată și diversificată și să suplimenteze cu vitamina B12. Atașez două articole ajutătoare:
https://fleursvegankitchen.com/new-vegan-help-guide/?lang=ro și
https://fleursvegankitchen.com/nutrients-vega-diet/?lang=ro

9. Cum crezi că îi poți convinge pe cei care nu iubesc animalele?
Că dacă nu o fac pentru animale cel puțin să o facă pentru sănătatea lor și pentru cea a Planetei, căci dieta vegană este singura speranță pentru supraviețuirea generațiilor viitoare.

10. Când te uiți în trecut la ce decizii luai, cum te face să te simți?
Simt regret, furie, frustrări că nu am știut mai bine…

11. Cum reacționează oamenii când le spui că ai ales să fii vegană?
Depinde, în trecut mă priveau ca pe o ciudată, acum aproape oricine a auzit de veganism și nu li se mai pare atât de ciudat. Dar am întâlnit personane cărora le-am câștigat respectul numai pentru faptul că sunt vegană, că au văzut dincolo de dietă, respect pentru că un vegan este ghidat în alegerile pe care le face de o bază morală, etică.

12. Cum reacționează oamenii când le arăți alternativele vegane?
În general surprinși de cât de gustoase sunt aceste alternative.

13. Care sunt alimentele tale favorite?
Dulciurile, fructele…

14. Îți este greu să gătești vegan?
Deloc.

15. Când mergi în oraș să mănânci, îți este greu să găsești ceva vegan în meniu?
Uneori. Dar la orice cârciumă găsești niște garnituri și salate care sunt întotdeauna vegane, altfel încropește bucătarul ceva cu ce are prin bucătărie. Nu mi s-a întâmplat niciodată să plec nemâncată. Dar, dacă pot alege dinainte, studiez meniul online și aleg un restaurant care are și opțiuni vegane.

16. Ai călătorit în alte țări? Cum ți se pare piața de acolo și cum ți se par oamenii? Sunt deschiși la această schimbare?
Locuiesc în Olanda și există diferență atât în mentalitatea oamenilor, în general, cât și la cum privesc veganismul, în special. Oamenii sunt mai deschiși la nou, la acceptare, la adaptare. Acum veganii și veganismul fac parte din normal aici și din ce în ce mai mulți oameni aleg acest stil de viață (se poate remarca și prin explozia de produse vegane).

17. Conviețuiești cu un animăluț?
Daaa, am cinci copii blănoși adoptați (doi căței și trei pisici), patru din Romania, unul de la azilul local. Pe lângă ei, în grădină, peste noapte, mă vizitează arici și un grup de vulpițe, iar peste zi păsărele. Am adaptat grădina astfel încât să atragă viețuitoare sălbatice, de la flori care atrag insecte, la tufe înalte și dese pentru arici și păsări.

18. Ajuți adăposturile și sanctuarele prin muncă voluntară sau donații?
Da.

19. Recomanzi oamenilor să adopte în loc să cumpere animale?
Da. Orice animal adoptat este o viață salvată. Cumpărând un animal nu facem decât să încurajăm exploatarea unor ființe, majoritatea ținute în condiții mizere, în cuști strâmte, mămicile folosite până la epuizare pentru profitul unor oameni lipsiți de scrupule. Cumpărând un animal susținem aceste practici și condamnăm la moarte, direct sau indirect, alte animale. Iar adăposturile/străzile sunt pline de pisicuțe și câini adorabili, pentru toate gusturile și condițiile (apartament, casă).

20. Ce crezi că îi face pe oameni să fugă de cuvântul “veganism”?
Ignoranța, faptul că nu știu exact despre ce este vorba. Că poate părea ceva intangibil și extrem. Total greșit! Cum spunea cineva: veganismul este o bucurie!

21. Ce le spui oamenilor care consideră că o să mori din diferite motive ale stilului acesta de viață?
Că există nenumărați vegani de zeci de ani care nu numai că au ajus la adânci bătrâneți, dar care se bucură și de o sănătate optimă (un exemplu sunt adventiștii, rastafarienii care nu consumă nimic de la animale).

