Despre folosirea unei cupe menstruale și testarea cupei MonthlyCup

De când am început să scriu pe blog mi-am dorit să abordez acest subiect. Folosesc de mai mulți ani cupe menstruale și știu cât de eficiente, comode și prietenoase cu mediul sunt acestea.

Vreau să clarificăm un lucru: ciclul menstrual este total normal și natural! Nu ar trebui să ne fie jenă să vorbim despre el și în niciun caz scârbă.

Nu toate cupele menstruale sunt vegane și cruelty-free!

Majoritatea sunt, doar că unele branduri aleg să testeze siliconul medical pe animale, la fel și pigmenul/pigmenții folosiți pentru colorarea ei. De asemenea, aceștia pot fi obținuți din surse animale.
Pentru mine acest aspect este foarte important și nu voi folosi niciodată o cupă menstruală care nu este vegană și care este testată pe animale.

Ce sunt cupele menstruale?

Cupele menstruale sunt alternative eco-friendly ale tampoanelor și absorbantelor. Sunt mult mai sigure și mai confortabile.
Totodată, sunt și buget-friendly. Dacă calculezi cât de mulți bani cheltui pe tampoane și absorbante într-un an de zile, vei observa că ieși mult mai ieftin dacă folosești o cupă mentruală. În plus, pe aceasta o poți folosi timp de 5-10 ani.

Prima dată când am auzit de cupe menstruale mă gândeam că sunt la fel de problematice și deranjante ca tampoanele interne.
Din fericire, nu a fost așa și am fost destul de norocoasă: m-am putut obișnuit cu ele încă de la prima folosire. M-am informat mult pe subiect înainte de a-mi achiziționa prima cupă menstruală și asta cred că m-a ajutat enorm.

Despre cupele menstruale Monthlycup și cum poți alegi mărimea potrivită pentru tine

1. Sunt 100%vegane aprobate de Animal Rights Sweden – ceea ce înseamnă că sunt și cruelty-free;
2. Sunt fabricate în Suedia, din silicon medical, iar cele colorate conțin 1%pigment vegan;
3. La noi, sunt disponibile în 3 culori: roz, albastru și transparent;
4. Îți poți alege mărimea în funcție de următoarele criterii:
mini – pentru adolescente/primii ani de menstruație (Și da! Pot fi folosite și de virgine);
normal – pentru flux ușor și normal;
plus – pentru flux abundent și foarte abundent;
5. Sunt aprobate FDA.

De ce să alegi să folosești o cupă mentruală?

Ar fi atât de multe motive de înșirat…!
1. Dacă este introdusă corect, nu o simți și poți sta liniștită timp de 8-12 ore;
2. Este simplu de utilizat, nu curge (dacă este introdusă corect), poți face în voie orice activitate: poți înota, poți face sport; și poți purta hainele preferate, chiar și cele deschise la culoare;
3. O cupă menstruală înlocuiește în medie 1600 de tampoane și absorbante, impactul negativ asupra mediului fiind mult mai mic;
4. O femeie, într-o viață, are nevoie de 5-7 cupe menstruale care înlocuiesc, în medie, 12000 de tampoane și absorbante (care se descompun în sute de ani);
5. Poți dormi cu ea fără probleme;
6. Spre deosebire de tampoane și absorbante care absorb lichidul menstrual, cupa menstruală îl colectează;
7. Pentru că ciclul menstrual este colectat și nu absorbit, nu se creează iritații și nici uscăciune în zona intimă;
8. Nu o vei pierde în vagin! Am văzut de multe ori persoane care au scris că le este frică să le folosească din acest motiv. Dacă întâmpini greutăți la scoaterea ei, încercă să iei o pauză și să relaxezi zona, apoi să încerci din nou.

Ce să faci înainte și după ce o folosești

1. Orice cupă menstruală trebuie fiartă timp de 5-7 minunte înainte de prima folosire;
2. Spală-te bine pe mâini înainte și după ce o introduci;
3. După ce o golești, spal-o bine cu un săpun sau un gel intim fără parfum (eu îl folosesc gelul Organiwash) sau, dacă ești într-un loc public, cu șervețele pe bază de alcool (eu folosesc șervețelele biodegradabile OrganiWipes);
4. Pentru a o introduce, mie cel mai ușor îmi este să stau ghemuită. Poți sta și pe toaletă sau cu un picior pe toaletă;
5. Cupa menstruală este un produs personal de igienă intimă și nu trebuie niciodată împrumutată;
6. În poza de mai sus găsești câteva figuri ce îți arată cum o poți introduce corect. De obicei știi, deoarece se aude un mic sunet când se deschide. Poți verifica baza cupei. Dacă este rotundă și nu îndoită, înseamnă că este fixată cum trebuie. În plus, nu o simți.
7. Este indicat să o dezinfectezi corespunzător de fiecare dată și să o fierbi înainte de fiecare nouă utilizare (eu am o oală pe care o folosesc doar pentru a fierbe cupele menstruale);
8. Așteaptă să se usuce și depoziteaz-o în săculețul ei, într-un loc uscat.