22. Iei vreun supliment? (Poți spune câteva cuvinte despre el/ele, dacă dorești)
Suplimentez regulat cu Vitamina B12, iar în anumite perioade cu vitamina D (mai ales iarna). Din când în când cu magneziu citrat și zinc pentru imunitate (din cauza că pământul agricol este sărăcit de minerale prin cultivări repetate, stropiri și îngrășăminte chimice, nici plantele nu mai conțin nivelul normal – vitaminele se produc de către plante, mineralele se extrag din sol). De asemenea, am grijă să suplimentez iodul căci nu mai folosesc sare iodată (o găsesc numai sub formă de sare marină care conține microplastic, nu găsesc sare de mină, din saline).
Încerc să îmi asigur Omega 3 din nuci și semințe și ulei de in sau rapiță, dar uneori îmi este mai ușor să iau un supliment de Omega 3 vegan din alge.

23. Tranziția a fost făcută treptat sau direct?
Înainte de a deveni vegană am fost vegetariană câțiva ani buni.

24. Pe lângă faptul că ai adoptat un stil de viață vegan, ai vreo alegie la ceva? Cum te descurci să găsești alternativele?
Am câteva alergii și intoleranțe care cu vârsta s-au și agravat, dar nu îmi este deloc greu să le evit.

25. Ce sfat le poți da persoanelor care nu văd animăluțul dincolo de o bucată de carne sau de un ingredient?
Să încerce să se pună în locul acelor animale din ferme, din laboratoarele de testare, în locul mamelor violate și cărora le este omorât puiul imediat după naștere, care ajung în abatoarele morții, care nu au cunoscut decât o viață de iad, de calvar, de suferință cruntă. Să se imagineze într-o lume paralelă în care oamenii sunt asupriți de către niște ființe superioare, exact cum asuprim noi animalele. Pentru a le ajuta imaginația, le recomand documentare ca “Earthlings” sau “Dominion” și, să aplice animalelor exact ce și-ar dori să le fie aplicat lor înșiși.
https://www.youtube.com/watch?v=8gqwpfEcBjI și
https://www.youtube.com/watch?v=LQRAfJyEsko&t=162s

26. Ce le poți spune persoanelor care cred că animalele sunt special printre noi pentru a le mânca și că nu poți trăi fără a le consuma?
Este foarte greu să “spargi” asemenea mentalități, nu știu cum îi poți convinge de altceva.

27. Cum faci față jignirilor oamenilor din jur?
Dacă se întâmplă încerc să nu mă consum și să le pun pe seama ignoranței și a caracterului persoanei respective. Din fericire am parte destul de rar de așa ceva.

28. Te reprezintă acest stil de viață? Consideri că o să îl ai pentru totdeauna?
Fără îndoială, pe mine veganismul mă reprezintă ca om și voi fi pentru totdeauna vegană, nici nu concept altfel, când cunosc toată suferința animalelor, toate ororile la care sunt supuse. Ce om aș fi dacă aș alege deliberat să contribui la durerea și moartea lor?! Și, pe deasupra, nu am nicio îndoială că este și cel mai sănătos stil de viață.

29. Cum te simți acum când intri în magazine și vezi atât de multe animale sacrificate?
Cu inima frântă, fără speranță…

30. Cum te descurci cu poftele (dacă le ai)? Ce sfat le poți da oamenilor care cred că vor tânji după un anumit gust?
Am încercat variantele vegane, pot da câteva exemple: mămăliguță cu brânză și smântână am ales să le înlocuiesc cu tofu sau brânză vegană și smântână sau iaurt vegan. La un moment dat am avut poftă de cârnăciori feliați, trași la tigaie cu usturoi și mămăliguță… simplu, i-am înlocuit cu cârnăciori vegani. Cam totul se poate veganiza. Și nu mă aștept să fie identic ca gust sau textură, dar foarte apropiat. Cred că nici nu aș putea mânca dacă imită foarte bine. Am încercat o dată un “somon” vegan care imita atât de bine încât nu am putut să-l mănânc.

31. Cu ce înlocuiești oul (dacă simți nevoia)?
Nu prea simt nevoia, am încercat să recreez varianta vegană pentru omletă și ouă umplute (https://fleursvegankitchen.com/vegan-stuffed-eggs/?lang=ro) care imitau atât de bine gustul și textura de ou încât nu le-am putut consuma. Dar și pentru pofticioșii la ouă există alternative: http://veganipentruanimale.com/oua-vegane-incredibile-versiuni-vegane-ale-fiecarui-fel-de-mancare-cu-oua/

32. Cu ce înlocuiești lactatele?
În prezent există alternative vegane pentru orice fel de lactate. Folosesc cu precădere laptele și iaurtul de soia și tofu.
http://veganipentruanimale.com/lactate-vegane-ghid-ajutator/

33. Ai vreo rețetă preferată pe care dorești să o împărtășești cu lumea?
O rețetă care a avut mare succes a fost cea de mititei. https://fleursvegankitchen.com/mititei-vegani/?lang=ro

34. Dacă foloseai articole vestimentare din piele/lână /mătase etc., ți-a fost greu să renunți la ele și să găsești alternative?
Nu mi-a fost greu nici să renunț, nici să le înlocuiesc.