Eu până acum am folosit cupa menstruală OrganiCup (despre care voi vorbi într-un articol viitor), iar în ultimele două luni am testat-o pe aceasta, de la MonthlyCup.

A mea este pentru flux normal (care este cel mai întâlnit și am ales culoarea albastră, având deja una transparentă).
Sunt mulțumită de ea și o voi refolosi și de acum în colo.

Este o mică diferență între cele două: siliconul medical al cupei OrganiCup mi se pare că este un pic de tot mai tare.
Ambele sunt moi, delicate și fine.

Important: Cupele menstruale nu creează iritații, ci doar săpunurile pe care le folosești pentru curățarea lor, de aceea este indicat să alegi variante fără parfum.

Sunt foarte multe lucruri de spus despre cupele menstruale și despre impactul asupra mediului. Din acest motiv voi reveni cu mai multe informații în articolele viitoare. În acest articol am prezentat câteva informații generale și cupa menstruală MonthlyCup.

Tu ai folosit până acum vreo cupă menstruală? Care este preferata ta și în cât timp te-ai obișnuit cu ea?

🖤 Alege conștient produsele pe care le folosești și le consumi, alege vegan și cruelty-free 🖤

Îți mulțumesc pentru timpul acordat și te aștept în continuare pe blog! Pupici 🖤

22 thoughts on “Despre folosirea unei cupe menstruale și testarea cupei MonthlyCup

 1. Stiu ca e mult mai buna pentru natura si ca lumea spune ca e foarte confortabila, dar eu nu pot sa ma obisnuiesc cu gandul ca am ceva bagat acolo 😂 nici ob urile nu le suport e ceva ce tine de preferintele mele

  Like

  1. În primul rând este bună pentru tine, iar în al doilea rând pentru natură.
   Ar trebui să fim mai conștienți de impactul negativ pe care îl lăsăm în urmă noastră, mai ales că deșeurile acestea vor rămâne sute de ani după ce noi vom muri, așa că de ce să nu facem o schimbare în bine când este la indemana oricui? Totul ține de obișnuință.
   Spre deosebire de ob-uri, cupa menstruală nu se simte. Ea colectează, nu absoarbe.
   După cum ziceam și în articol, și eu credeam că va fi deranjantă la început. După ani de zile, încă mă bucur că am făcut această schimbare și suuuper rar se întâmplă să folosesc altceva.
   Sfatul meu este să îți faci curaj să o încerci în viitor, să poți lua o decizie concretă în baza unei experiențe.

   Like

  1. Este ușor de folosit, doar că până te obișnuiești cu ea, poate fi un pic mai greu. La mine a fost ușor pentru că am urmărit diverse tutoriale de pe youtube și recomand tuturor să facă asta.
   Ca să o scoți ușor și să nu curgă, trebuie apăsată un pic în lateral, iar apoi o tragi încet. Dacă se întâmplă să tragi direct de ea, poate da o senzație un pic neplăcută.

   Like

 2. Sincer n-am folosit cupe menstruale si nu stiu daca m-as fi impacat cu ele, dar sunt persoane care le folosesc cu regularitate si-s multumite.

  Liked by 1 person

 3. Fix in luna in care am ramas insarcinata am vazut foarte multe filmulete despre cupa menstruala… si chiar am zis ca daca nici acum nu am noroc de bebe… voi testa cupa (nu ca ar avea legatura, pur si simplu atunci am prins curajul necesar). Nu am mai apucat. Dar cu siguranta dupa nastere o voi lua in considerare 😀

  Liked by 1 person

 4. Nu am folosit inca o cupa menstruala, desi mi-a atras atentia demult, dar ceva ma opreste sa o incerc inca, poate frica ca nu nimeresc marimea potrivita si faptul ca trebuie fiarta si dezinfectata dupa fiecare utilizare.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.