35. Cât de important crezi că este stilul de viață vegan pentru tine, animale și Planetă?
Veganismul ocupă unul dintre cele mai importante locuri în viața mea. Și desigur că este necesar pentru animale și Planetă. Este singura speranță pentru viitorul omenirii.

36. Ce le poți spune oamenilor care consideră că mâncarea vegană nu e bună și cred că e ceva scârbos, fără gust?
Să mai încerce, cu siguranță nu i-au dat o șansă. Plus, cine n-a încercat mâncarea de post? Iar gustul se educă în timp. Mie nu mi-a plăcut toful la început, poate și pentru că nu știam foarte bine cum să îl prepar, dar în timp m-am adaptat, am găsit variantele și rețetele care îmi plac iar acum este nelipsit (unul din secretele unui tofu gustos este stors foarte bine de lichid și marinarea cu tot felul de condimente).

37. Ce sfat le poți da persoanelor care evită să își facă prieteni vegani, sau care renunță la prietenie când o persoană devine vegană?
Că nu știu ce pierd! Iar dacă o persoană renunță la o prietenie pentru acest motiv consider că veganul este cel câștigat. Cine are nevoie de așa “prieteni”?

38. Ce sfaturi le poți da persoanelor care refuză să aibă prieteni non-vegani?
Nu aș putea să le dau vreun sfat, fiecare știe de cât este în stare să ducă.

39. Cum te comporți când primești cadouri care nu sunt adecvate stilului tău de viață, deși i-ai spus persoanei despre tine, iar ea refuză să asculte?
Încerc să nu le primesc și să explic politicos și motivul și că oricum nu le pot folosi.

40. Spune câteva cuvinte cititorilor pentru a-i îndruma să aleagă vegan.
Caută în inima ta, cu sinceritate, iar dacă ești împotriva suferinței unei ființe, dacă nu ți-ar plăcea să ți se aplice ceea ce noi, oamenii, aplicăm animalelor crescute pentru mâncare, atunci știi că veganismul este cea mai bună alegere. Primul pas este făcut! Iar dacă îți este teamă că nu vei știi să mănânci sănătos, caută informații (recomand cartea Dr. Greger “Cum să nu mori”). Ia legătura cu alți vegani care te pot îndruma. Există programe speciale pentru a ajuta începătorii, cum ar fi https://start22.ro
Mult success! Dacă vrei, poți!
0 opmerkingen

Mă bucur tare mult că Fleur a expus faptul că activismul pe facebook este cel mai important, pentru că este fără doar și poate!
Astfel ajungem la cât mai mulți oameni și suntem, cum a spus și ea, vocea animăluțelor.

Tot ce trebuie să faci acum ca să fii vegan este să vrei! Fleur este un exemplu, mai ales că a fost vegetariană foarte mulți ani, iar din ceea ce am observat în trecut, vegetarienii rămân vegetarieni mult timp dacă nu li se expun toate informațiile necesare.

Alege și tu să fii vegan! Ia și tu parte la schimbarea în bine 🖤 contează orice pas în această direcție!



Notă: persoana intervievată și-a dat acceptul pentru folosirea pozelor pe acest blog.


Pentru orice altă întrebare legată de stilul de viață vegan, mă poți contacta și îți răspund cu mare drag!
Dacă ești o persoană vegană care dorește să participe la această serie de interviuri, mă poți contacta printr-un mesaj direct pe pagina mea de facebook: Ruxandra – Happy Little Things sau scrie-mi la adresa: ruxandra.happylittlethings@gmail.com

Aștept să ne auzim! 


🖤 Alege conștient produsele pe care le folosești și le consumi, alege vegan și cruelty-free 🖤


Îți mulțumesc pentru timpul acordat și te aștept în continuare pe blog! Pupici 🖤

2 thoughts on “Despre veganism – Interviu cu Fleur

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.